Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kinezi osvajaju

Kineski investitori odlučili su pokupovati sve visokotehnološke tvrtke u Njemačkoj

kuka
Foto: Julian Stratenschulte/DPA/Pixsell
09.06.2016.
u 19:56

Ono što je najviše naljutilo Njemačku jest ponuda kineske tvrtke Midea Grupe, proizvođača kućanskih aparata, za kupnju njemačke tvrtke Kuka AG i to u vrijednosti od 4,6 milijardi dolara

Ako im se ostvare planovi, Kinezi bi uskoro mogli postaviti novi rekord u investiranju u njemačko gospodarstvo i potpuno ga pokoriti. Naime, odlučili su krenuti u ofenzivu i pokupovati sve visokotehnološke tvrtke. Od početka godine, kineski investitori odlučili su preuzimati njemačke tvrtke dinamikom od jedne tjedno, podaci su Dealogica.

Za sada su ponudili kupiti 24 kompanije te ako nastave tim tempom, premašiti će vlastiti rekord koji su postavili 2014. godine kada su akvizirali 28 tvrtki. Gledano u novčanoj vrijednosti, do sada su ponudili 9,1 milijardi dolara za njemačke kompanije, dok je 2014. to iznosilo 2,6 milijardi dolara.

U Kini, naime, raste trošak radne snage, demografska slika se mijenja, a rast gospodarstva usporava, objašnjavaju ekonomisti. Dakle, kineske prednosti lagano nestaju, a njihova je vlada shvatila važnost stvaranja tržišnih lidera koji bi trebali, kako kažu, na taj način stvoriti carstvo, smatra Andreas Grille, konzultant u Roland Bergeru.

Ono što plijeni pozornost nije toliko novac koji Kinezi planiraju uložiti, već tvrtke koje žele kupiti, a riječ je o ključnim tvrtkama na području proizvodnje i digitalizacije te povezivanju proizvodnje i kupaca internetom u takozvanoj industriji 4.0.

Ovi potezi Kineza podudaraju se s europskim pritužbama upravo na gospodarske odnose s Kinom. Iz Europske trgovinske komore, koja predstavlja 1600 kompanija, priopćeno je da tamošnje okruženje postaje sve ''neprijateljskije'' te ostaje sklonije domaćim konkurentima.

Mi smo posve otvorili naše tržište, no Kinezi to nisu učinili, bar ne na jednak način, tvrde europski poduzetnici.

Ono što je najviše naljutilo Njemačku jest ponuda kineske tvrtke Midea Grupe, proizvođača kućanskih aparata, za kupnju njemačke tvrtke Kuka AG i to u vrijednosti od 4,6 milijardi dolara. Kuka AG, tvrtka koja se bavi robotizacijom, među najvećim je svjetskim proizvođačima industrijskih robota.

Ovo je najnoviji primjer da jedna kineska tvrtka želi kupiti u Njemačkoj visokotehnološku tvrtku, koju mnogi sada nazivaju strateškom u procesu automatizacije i industrije 4.0. Usto, novac koji nude, kažu, nedovoljan je za ono čega bi se domogli kupnjom, a to su ključne tehnologije, odnosno know-how, smatra profesor Roland Klose, s Insituta za strateške financije u Essenu.

Udruge dioničara i sindikata također su izrazile zabrinutost. Njemački ministar gospodarstva Sigmar Gabriel predložio je formiranje europskog konzorcija za pokretanje alternativne ponude za tvrtku Kuka. Usto predlaže i strože propise za investitore i mnogo restriktivnije za sve. 

"Moramo uzeti u obzir da imamo jedno od najotvorenijih gospodarstava u Europi, a natječe se s tvrtkama koje ne dolaze iz otvorenog tržišnog gospodarstva", rekao je Gabriel.

Do sada 24 od ukupno 119 ponuda kineskih akvizicija u Europi dogodile su se u Njemačkoj, dok je 15 bilo u Francuskoj i Velikoj Britaniji, podaci su Dealogica.

Kina pokušava popraviti se i napredovati u procesima proizvodnje, digitalizirati se i autmatizirati. Njemačke tvrtke svjetski su lideri na tom polju. Njemačka i Europa morat će se naviknuti na sve veću prisutnost Kine, kaže Yi Sun, partner u Ernst & Young, gdje je vodi tim savjetnika kineskih tvrtki zbog ulaganja u Njemačkoj, Austriji i Švicarskoj, prenosi Wall Street Journal. "Kineske tvrtke sve su uspješnije u preuzimanju i pravim ulaganjima, mnogo poslova još imaju u planu", kazuje Sun.

Kinezi su u ulagačkom zamahu i već su na prvom mjestu među stranim ulagačima u svijetu. Nastave li tako, prestići će Sjedinjene Američke Države koje tu poziciju imaju od 2007. godine.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije