Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zimski uvjeti

Kod Zrmanje vlak iskliznuo s tračnica, a pokvario se i zamjenski

putnici (1)
Foto: Martina Popovčić/Pixsell
1/21
07.02.2012.
u 07:32

Prema prvim informacijama iz Hrvatskih željeznica, uzrok iskliznuća vlaka je nalet na nanos snijega na pruzi

Već peti dan Hrvatska se bori sa snijegom koji je od petka zabijelio veći dio zemlje. Dalmacija je ostala odsječena od svijeta, a nanosi snijega nošeni burom još uvijek zadaju probleme u dostavi hrane i lijekova na području Vrgorca. Dobrovoljne i javne vatrogasne postrojbe okolnih gradova angažirane su da bi pomogle u opskrbi zabačenih sela i zaselaka do kojih ceste još uvijek u potpunosti nisu prohodne.

>>GSS-ovci spasili dvije bake i sedmomjesečne blizanke

Pravu golgotu prošli su putnici koji su jutros vlakom krenuli iz Splita za Zagreb. Jutros oko 11 sati taj brzi vlak iskliznuo je iz tračnica između kolodvora Zrmanja i Malovanj. Na sreću, nitko nije ozlijeđen, a putnici su u toplom vlaku nekoliko sati čekali na dolazak nagibnog vlaka iz Zagreba. Krenuli su njime put Zagreba, no i taj vlak se pokvario te stao pokraj Plaškoga kod Karlovca. Konačno, tek su trećim vlakom stigli u metropolu.

Prema prvim informacijama iz Hrvatskih željeznica, uzrok iskliznuća vlaka je nalet na nanos snijega na pruzi. Zbog ove nezgode otkazani su vlakovi koji su iz Zagreba za Split trebali krenuti u 14.04 sata, odnosno iz Splita za Zagreb u 14.41 sat. Također su otkazane i dvije noćne linije br. 824 i 825 koje su trebale prometovati na istoj relaciji.

>>Ukrajinski reprezentativci zarobljeni u vlaku kod Otrića

Oko deset sati na autocesti Split – Zagreb, točnije na dionici Dugopolje – Vučevica, proklizao je tegljač. Kako javljaju iz PU splitsko-dalmatinske, potpuno je prekinut promet na cesti Split – Zagreb. Radi se na uklanjanju tegljača i normalizaciji prometa.

Noć je u splitsku bolnicu donijela 25 novoozlijeđenih osoba. U bolnici su svi na nogama. Prema riječima prof. dr. Vedrana Radonića, predstojnika Klinike za kirurgiju KBC-a Split, od petka je kroz hitni kirurški prijam prošlo čak 549 pacijenata. Rekord je zabilježen jučer, kad su u bolnicu primljena 203 pacijenta. Kompletno je zaustavljen hladni prijam, primaju se samo osobe s tumorima, a smjene su udvostručene.

Zaleđeno je sve, a uprava brodogradilišta proglasila je godišnji odmor za svoje radnike do četvrtka kada će odlučiti kako dalje.

Zagreb u prometnom kaosu

Jutro u Zagrebu osvanulo je uz brojne prozivke vozača zbog neočišćenih cesta. Zimska služba ima pune ruke posla, jer snijeg ne prestaje padati. Većina prilaznih magistralnih cesta prema hrvatskoj metropoli relativno je dobro očišćena, dok su gradske prometnice u totalnom kaosu. Brzina vozila ne prelazi 20 kilometara na sat, zbog čega se stvaraju kilometarske kolone, posebice na važnijim križanjima u Zagrebu.

>>Elektra Zadar: Ne smanjimo li potrošnju, prijeti nam redukcija

Iz službe 112 upućuju apel za smanjenje potrošnje struje na području Splitsko-dalmatinske županije, posebno na Braču. Naime, nakon sinoćnjeg kvara na dalekovodima spojeni su na alternativni vod pa je potpuno neizvjesno koliko će on izdržati zbog povećane potrošnje.

Zbog nevremena ne voze katamarani, a jutros nije mogao pristati ni trajekt koji je iz Splita krenuo za Supetar. I dalje su potpuno odsječena od svijeta sela u Kaštelanskoj zagori te Vrgoračkoj i Imotskoj krajini.

Neke ceste i dalje su neprohodne na području Hrvaca, Podbablja i Otoka. U tijeku je čišćenje prometnica na području Muća, Lećevice, Lokvičića, Prgometa, Zadvarja, Zagvozda, Omiša, Dicma i Prološca. Na području Imotskog osigurava se prohodnost prema graničnim prijelazima Vinjani Gornji i Vinjani Donji te na spoju s A1 Imotski-Zagvozd. U Vrgorcu se čisti cesta do naselja Turići i Grljučići. Još nije prohodan dio dionice Gornje Rašćane i Dionica Jovići – Radalji.

>>Hladnoća odnijela još jedan život, vojska pomaže Imotskom i Vrgorcu

U svim nevoljama koje je donijelo snježno nevrijeme najviše uživaju školarci koji će se zbog nadoknade i dodatnih sati u školi zabrinjavati kasnije. Većina njih, kako su odlučile lokalne uprave, uživat će danas i sutra u zimskim radostima. Svojim dalmatinskim školskim kolegama pridružili su se i školarci Vukovarsko-srijemske županije koja je zbog vremenskih nepogoda svoje osnovnoškolce odlučila "poštedjeti" školskih obveza cijeli ovaj tjedan.

Stožer za zaštitu i spašavanje donio je odluku da se zbog velikih količina snijega i iznimno niskih temperatura za područje Vukovarsko-srijemske županije proglasi stanje neposredne prijetnje. – To je zapravo pripravno stanje u okviru kojega će se stožer sastajati po potrebi, ali i sve vrijeme pratiti situacija na terenu i reagirati ako se za to pokaže potreba. To isto tako znači i pokretanje sustava civilne zaštite kako bi se i on mogao angažirati u slučaju potrebe – rekao je župan Božo Galić koji obnaša i dužnost predsjednika Stožera za zaštitu i spašavanje.

Naime, istočna Hrvatska jutros se probudila s dodatnih 15-ak cm snijega, dok je u Lici snježni pokrivač deblji za 20-ak cm. Najniža temperatura, 22 stupnja ispod ništice, izmjerena je na Zavižanu, na Sljemenu je -16 stupnjeva, a veći dio Hrvatske jutro je dočekao s -10 stupnjeva. U Velebitskom primorju puše jaka bura koja je oštetila krovove nekoliko stambenih objekata.

Kao što su meteorolozi i najavili, snijeg je na istoku Slavonije prestao padati nešto poslije 11 sati nakon što je gusto sipio od jučer i nanio dodatnih desetak centimetara tako da je sada debljina snježnog pokrivača 50-ak centimetara. Tek sada kada je snijeg prestao padati, dežurne ekipe vinkovačke Nadcestarije mogu krenuti u čišćenje 300 kilometara prometnica u svojoj nadležnosti jer su do sada radili uzaludan posao.

Na Jadranu udari bure dosežu brzinu od 100 do 180 kilometara na sat, a meteorolozi najavljuju da će tijekom prijepodneva snijeg nastaviti padati u unutrašnjosti, dok će snijega nošenog burom biti i na sjevernom Jadranu te u unutrašnjosti Dalmacije.

Osigurali 10.000 obroka

Zbog jake bure koja je na već očišćene ceste nanijela novi snijeg u okolici Splita noćas je bilo potrebno ispod nanosa snijega izvući dva autobusa, dva automobila i vozilo hitne pomoći. Čitavu je noć 40 pripadnika Državne interventne specijalističke postrojbe Civilne zaštite spremno čekalo moguće intervencije, a Splitsko-dalmatinska županija dogovorila je dostavu 10.000 obroka u slučaju potrebe zbrinjavanja stanovništva.

Dva terenska vozila JVP-a Split poslana su u Imotski da bi pomogla tamošnjem stanovništvu, a u Vrgorac su krenuli vatrogasci DVD-a Makarska kao i pripadnici Državne intervencijske postrojbe Zadar i Dubrovnik.

Stanje u Šibensko-kninskoj županiji se stabilizira. Većina je cesta očišćena i prohodna. Poboljšano je stanje u općini Ružić osim u dva zaseoka do kojih je i dalje teško doći (Milović Polje i Moseć Gornji). Do njih će se u srijedu ujutro na saonicama i magarcima poslati brašno i lijekovi. Mjesto Žgarović ostalo je bez vode zbog smrzavanja cijevi.

>>Vojska i GSS probijaju se do zarobljenih u vrgoračkim selima

U zadarskom zaleđu situacija je kritična jer ralice još nisu stigle do zametenih sela i zaselaka.

Čini se da će se vremenske neprilike smiriti u poslijepodnevnim satima. Na sjeveru Hrvatske trebao bi prestati padati snijeg nakon čega se očekuje i djelomično razvedravanje.

Na Jadranu će biti djelomice sunčano s povremenom naoblakom, ali bez oborina.

Kopno će se preko dana "grijati" na temperaturama od -11 do -6 Celzijevih stupnjeva, dok će se na Jadranu temperature kretati između -2 i 3 stupnja. Zimski uvjeti i dalje su na snazi na većini cesta u Lici, Hrvatskom primorju, Slavoniji, središnjoj Hrvatskoj, Dalmaciji i Gorskom kotaru.

Komentara 28

Avatar abcd
abcd
08:30 07.02.2012.

zajebali rusi klimu, \'mjesto ljeta salju zimu

Avatar Rodnaldo
Rodnaldo
08:46 07.02.2012.

Koga briga za Gorski kotar,Liku i Slavoniju važnije je brinuti o lijeniim dalmušima

PN
premda_nije
15:10 07.02.2012.

Mislim da je i za ovu neočišćenu prugu isto \"kriv\" Kerum!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije