Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 112
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SDSS Vukovara

Koalicijski partner HDZ-a: Oluja je anticivilizacijska akcija

'24.03.2010., Zagreb, Hrvatska - Milorad Pupovac potpredsjednik SDSS -a i saborski zastupnik sa predsjednikom SDSS - a Vojislavom Stanimirovicem na Cvjetnom trgu. Photo: Anto Magzan/PIXSELL'
'Anto Magzan/PIXSELL'
11.08.2011.
u 11:26

Tekst je potpisan s "Informativna služba" iako po tonu i terminima, pa i stavu, kao da je nastao u Beogradu

VUKOVAR - I vukovarski SDSS priključio se onima za koje je Oluja zločinačka akcija i koji osuđuju Hrvatsku što slavi 5. kolovoza pa je na internetskim stranicama ove stranke osvanuo poduži komentar znakovito naslovljen "Slavi li se Olujom teritorijalni suverenitet ili 'oslobađanje' istog teritorija?"

Tekst je potpisan s "Informativna služba" iako po tonu i terminima, pa i stavu, kao da je nastao u Beogradu jer su slično intonirani napadi na Hrvatsku zadnjih dana dolazili iz krugova srbijanskih radikala, desničarskih udruga i raznih izbjegličkih udruga. – Oluja, promatrano s aspekta pravnih normi, vjerojatno i jest bila legitimna vojna operacija, ali metode samog provođenja te pogotovo metode "oslobađanja" primjenjivane danima i mjesecima nakon zadnjeg ratnog pucnja kolovoza '95. daleko su od legitimnih, legalnih, moralno prihvatljivih... Pa ako hoćemo reći istinu do kraja – bile su i duboko i debelo anticiviliazcijske.

Legitimno je bilo pravo države na povratak trećine teritorija. Ali uz teritorij unaprijed smišljenom politikom prema brijunskom scenariju "garantiranja tobožnje sigurnosti Srbima" taj isti teritorij je "oslobođen" i od ljudi. Onih 200.000 koji su se kretali u kolonama, opet po brijunskom konceptu ostavljanja izlaza za povlačenje uz kvarne pozive na tobožnji ostanak, stradavali su grupno ili pojedinačno na Petrovačkoj cesti ili cesti prema Dvoru kao i kamenovani s nadvožnjaka autoceste – navodi se u tekstu pisanom čudnom mješavinom ekavštine i ijekavštine dodajući kako su "daleko gore prolazili prošli oni koji su ostajali kod svojih kuća – mahom starci koje nije zanimala ičija politika, uljučujući i poraznu Miloševićevu".

Zanimljivo je da su kao pouzdane brojke spominju one iz arsenala Save Štrpca o 20.000 zapaljenih kuća, 200.000 izbjeglih... Vukovarski SDSS nije propustio spomenuti presude Gotovini i Markaču, ne navodeći kako su one nepravomoćne, u prilog njihovoj tezi o zločinu, a "pozdravljanjem i to posebnim naglašenim pozdravom za osuđene generale, premijerka je u kontekstu dnevno političkih predizbornih aktualija uzburkala ne samo srpsku nego i sveukupnu političku javnost u Hrvatskoj i okruženju". Navodi se kako "premijerkin pozdrav ni u kojem slučaju nije poziv na toleranciju, nije poziv Srbima na povratak svojim kućama, nije poziv na početak katarze većinskog naroda u kontekstu neophodnosti konačnog stvaranja javnog mnijenja u kojem jednom realno treba priznati da su zločini činjeni na obje strane" i dodaje kako je Milorad Pupovac "bio u pravu" kada je osudio premijerkine pozdrave generalima, a "u pravu je i dr. Uzelac kada ide i korak dalje tvrdeći da se ne poštuju srpske žrtve kako iz ovoga tako i iz Drugog svjetskog rata".

Zanimljivo će biti pratiti hoće li frenetični pljesak Markaču i Gotovini imati svoj eho i u zemljama Europske unije jer na svojevrstan način pozdrav osuđenim generalima predstavlja i nepoštivanje suda kojem je i Hrvatska bila jedan od začetnika, navodi se u komentaru vukovarskog SDSS-a. Kao građani Hrvatske, dodaje se, hoćemo vjerovati da pozdrav izrečen za "domaću upotrebu" neće pokvariti do sada učinjeno na hrvatskom putu u europske integracije. Komentar završava kako je i počeo :

– Zapravo riječi dr. Pupovca i jesu najbolja ilustracija sveukupne situacije izazvane riječima aktualne premijerke: "Poruke s takvih godišnjica moraju promicati toleranciju i nove odnose u Hrvatskoj, jer se u suprotnom postavlja pitanje što se slavi – uspostava teritorijalnog suvereniteta i(li) egzodus Srba".

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije