Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 59
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ubuntu kylin

Kina s Canonicalom razvija vlastiti operativni sustav

kinezi,računala
Reuters/PIXSELL
24.03.2013.
u 12:58

Kylin će biti inačica Canonicalova operativnog sustava Ubuntu, očekuje se za travanj

Kina s britanskom softverskom tvrtkom Canonical surađuje na razvoju vlastitog operativnog sustava otvorenog koda koji će biti prilagođen kineskim korisnicima, prenosi BBC. Rezultat će biti inačica Canonicalova operativnog sustava Ubuntu, zvat će se Kylin i bit će objavljen u travnju.

Prva inačica Kylina bit će namijenjena korištenju na stolnim i prijenosnim računalima. Sustav će između ostalog biti specifičan po korištenju kineskih slova i podržavanju načina na koji Kinezi komuniciraju s računalima.

Buduće inačice sadržavat će alate koji će ljudima omogućiti korištenje popularnih kineskih internetskih servisa poput Baidua (zemljopisne karte) i Taobaoa (kupovina) izravno s glavnog Ubuntuovog prozora.

Canonical također surađuje s kineskim ministarstvima industrije i informatike na inačici Kylina za servere kako bi ga i internetske stranice, online-trgovine i tvrtke za hosting mogle implementirati.

Komentara 2

NJ
Noćni jahač
13:24 24.03.2013.

Lijepo je vidjeti da se neke države u potpunosti okreću od monopolističkog Microsofta, za razliku od nas. Inače sam i sam donedavno koristio Ubuntu, no zbog Canonicalovih, po mnogima, radikalnih poteza u krivom smjeru sam se prebacio na drugi operativni sustav. Ipak, Canonicalu se mora priznati dobar dio u promoviranju Linuxa na stolnim (i inim) računalima, a Ubuntu je jednostavnije instalirati od Windowsa i brže i bolje radi, problem je što mnogi korisnici a priori odbacuju bilo kakve "alternative" zbog već spomenute Microsoftove (pre)agresivne tržišne politike.

NJ
Noćni jahač
13:28 24.03.2013.

P.S. Uz to Ubuntu je, kao i ogromna većina Linux sustava, u potpunosti besplatan i slobodan softver, što znači da korisnik ne treba izdvojiti ni lipe da bi ga koristio bez straha od kaznenog progona te da ga može slobodno dijeliti s ostalim zainteresiranim ljudima, dok se popularne Windowse ne smije preprodavati.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije