Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 41
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MINISTAR NA ODLASKU

‘Klimanica’ bi donijela 12.000 radnih mjesta i do 500 milijuna eura prihoda

Anton Kliman, Minister of tourism at the Press Conference at the  Swatch Beach Volleyball Major Series 2016 Zagreb, Croatia. Usage for editorial use only // Please go to www.redbullcontentpool.com for further information. //
Foto: Pixsell
1/3
02.09.2016.
u 20:50

Tehnički ministar turizma, Anton Kliman, do zadnje minute gura svoju ideju...

Neizvjesno je što će se odigravati u mandatu nove Vlade, ali ministar Anton Kliman svoju ideju o turističkim vaučerima gura do zadnje minute. Kartica prozvana klimanicom, kojom bi poslodavci radnicima subvencionirali dio turističkih troškova, trebala bi potaknuti putovanja u unutrašnjost zemlje tijekom cijele godine te na Jadran samo izvan sezone.

Funkcionirala bi kao i bankarske kartice, a vrijednost bi joj bila između pet i deset tisuća kuna, ovisno o tome ostaje li i regres ili ne. Domaći bi turisti njome mogli plaćati dio troškova smještaja, hrane i pića te rekreativno-kulturnih usluga.

Turizam na kontinentu, koji sada čini samo dva posto nacionalnog turističkog prometa, uz pomoć klimanice u idućim bi godinama narastao na osam do deset posto. Tehnički ministar turizma Kliman, koji je ideju preuzeo od Mađarske gdje je slična mjera broj noćenja mađarskih turista u pet godina povećala 30 posto, nada se da bi jačanje turizma u unutrašnjosti moglo ozbiljno potaknuti samozapošljavanje te pripomoći u zaustavljanju iseljavanja.

Pritom bi se kroz turističke vaučere, prema procjenama, godišnje moglo zavrtjeti između četiri i pet milijardi kuna. Pretpostavka je da poslodavci budu zadovoljni poreznim olakšicama, koje bi dobili zauzvrat, da surađuju i da se ‘pokrije’ barem tridesetak posto svih zaposlenih.

U Klimanovu kabinetu računaju da bi vaučeri domaćoj turističkoj industriji godišnje ukupno davali dodatnih 350 do 500 milijuna eura prihoda, a to bi trebao biti samo dio njihovih efekata. Procjenjuje se da bi klimanica i povećani broj putovanja domaćih gostiju tijekom nekoliko godina donijeli novih radna mjesta u turizmu za osam do čak 12.000 ljudi, a indirektno, u pratećim djelatnostima, za još četiri-pet tisuća.

Kliman je uvjeren da bi vaučeri za domaće turiste stvorili i potencijal za investicije od jedne milijarde do 1,5 milijardi kuna u razdoblju od četiri do šest godina. Zamisao će, kako je jučer priopćeno iz Klimanova ministarstva, idućih dana biti detaljno predstavljena i ministru financija. 

>> HDZ ima rješenja za bolji turizam: Zaposlit će novih 15 tisuća radnika, smanjiti broj sezonaca i ponuditi ugovore za stalno

Ključne riječi

Komentara 3

DU
Deleted user
21:36 02.09.2016.

Lijepo i korisno. Za roditelje s više uzdržavane djece, iznos subvencije mogao bi biti veći.

VE
velika
16:22 04.09.2016.

Mađari su time poticali sve u vezi zdravijeg života ..ja bih inače dala firmama pravo da plaćaju troškove rekreacije, zdrave hrane isl do npr 500 hrk mjesecno neoporezivo...mislim da je to u redu kada se vidi broj pretilih osoba u hr

MI
miso
21:31 02.09.2016.

Dobra ideja! Treba podržati.Neka se ne zove 'klimanica' jer mi je to klimavo, niti 'Mađarica', jer je odande potekla, već recimo 'Hrvatica', kod nas proširena na sve ostalo, ne samo na turizam. ... Što ćete ljepše? Konačno nešto istinski naše.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije