Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ODBIO POPUST

Kirin je Fimi mediji za TV spotove platio dvostruko više

ivica kirin
Davor Puklavec/Pixsell
Autor
Ivanka Toma
18.12.2010.
u 08:00

USKOK ga tereti da je nelegalno poništio natječaj koji je za kampanju sigurnosti u prometu bio raspisan 2006. godine te da je to učinio s jedinim ciljem – da pogoduje Nevenki Jurak

Bivši ministar unutarnjih poslova Ivica Kirin preko Fimi medije, marketinške tvrtke u vlasništvu Nevenke Jurak, iz MUP-a je izvukao više od 17 milijuna kuna! Novac je isisan iz Ministarstva policije tijekom 2007. godine, i to na ime promidžbene kampanje Nacionalnog programa sigurnosti prometa na cestama. U USKOK-ovoj istrazi o malverzacijama policijskim novcem Kirin je četvrtoosumnjičeni. Konkretno ga se tereti da je nelegalno poništio natječaj koji je za kampanju sigurnosti u prometu bio raspisan 2006. godine te da je to učinio s jedinim ciljem da pogoduje Nevenki Jurak.

Osim što je namjestio posao za Fimi mediju, Kirin je u novome natječaju gotovo dvostruko podignuo vrijednost posla. Riječ je o tome da je 2006. godine bio raspisan natječaj za pet kampanja u sklopu provođenja Nacionalnog programa sigurnosti prometa na cestama, a vrijednost posla bila je 9.924.000 kuna. Javilo se sedamnaest društava, no Kirin je iznenada, bez ikakva stvarna razloga, 28. kolovoza 2006. godine donio odluku o poništavanju toga natječaja.

Kad su istražitelji u USKOK-u Nevenku Jurak pitali o pojedinostima izvlačenja novca iz MUP-a, rekla im je da vjeruje kako je Kirin poništio natječaj samo zato da bi ona dobila posao koji joj je bio obećan.

Svjedočenje N. Jurak

Da je tome tako govori podatak da je Kirin 16. travnja 2007. godine vrijednost kampanje za sigurnost prometa povećao na 16.124.000 kuna, a već za tjedan dana, 24. travnja 2007. godine, donio je odluku da se prihvaća ponuda Fimi medije od 16.123.977,50 kuna.

U sklopu te ponude bilo je navedeno da je samo za televizijske kampanje predviđeno 10.177.000 kuna, a na kraju su sve tri televizijske kuće (dakle, HTV, Nova TV i RTL) ispostavile račun od 4.705.220,32 kuna.

Razlika je gotovo 5,5 milijuna kuna, a kako se unaprijed predvidjelo, otišla je Fimi mediji. No kada je cijeli posao promidžbene kampanje sigurnosti cestovnog prometa zaključen, na račun tvrtke Nevenke Jurak iz MUP-a bilo je isplaćeno čak 17,2 milijuna kuna!

U sklopu istrage o isisavanju novca iz policije N. Jurak svjedočila je o pojedinostima kako je s Ivicom Kirinom tekao dogovor o kampanji. Nevenka Jurak je, kazala je, upozorila tadašnjeg ministra policije da na ovu vrstu spotova mogu od televizije dobiti popust od čak 50 posto, a za radijsko se emitiranje spotova o prevenciji u prometu može dobiti 30 posto niža cijena.

Kirin joj je na to vrlo nedvosmisleno dogovorio neka zanemari te popuste i da pošalje račun na puni iznos. Uz to je dodao opasku da se taj novac ionako predaje stranci.

U cijeloj je priči vrlo znakovit i podatak da je MUP upravo u to vrijeme, kada se namještalo poslove Fimi mediji, donio pravilnik po kojemu su se sve nabave proglasile službenom tajnom, čime se izbjegavala primjena Zakona o javnoj nabavi, odnosno kupnja robe za policiju putem natječaja.

Premda su predmet istrage protiv Kirina samo novci koje je izvukao iz MUP-a preko Fimi medije, valja navesti da je tijekom 2006. godine, također iz sredstava koja su bila namijenjena provedbi Nacionalnog programa sigurnosti prometa na cestama, Kirin bez natječaja kupio vozila vrijedna čak 9,3 milijuna kuna, a uz to i informatičku opremu vrijednu 3,9 milijuna kuna.

Da bivšeg ministra policije nisu mučili zakoni niti se opterećivao time hoće li ih primjenjivati, govori i podatak o tome kako je kupovao presretače. Također je riječ o projektu iz 2006. godine koji je išao takvim redoslijedom da su najprije kupljeni automobili, onda je javno predstavljen projekt uvođenja presretača na auto ceste, a kada je sve to bilo završeno, tadašnji je ministar policije donio odluku o osnivanju povjerenstva za nabavu tih vozila.

Slučaj jakne

Jedan u nizu slučajeva kupnje bez objave javnog natječaja jesu i policijske jakne. Kirin je odlučio mimo natječaja kupiti čak 4000 vodonepropusnih jakna. Svaku je prije četiri godine MUP platio oko 1500 kuna.

No kad se govori o USKOK-ovoj istrazi o aferi Fimi medija i Kirinovoj ulozi u izvlačenju državnog novca, treba spomenuti i podatak da je u vrijeme dok su se izvlačili milijuni kuna za račun HDZ-a i same Nevenke Jurak, i to iz stavke namijenjene sigurnosti prometa, stalno rastao broj poginulih u prometu.

Iako podaci iz 2006. godine svjedoče da je tada broj poginulih na cestama porastao tri posto, to nije bila zapreka da se krade baš novac predviđen za sigurnost.

Komentara 117

OB
-obrisani-
05:49 19.12.2010.

Zbog njega i takvih kao on nasa policija hoda u starim unifomama. Pred zimu dobivaju ljetne uniforme...prave od ljudi budale...pricaju o stednji i nema se...nema za jadnike, ima za lopine. I to u milijunima. Da mi je saznat sve ONO sto jos ne znamo...

DO
doktorica
13:38 18.12.2010.

Tko je sljedeći sa prstima \"u pekmezu\"?!

OB
-obrisani-
19:22 18.12.2010.

. Našao sam bezbroj pamfleta pod svojim nickom, koje ja nisam pisa Tko je pisa pod mojim nickom; KAMOCEMO, DŠ i ostala serbo-špijunsko-diverzantska bratijo ??

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije