Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zabrinuti za budućnost

Klimatski aktivisti crtali grafite u uredima bankama: Optužili ih da su 'klimatski kriminalci'

FILE PHOTO: A Bank of America logo is pictured in the Manhattan borough of New York City
Foto: CARLO ALLEGRI/REUTERS
1/4
25.04.2023.
u 03:00

Najveće američke banke osigurale su bilijun dolara za projekte s fosilnim gorivima od 2016., rekli su prosvjednici. Raste pritisak na velike banke u Sjedinjenim Američkim Državama da prestanu financirati takve projekte.

Klimatski aktivisti su u ponedjeljak iscrtali grafite u uredima američkih banaka Citigroup i Bank of America u New Yorku, optuživši ih da su "klimatski kriminalci" dan uoči godišnjih sastanaka dioničara tih kreditnih institucija. "Najveće banke u svijetu ulažu stotine milijardi dolara u novu infrastrukturu za fosilna goriva. Ja u pravilu nisam osoba koja voli izlaziti na ulicu i raditi stvari poput ove, no imam unučad i zabrinut sam za njihovu budućnost", rekao je Jim Gordon, jedan od prosvjednika ispred ureda banke Citigroup na Manhattanu.

Iza Gordona, radnik Citigroupa je čistio prozore na kojima su sprejom ispisane poruke poput "klimatski kriminalac" i "Spasimo Amazoniju". Prosvjednici su bili iz skupina Climate Organizing Hub, Extinction Rebellion, Green Faith, Oil and Gas Network i Stop the Money Pipeline, napisali su u priopćenju. Planirali su održati prosvjede pred sjedištem najvećih američkih banaka u ponedjeljak prije njihovih godišnjih općih skupština u utorak, uključujući Citigroup u New Yorku, Bank of America u gradu Charlotte u Sjevernoj Karolini i Wells Fargo u San Franciscu.

Najveće američke banke osigurale su bilijun dolara za projekte s fosilnim gorivima od 2016., rekli su prosvjednici. Raste pritisak na velike banke u Sjedinjenim Američkim Državama da prestanu financirati takve projekte. Postupci ispred najvećih banaka korespondiraju s nekoliko rezolucija dioničara, kojima se banke poziva da prestanu financirati nove poslove s naftom, plinom ili ugljenom. Neke svjetske kreditne institucije su promijenile svoju politiku: britanska banka HSBC je u prosincu prošle, a Danske Bank je ove godine objavila da prekida financirati projekte iskorištavanja fosilnih goriva. 

VIDEO: Izviđački klub Javor čistio je park u Općini Ernestinovo

Komentara 1

PR
predragbabic1
08:32 25.04.2023.

već je krajnje vrijeme da prava nauka kaže nešto o klimatskim promjenama. Nauka je dokazala da planeta Zemlja ima klimatske cikluse posljednjih milijuna godina. Ima hladne periode za koje se zna da kada su u maksimumu onda je Lamanš ledena ploča, na Durmitoru je vječni snjeg i led. Mi se sada nalazimo u toplom dobu. Vrijemenom je sve toplije i ono ide ka svom maksimumu. Taj put nekad je strimiji, tj. sa većim temperaturnim razlikama - povećanjima, a nekad je blaži sa manjim razlkama - povećanjima. I na taj proces proizvodnje CO2 je više nego minimalan. Proizvodmo li ili ne proizvodili CO2 čeka nas što nas čeka, a to nauka nije sigurno utvrdila. Vjerojatno će se lednici na polovima u najvećoj mjeri otopiiti, mora će se podići tako da će Venecija nestati, Vojvodina i Slavonija će biti ujezereni. To su kosmičke, klimatske promjene, razmjera tih promjena je ogromna, može se reć katastrofalna, ali na nju čovjek ne može utjecati. Stvarno prava nauka treba zapušiti usta ovim lobistima za ukidanje termoelektrana, automobila sa unutarnjim sagorjevanjem i ostalih stvari, a sve u cilju promocije novih tehnologija koje svijet treba nabaviti tj. kupiti od ovih koji plaćaju te lobiste.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije