Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 50
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
testirali Liaoning

Kina želi postati vodeća sila: Izveli prvo slijetanje na nosač aviona

Nosač aviona, Kina (1)
Reuters/Pixsell
25.11.2012.
u 11:39

Nosač zrakoplova uveden je u aktivnu službu 25. rujna, a zrakoplov Shenyang J-15 prvi je koji je uspješno sletio na njega

Kineski zrakoplov Shenyang J-15 uspješno je sletio na palubu "Liaoninga", prvog kineskog nosača zrakoplova koji je uveden u aktivnu službu 25. rujna, piše Fox News.

Shenyang J-15 je lovac-bombarder, inače, kineska inačica ruskog borbenog zrakoplova Suhoja Su-33. Nosačem aviona Liaoningom Kina naglašava svoju želju da postane vodeća azijska pomorska sila, no brod još uvijek neće nositi sve zrakoplove i neće biti spreman za borbene aktivnosti još neko vrijeme.

Ovo je bilo prvo sletanje aviona na nosač koji je dosad prošao više od 100 testova i treninga.

Kineski ministar obrane kaže kako će im ovaj nosač aviona poboljšati snagu mornarice te pomoći u zaštiti nacionalnog suvereniteta.

>> Žele zavladati oceanima: Kina predstavila svoj prvi nosač aviona

Ključne riječi

Komentara 29

Avatar Alfons_x
Alfons_x
09:26 26.11.2012.

26.11.2012. u 09:13h intimus500 je napisao/la: kad budu sami razvili i proizveli nosača sa avionima i kad budu izveli takva uspješna uzlijetanja / slijetanja onda je to nešto ... ovako kopiraju / uzimaju Rusku tehnologiju (90% njihovog naoružanja) ... :::::::::::::::::::::::: Nije li ovo apsurdan komentar? Dakle gledajući kroz povijest ne koriste li amerikanci, na kraju krajeva i rusi, njemačku tehnologiju? Apsurdno je uopće govoriti o "kopiranju", što bi to mogli "razviti" samostalno? Da li palubu koja baca zrakoplove vertikalno? ili nekakvu "praćku za lansiranje? Prvi nosač sa ravnom palubom su napravili britanci, dakle može li se reći da su svi drugi njih kopirali? Na kraju krajeva čemu trošiti vrijeme na razvijanje nečega što je već razvijeno i dokazano, zar nije isplativije te novce uložiti u opremanje?

Avatar Bjesomar
Bjesomar
07:50 26.11.2012.

Super Zivko, Mikroprocesori se jos uvije proizvode u Americi i drugim zemljama (Tajwan,Costa Rica,Japan itd..) Ameri da hoce mogu vrlo lako otkantati svu proizvodnju iz Kine pa bi vidio tko o kome ovisi. Cijeli svijet ovisi o AMERICKIM mikroprocesorima. Cak ni Rusi nisu uspjeli napraviti svoj vlastiti microchip za komercijalnu upotrebu.

GL
Glista
07:35 26.11.2012.

Zapravo, strasno sam razocaran da se jedna takva napredna nacija mora oslanjati na kopiranje i plagijat, umjesto da razvije nesto autohotno (kao da im nedostaje talentiranih mladih ljudi). Jedino u cemu je Kina jako dobra je u kopiranju i oponasanju. Ovaj nosac aviona su kupili od Rusa pod izgovorom da ce ga pretvoriti u ploveci kasino. Avion (Sukoj Su-33 prototip) su jos davne 2001 godine nabavili od Ukrajinaca i do temelja ga "istrazili". Cak i posada koja ophodi uzletne povrsine kao da je dobro proucila "Top Gun" film pa nekim "cool" baletanskim gestama oponasaju ono sto su Ameri razradili prije 70 godina.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije