Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 113
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
16.12.2016. u 22:45

Orepić i Petrov – kada se Most konačno počinje strukturirati kao stranka, od velike koristi bi im bilo, bez ironije, organizirati edukaciju za svoje kadrove

U nastavku šoumenizacije Hrvatskog sabora mogli bismo uskoro dobiti i saborski Odbor za bonton. Božo Petrov najavio je još 25. listopada da će se izraditi nacrt kodeksa o etičnom ponašanju zastupnika. Bit će to, pojasnio je, upute o lijepom ponašanju, nešto poput bontona ili kućnog reda.

Očekivalo se da će barem to biti brzo riješeno, ali... Kako je kod nas važna procedura, prijedlog prvo mora na stolove potpredsjednika Sabora, pa slijedi osnivanje radne skupine, izrada radne verzije, rasprava, izmjene i dopune, ponovna rasprava i na kraju donošenje.

To bi lako moglo potrajati do ljeta 2017., a ako se kojim slučajem HDZ i Most ne dogovore, moguća je i odgoda do kraja godine. A sve se može riješiti za par dana! Dovoljno je samo izvući neka od pravila iz kodeksa Bushido (ne, zastupniče Pernaru, nema to veze s obitelji Bush, ni s američkom prijetnjom općenito!), koji se pripisuje japanskim samurajima, tiskati ih u brošurici ili u obliku plakata koji bi se polijepili po hodnicima i drugim najkorištenijim saborskim prostorijama, kao što je, na primjer, menza.

Samuraj u slobodnom prijevodu znači “onaj koji služi uime časti”. Odbace li se savjeti o ratničkim vještinama, koje, zasad, zastupnicima nisu potrebne jer se zadržavaju samo na mačevanju jezicima, i iskoriste glavna načela – dobročinstvo, poštenje, pravednost, hrabrost, poštovanje, čast i vjernost, to bi već bio kopernikanski obrat na Markovu trgu.

U svakom boljem karatskom i džudaškom klubu mogu se pronaći simplificirane i prilagođene verzije pravila časnog ponašanja koja zvuče kao da ih je pisao sam Paulo Coelho. Izabrali smo ove: “Težite da učinite nešto pravedno. Štitite one koji ne mogu sami sebe. Djelujte kao da vaša svaka radnja ima značenje u budućnosti.

Težite usavršavanju u svemu što je važno. Odnosite se prema svima s poštovanjem. Budite na raspolaganju onima oko sebe. Nemojte nikad izgubiti samokontrolu na vašem putu. Suzdržite se od svega što vam neće služiti na čast.

Pozitivno utječite na ljude”. Pa tko to ne bi potpisao!? E, sad, u kodeksu samuraja nema pravila o tome gdje se i kad smije jesti pizza, kad je sigurno kopati nos a da nitko ne vidi, a ni kako se odjenuti za posao.

Petrov i njegovi potpredsjednici sad se muče kako pojedine zastupnike natjerati ne samo da dolaze na posao, nego i da se pridržavaju osnovnih pravila lijepog ponašanja i onoga što se naziva dobrim kućnim odgojem.

Takvih pravila u kodeksu Bushido nema, ali se zato mogu preuzeti iz školskih udžbenika i slikovnica. Ne igraj se s hranom, ne lijepi žvakaće ispod fotelje, omote bombona odlaži u koš za smeće, ne igraj “Farmville” tijekom zasjedanja, pri nabrajanju uvijek sebe nabroji zadnjeg (npr. Marko, Zoran i ja), o sebi ne govori u trećem licu...

Hrvatski sabor je (i) reprezentativni uzorak naroda koji ga je birao, njegova slika i prilika, ma što mislili o tome. 

>> Sabor usvojio 'lex Vlahušić', SDP i HNS već najavili: 'Zakon ćemo poslati na ocjenu ustavnosti'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije