Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 86
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
30 službenika

Kineski policajci u patroli Hrvatskom: Zajednička ophodnja simbol je prijateljstva naših zemalja

Foto: Kinesko veleposlanstvo
1/3
18.07.2023.
u 10:15

Nakon svečanosti lansiranja, obavljat će svoje zadatke u Zagrebu, Dubrovniku, Zadru i Nacionalnom parku Plitvička jezera.

Nakon proglašenja kraja pandemije korona virusa, ponovno veliki broj kineskih turista posjećuje Hrvatsku i taj broj raste iz godine u godinu. Već šest godina za redom kineski policajci, zbog velikog broja turista iz Kine, patroliraju u ljetnim mjesecima s hrvatskim policajcima na destinacijama koje kineski turiti najviše posjećuju. Ove godine osam pripadnika kineske policije provodit će jednomjesečnu zajedničku policijsku ophodnju u Zagrebu, Zadru, Nacionalnom parku Plitvička jezera i Dubrovniku.

Kinesko veleposlanstvo u Hrvatskoj održalo je svečanost povodom pokretanja zajedničke policijske patrole Kine i Hrvatske. Osim veleposlanika Kine Nj. E. g. Qi Qianjin, svečanosti su nazočili državna tajnica Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske gđa. Irena Petrijevčanin, policijska službenica u Odjelu za stratešku europsku i međunarodnu policijsku suradnju/zamjenica nacionalnog koordinatora projekta gđa. Zorica Laušić, te više od 50 osoba, uključujući kineski policijski tim.

Veleposlanik Qi je u svom govoru rekao da, u šest godina otkako su pokrenute, zajedničke policijske patrole Kine i Hrvatske su učinkovito poboljšale iskustvo putovanja kineskih turista u Hrvatskoj i ojačale sigurnosni konsenzus i prijateljstvo između dviju zemalja te dodao da je trenutna međunarodna situacija složena, i da su međusobno povjerenje i suradnja koju pokazuju zajedničke policijske patrole neprocjenjivi. Kina je voljna surađivati s Hrvatskom u promicanju stabilnog i dugoročnog razvoja sveobuhvatnog suradničkog partnerstva između dviju zemalja.

Gospođa Zorica Laušić istaknula je da Hrvatska ima čast ponovno pozvati kinesku policiju u Hrvatsku, te je izrazila uvjerenje da će zajednička patrola učinkovito povećati osjećaj sigurnosti kineskih turista.

POVEZANI ČLANCI:

"Zajednička policijska ophodnja Kina-Hrvatska tijekom turističke sezone prvi put je pokrenuta 2018. godine, a ovo je četvrti put. Ukupno 30 kineskih policijskih službenika pridružilo se ovom projektu i provodilo zajedničke ophodnje s hrvatskim kolegama na poznatim turističkim mjestima u Hrvatskoj kako bi pružili sigurnosne usluge turistima iz Kine i drugih zemalja. Godine suradnje poboljšale su sigurnosni konsenzus između Kine i Hrvatske i produbile prijateljstvo između naših dviju zemalja. I ove godine, kao i uvijek, pridajemo važnost ovom projektu. Nakon stroge selekcije, odabrano je osam policijskih službenika iz Tianjina, Šangaja, Jiangxija, Henana i Hubeija koji će se pridružiti ovogodišnjem projektu. Nakon svečanosti lansiranja, obavljat će svoje zadatke u Zagrebu, Dubrovniku, Zadru i Nacionalnom parku Plitvička jezera. Vjerujem da će obavljati svoje dužnosti na odgovoran način, pružiti izvrsnu uslugu te dobiti zahvalnost i priznanje turista i hrvatskog naroda", kazao je veleposlanik Kine Nj. E. g. Qi Qianjin ističući kako je "projekt Zajedničke policijske ophodnje učinkovito poboljšao turističko iskustvo kineskih turista u Hrvatskoj i dao pozitivan doprinos promociji i poticanju suradnje u turizmu između Kine i Hrvatske".

"Hrvatska je sjajni dragulj na jadranskoj obali i popularno turističko odredište u Europi za kineske turiste. Oko 240.000 kineskih turista posjetilo je Hrvatsku 2018. godine, a broj je premašio 300.000 u 2019. Iako je pandemija COVID-19 imala velik utjecaj na globalnu turističku industriju, uključujući i Hrvatsku, s prestankom pandemije kineski turisti su počeli ponovno posjećivati Hrvatsku. Vjerujem da će s formalnim pristupom Hrvatske Schengenskom području i eurozoni ove godine, sve više kineskih turista posjetiti Hrvatsku te će se suradnja u turizmu između Kine i Hrvatske dodatno ojačati", napomenuo je veleposlanik Kine Nj. E. g. Qi Qianjin dodajući kako je "trenutna međunarodna situacija složena".

VIDEO Kineski policajci Jinsha Yang i Wang Bingyang na zagrebačkim ulicama: 'Prijatelji nas pitaju hoćemo li ovdje sresti Modrića'

"Globalizacija i multilateralna suradnja suočavaju se s izazovima. Međusobno povjerenje i suradnja koju pokazuje Zajednička policijska ophodnja između Kine i Hrvatske neprocjenjivi su. Kina pridaje važnost razvoju međusobno korisnih odnosa s europskim zemljama, uključujući Hrvatsku. Nedavno je premijer Kine Li Qiang obavio službene posjete Njemačkoj i Francuskoj, što su bile njegove prve službene posjete od preuzimanja dužnosti. To pokazuje veliku važnost koju Kina pridaje odnosima Kina-Europa. Kao što je premijer Li Qiang rekao, najveći rizik za Kinu i Europu je nedostatak suradnje, a najveći skriveni sigurnosni rizik je nedostatak razvoja. Zajednička policijska ophodnja je simbol prijateljstva između Kine i Hrvatske. Spremni smo surađivati s Hrvatskom kako bismo učvrstili naše tradicionalno prijateljstvo, dalje iskoristili potencijale suradnje i potaknuli stabilan i dugoročan rast sveobuhvatnog partnerstva između Kine i Hrvatske. Želim da Zajednička policijska ophodnja Kine i Hrvatske u 2023. bude potpuni uspjeh!", kazao je veleposlanik Kine Nj. E. g. Qi Qianjin.

Ključne riječi

Komentara 2

DU
Deleted user
10:34 18.07.2023.

smije li kineski policajac u svom poslu legitimrati i provjeriti svakog gosta ili samo sunarodnjaka..npr.kirgizanina

PR
pravednik2
10:52 18.07.2023.

Pripremaju teren za kineska ulaganja.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije