Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 150
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
klinika podobnik

Kobnom pogreškom pacijentici ostavili gazu u trbuhu

podobnik
Marko Prpić/PIXSELL
29.03.2012.
u 10:10

Nakon što je carskim rezom rodila djevojčicu u srpnju 2008., zbog zaboravljene gaze 
u trbuhu Liona Kovačić Radobuljac morala je proći dvije operacije i život joj je visio o koncu...

Prije nepune četiri godine mladi bračni par Liona Kovačić Radobuljac i njezin suprug Marko odabrao je zagrebačku Specijalnu bolnicu Podobnik kao sigurno mjesto u kojem će na svijet doći njihova djevojčica. Liona je imala rizičnu trudnoću, visok tlak i htjeli su biti sigurni da će porođaj proteći u redu i da će biti sve kako treba. No, nakon carskog reza mladoj majci Lioni Kovačić Radobuljac u srpnju 2008. u Specijalnoj bolnici Podobnik ostavljena je u trbuhu gaza, zbog čega je kod nje došlo do teške infekcije i narušavanja zdravlja. Jedva je preživjela, prošla je dvije operacije, a cijeli će život trpjeti posljedice nesavjesnog liječenja.

Željeli siguran porođaj

Na zagrebačkom Općinskom kaznenom sudu zbog nesavjesnog liječenja nepravomoćno je uvjetno osuđena na godinu i pola dana zatvora uz rok kušnje od četiri godine viša medicinska sestra Tea Kalafatić. Sudac Milenko Đaković proglasio ju je krivom jer je, radeći kao instrumentarka zadužena za brojenje gaza korištenih prilikom carskog reza, tog 29. srpnja 2008. u Specijalnoj bolnici Podobnik propustila ih sve pobrojiti i usporediti potrošene gaze s ukupnim brojem gaza iz paketa pripremljenog za operaciju. Tako je u trbuhu Lione Kovačić Radobuljac ostala gaza od operacije, zbog čega je mladoj majci, koju je operirao dr. Podobnik, poslije teško narušeno zdravlje.

Žena je otpuštena kući, a drugi dan dobila je visoku temperaturu. Krvna slika pokazivala je upalu, no liječnici nisu prepoznali pogrešku. Mlada žena je nakon neuspješnog liječenja u teškom zdravstvenom stanju tek potkraj travnja 2009. hospitalizirana u zagrebačkoj Petrovoj bolnici, u kojoj je operirana te joj izvađena gaza i uklonjeno gnojnom infekcijom oštećeno tkivo. No trebalo je proći još dosta vremena da joj se zdravstveno stanje popravi, pa je u svibnju 2009. još jednom operirana u bolnici Rebro. Život joj je visio o koncu. Njezin suprug Marko Radobuljac prisjeća se da mu je kirurg tada rekao: “Molite Boga da vam žena ne umre na operacijskom stolu.”

– Hvala Bogu, preživjela je, ali što smo mi kao obitelj proživjeli... To je bio strašan šok. Kliniku Podobnik odabrali smo jer smo zbog rizične trudnoće i visokog tlaka željeli da porođaj prođe sigurno i da sve bude kako treba. Hvala Bogu, naša curica je živa i zdrava, ali nažalost više ne možemo imati djece, a željeli smo ih imati... Ali liječnici su nam rekli da je to rizično jer organizam moje supruge više nije sposoban iznijeti trudnoću. Moja žena trpjet će cijeli život zdravstvene tegobe zbog pogreške u klinici Podobnik. Moramo se izvući i zaboraviti sve to, samo teško je zaboraviti... – govori Lionin suprug Marko Radobuljac. Posebice je ogorčen na dr. Podobnika koji mu je operirao suprugu i za kojeg nema nimalo lijepe riječi.

Ogorčen na Podobnika

Nikad im se, kaže, nije ni ispričao iako su ga, nakon što mu je supruga otpuštena iz bolnice, zvali i rekli mu da joj nije dobro i da ima visoku temperaturu. Nije prepoznao uzrok njezina teškog stanja, a Radobuljac ne može zaboraviti da mu je dr. Podobnik jednom rekao “da je samo malo špekeca izašlo van”. – On će i dalje uzimati novac za svoj posao i smijati se, a nama se nikad nije ni ispričao ni priznao krivnju – kaže. Inače, od početka slučaja dr. Marija Podobnika tužiteljstvo nije sumnjičilo za liječničku pogrešku, nego su optužene Tea Kalafatić i anesteziologinja Kornelija Marci Marijanović, no optužba je protiv dr. Marijanović odbačena jer se na suđenju utvrdilo da je nedužna zato što nije bila zadužena za brojenje gaza prilikom carskog reza, nego je pripremala pacijenticu za anesteziju.

Komentara 34

MI
mirkozlikovski
10:36 29.03.2012.

Da je ovo normalna država i pravni sustav dobila bi 5 - 10 milijuna eura odštete. Pa vjerojatno skuplji auto od tražene odštete vozi vlasnik klinike.

TO
tomvuk
10:43 29.03.2012.

Profesionalci u svim zanimanjima ponekad naprave gresku, ljudska bica su takva, nesavrsena. Ova zena svakako zasluzuje trazenu odstetu, ali je neoprostivo da dr. Podobnik se nije izvinuo ili izrazio svoju zabrinutost jer se to dogodilo u njegovom medicinskom centru. Nemojtete se zavaravati da uvijek dobijete bolju zdrastvenu njegu u privatnom sektoru.

NE
neki
14:34 29.03.2012.

Za ostale ne znam, ali samo da napomenem, dr. Gebauer iz klinike Podobnik je izvanredna doktorica - za nju imam samo riječi hvale.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije