Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 115
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kalifat se širi

'Padne li Kobane, džihadisti mogu i do Istanbula'

Kobani
Foto: Reuters/PIXSELL
1/13
11.10.2014.
u 08:00

Aveti prošlosti - 
U 30-godišnjem ratu Turaka i Kurda ubijeno je više od 40 tisuća ljudi

Džihadisti ISIL-a zauzeli su jučer središte grada Kobanea u kojem se nalazi lokalna kurdska uprava i zapovjedništvo vojske te kontroliraju više od 50 posto grada, javio je ynetnews.com.

AFP je pak “tvitom” javio da je grad i službeno pao, ali zasad nema drugih potvrda. Arapski mediji pišu da su džihadisti zauzeli i gradski zatvor koji se nalazi blizu centra.

Izvlače se na Assada

Kurdski vođe kazali su da ISIL bombardira sirijski granični prijelaz s Turskom kako bi potpuno blokirao prilaz gradu. Potvrdili su to i predstavnici britanskog Ureda za ljudska prava koji su javili da ISIL pokušava zatvoriti jedini prilaz gradu. Kažu da je do sada u borbama poginulo više od 500 ljudi, a domove napustilo njih više od 100.000. “Padne li Kobane, ISIL će moći prodrijeti i do Istanbula”, upozorio je vođa sirijskih Kurda Saleh Muslim Mohamed u razgovoru s Christiane Amanpour sa CNN-a. Zbog pasivne turske politike prema Kurdima u gradu Kobaneu, situacija u toj državi svaki dan je sve napetija. Analitičari strahuju da bi pad Kobanea mogao prouzročiti krvave sukobe između Turaka i Kurda. Naime, diljem Turske nastavljaju se sukobi između kurdskih prosvjednika i policije, ali i nacionalističkih turskih skupina. U četiri dana sukoba ubijeno je više od 30 osoba, među njima i dva policajca, dok je ranjeno 500-tinjak ljudi. Zašto Turska ne intervenira u Kobaneu? Jedan od glavnih razloga je krvavi 30-godišnji rat između Kurdske radničke stranke (PKK) i turske vojske u kojemu je do danas ubijeno više od 40 tisuća ljudi, a Ankaru je koštao 500 milijardi dolara.

Sve je veći pritisak na Tursku od strane SAD-a da se uključi u borbu i zaustavi pohod džihadista bez postavljanja uvjeta. Naime, u SAD-u su uvjereni da Turska jedina može zaustaviti pohod ISIL-a. Zbog toga će Pentagon u Tursku poslati američke vojne stručnjake koji bi s turskim kolegama našli način kako zaustaviti pohod boraca Islamske države. Unatoč pritiscima na Tursku sa svih strana, Turci i dalje uvjetuju njihovo uključenje u borbu protiv džihadista stvaranjem tampon-zone i rušenjem režima Bashara Al-Assada. Premijer Turske Ahmet Davutoglu rekao je da je “Turska protiv Islamske države na potpuno jednak način kao što je i protiv Assada”.

Nezadovoljna oporba

– Assad i Islamska država odgovorni su za sve te događaje i tragedije – rekao je turski premijer te ponovio da je njihova borba protiv ISIL-a uvjetovana rušenjem sirijskog režima. S druge strane, turska oporba smatra da je glavni krivac za nastalu situaciju u Siriji Erdogan jer je dopustio ulazak tisućama džihadista. Zastupnik u turskom parlamentu i član Republikanske narodne stranke Refik Eryilmaz kazao je za Večernji list da je Turska od početka sukoba u Siriji vodila krivu politiku.

– Erdogan je stao uz zemlje koje su financirale i inicirale taj rat. Odakle su došli ti mudžahedini i strani plaćenici? Pa iz Turske, a to su potvrdili i podaci svih obavještajnih službi. Turska je, nažalost, danas postala baza za teroriste – istaknuo je Eryilmaz naglasivši da se boji da Turska ne plati visoku cijenu zbog krive politike i procjene jednog čovjeka.

>>'Ne dopustite da se ponovi Srebrenica'

>>Džihadisti zauzeli srce Kobanija: Kurdi bježe od pokolja

Komentara 131

LU
luftbrenzer
09:08 11.10.2014.

"Proizvođači oružja u SAD-u slave" Tu se krije jedan od mogućih odgovora kome je u interesu širenje ratnih sukoba. Glumeći spasilačku akciju, bezdušni ratni profiteri, umjesto da zaustave napredovanje ISILA, dopuštaju zahuktavnje ratnih sukoba uz nebrojene žrtve (tko za njihjih pita), u stvari dolijevaju benzin u već pregrijano pakleno grotlo.

MM
mojski.moja
10:23 11.10.2014.

da budemo posteni..kurdi nisu oni koji brane tursku...a to nije ni amerika i zapad..uostalo aqmerika i zapad pali su na ispit demokratije u palestini egiptu ..a bogami nisu ni imali dokaze da irak ima oruzje za masovno unistavanje

DU
Deleted user
09:02 11.10.2014.

Ako ima pravde sada bi ISIL trebao okupirati barem pola Turske, nadam se da bi to konačno bilo dovoljno da se sa vlasti makne taj opasni, licemjerni, naci-fašistički predsjednik Erdogan. Turska sa trenutnom islamističkom politikom koju predvodi sadašnji predsjednik, najodgovornijaja je za rast ISIL-a, a problem je što zapad već dugo tolerira takvu Tursku. Sjetimo se samo, u kolikoj je međunarodnoj izolaciji bila Hrvatska kada joj je na čelu bio Franjo Tuđman, daleko umjereniji i umiveniji političar od Erdogana, dakle sadašnja je Turska uvelike i odgovrnost Europe i SAD-a, koji su Tursku trebali dovesti u tešku međunarodnu izolaciju i pod sankcije, sve dok narod ne uvidi da im je Erdogan jako loša odluka. Mnogo je u svemu mogla učiniti i Njemačka, npr. radikalnim pooštrenjem odnosa prema turskim emigrantima i uvođenjem viza za Tursku i sl.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije