Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
masovna grobnica

Nova grobnica: Na tijela hrvatskih civila bacili životinjske lešine

grobnica kod Petrinje, masovna grobnica (1)
Foto: Anto Magzan/PIXSELL
1/10
15.03.2012.
u 14:33

Ivan Pandža Orkan: Nakon ovog otkrića očekujemo da netko za ovaj zločin i odgovara.

U vrtlogu rata 1991. izvedeni su iz svojih domova, pobijeni na pragovima svojih kuća, umotani u deke, vezani užetom, prebačeni kamionima i zakopani duboko u zemlju. Krvave tragove zločinci su pokušali zavarati pa su ih prekrili životinjskim lešinama: ljudska tijela pomiješali su s kravama pobijenim u obližnjem Gavriloviću, dovukli leševe mačaka i pasa.

Nakon pet godina zatišja, ponovno je otkrivena jedna masovna grobnica iz Domovinskog rata – na području Petrinje kod sela Taborište pronađena su tijela osmero hrvatskih civila. Zrak je težak, prizor mučan do neizdrživosti. Da je riječ o civilima, jasno je već pri prvom pogledu na odjeću omotanu oko posmrtnih ostataka. Nazire se vuneni pulover, košulja, suknja. Među žrtvama je zasigurno i jedna žena, pronađena je i jedna osobna karta, no o identitetima žrtava, upozorio je pukovnik Ivan Grujić, predsjednik Uprave za zatočene i nestale, prerano je govoriti.

Nađena još dva tijela

– Bilo je teško otkriti ovu masovnu grobnicu jer je u blizini smetište, ovdje je šikara. Odmah smo uzeli uzorke kako bismo DNK analizom, zahvaljujući bazi od 10.000 uzoraka krvi koje su dali članovi obitelji nestalih, mogli utvrditi o kome je riječ. Za otprilike mjesec dana znat ćemo tko su ljudi koji su ovdje ubijeni, a imamo indicija gdje su ubijeni, no kako je riječ o ljudskim sudbinama, ne možemo nagađati – govori pukovnik Grujić u poluglasu, iz pijeteta prema žrtvama.

Potraga za nestalima na području Sisačko-moslavačke županije počela je prije deset dana, a osim osam žrtava iz masovne grobnice, ovih dana pronađena su još dva tijela na različitim lokalitetima – jedno kod Donjih Jama i jedno kod petrinjskog groblja. Stručni tim istražitelja vjeruje da će nedaleko od masovne grobnice pronaći još tijela jer barataju preciznijim informacijama nego 1997. kada se ovdje kopalo prvi put, ali bez rezultata. Naime, u zemlju se ušlo preplitko, a sada se, zahvaljujući preciznijim informacijama, ispostavilo da su tijela zakopana na dubini s kakvom su se istražitelji u svom radu rijetko susretali. Suradnja sa srpskim povratnicima, otkriva Grujić, svakako je pripomogla ovom otkriću.

Bio je ondje i ministar branitelja Predrag Matić Fred.

– Ovo je teška priča, jedna od najtežih u ovom poslu. Stojimo pokraj 43. masovne grobnice na ovom području, a posao koji stručni timovi predvođeni pukovnikom Grujićem obavljaju humanitarno je i civilizacijsko pitanje. Iako je Hrvatska već prepoznata kao profesionalac u ovom poslu, jer imamo više od 80 posto učinkovitosti u identifikaciji žrtava, mi se nećemo smiriti dok ne pronađemo i posljednju žrtvu. To smo dužni žrtvama i članovima njihovih obitelji, čiji su životi posljednjih 20 godina sve drugo samo ne normalni. Još tragamo za 1768 osoba – izjavio je ministar Matić.

Pobijeno 14-ero djece

– Nakon ovog otkrića očekujemo da netko za ovaj zločin i odgovara. Na ovom području pobijeno je 1600 civila, od toga 14-ero djece. Među njima je najmlađi imao samo dvije i pol godine, bio je to Dario Jurić, a njegov brat Tomislav imao je četiri godine – rekao je pukovnik HV-a Ivica Pandža Orkan, koji je grobnicu obišao u društvu ministra Matića i šefa kabineta Bojana Glavaševića.

U Hrvatskoj je dosad pronađeno 145 masovnih grobnica. Zahvaljujući otkriću ove, najnovije u dugom nizu, obitelji osam žrtava moći će zapaliti svijeću na grobu svojih najmilijih, nakon 20 godina iščekivanja.

Komentara 276

HU
Hrvatska u srcu
21:20 15.03.2012.

SRBOJE Fulao si i državu i forum ...ali se neljutimo na tebe jer se Hrvati ne ljute na kopleksaše

OB
-obrisani-
22:05 15.03.2012.

Zločin...i....osveta...... . Kokoš...ili...jaja..........što je prvo ?????

UJ
urban jugosloven dakle hrvat
19:17 15.03.2012.

Pa jeste franjo malo podgrejao atmosferu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije