Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 16
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kraj jedne ere

Kina nadmašila SAD – najveća je trgovinska sila

'(120906) -- HARBIN, Sept. 6, 2012 () -- People visit the 2012 China Advanced Materials Industry Exposition (CIAMIE) in Harbin, capital of northeast China's Heilongjiang Province, Sept. 6, 2012. The
DPA/PIXSELL
10.02.2013.
u 20:30

Kao najveći svjetski izvoznik Kina je preuzela i prvo mjesto u ukupnoj robnoj razmjeni. SAD je još uvijek najveći uvoznik

Kina je nadmašila Sjedinjene Američke Države i postala najveća svjetska trgovačka sila u 2012. godini prema ukupnom izvozu i uvozu. Time je okončana američka superiornost u globalnoj trgovini ustoličena nakon Drugog svjetskog rata. Dok je, prema podacima američke trgovačke komore, ukupna robna razmjena SAD-a lani iznosila 3,82 trilijuna dolara, Kina je istodobno prijavila 3,87 trilijuna dolara vanjskotrgovinske bilance. Kina ima godišnji trgovinski suficit 231,1 milijardu dolara, dok Amerika ima deficit od 727,9 milijardi dolara.

– Kinesko ustoličenje na poziciji najveće svjetske trgovačke nacije prijeti rušenju regionalnih trgovačkih blokova, jer postaje najvažniji gospodarski partner i mnogim udaljenim zemljama, primjerice Njemačkoj koja će do kraja desetljeća u Kinu izvoziti više nego u susjednu Francusku – istaknuo je za Bloomberg Jim O’Neill, analitičar i direktor upravljanja imovinom u Goldman Sachsu.

O’Neil napominje da za jako mnogo zemalja u svijetu Kina ubrzano postaje najvažniji bilateralni trgovinski partner, posebno u Europi, gdje će do 2020. godine mnoge zemlje više trgovati s Kinom nego s dosadašnjim partnerima u svom okruženju.

SAD je svoju ekonomsku snagu nametnuo nakon 1945. godine, stvarajući potpuno novu financijsku i trgovinsku arhitekturu, nakon što je Velika Britanija izgubila svoje kolonijalno carstvo. Kina se pak fokusirala na trgovinu i strane investicije kako bi podigla svoju ekonomiju nakon desetljeća političke i ekonomske izolacije pod predsjedanjem Mao Ce-tunga. Ekonomski rast u prosjeku im je iznosio 9,9% godišnje od 1978. do 2012. godine.

Najveća svjetska izvoznica postala je 2009. godine, dok je SAD-u preostalo da bude najveći globalni uvoznik koji je lani kupio 2,28 trilijuna dolara vrijednu robu, u usporedbi s Kinom čiji je uvoz u 2012. vrijedan 1,82 trilijuna dolara. Lanjska je prognoza HSBC-a da će Kina preuzeti i prvenstvo u uvozu do 2016. godine. Posljednji put Kinezi su imali najjaču svjetsku ekonomiju tijekom vladavine dinastije Qing u 18. stoljeću. Danas su najveći potrošač energije, najveće tržište automobila i imaju najveće rezerve stranih valuta.

– Na ovaj ili onaj način, moramo Kinu više uključiti u globalne organizacije unatoč njihovu vlastitom opiranju – rekao je O’Neil, ciljajući na uključivanje juana u MMF-ova specijalna prava vučenja.

Prošli je mjesec kineska trgovina premašila prognoze, s izvozom koji je rastao 25% u odnosu na isto razdoblje prethodne godine i uvozom koji je porastao 28%, prema podacima koje je objavila državna administracija. No, i ti bi pokazatelji bili još veći, da nije bilo sedmodnevnih blagdana u povodu proslave Nove godine prema njihovu kalendaru.

>> \'Sukob Kine i Japana najveća je prijetnja svjetskoj ekonomiji\'

Ključne riječi

Komentara 22

CH
chemica
21:04 10.02.2013.

Uveli su kapitalizam i to ih je spasilo. Kada uvedu demokraciju, e to će da ih dođe glave. Kao nas.

BK
B Kosa
21:05 10.02.2013.

Kod Amerikanaca je proble oni stoje iza svoji proizvoda Moj prijatelj meanicar kljucevi dozivotna garancija uzme polugo skida gume na teretnjaku sa kljucem nasi znaju cipele nositi godinu dana odnesi racun ako nesto nije uredu dobije nove cipele

DU
Deleted user
19:28 11.02.2013.

Pa u toj Kini je sva proizvodnja svega američkog...osim američke vojne industrije.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije