Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 171
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
novi korejski vođa

Kim Jong-un – Ljubitelj košarke o kojemu se gotovo ništa ne zna

Kim
Reuters/PIXSELL
19.12.2011.
u 11:07

Sjevernokorejski mediji tvrde da je bio na nekoliko plastičnih operacija ne bi li što više nalikovao svome djedu, utemeljitelju države

Tko je nova sjevernokorejska zvijezda u usponu, bilo je vidljivo kada se 80-godišnji državni tajnik naklonio čovjeku koji mu može biti unuk prije nego što mu je čvrsto stisnuo ruku. Godinu dana nakon javnog istupa Kim Jong-una, o kojemu se gotovo ništa ne zna sa sigurnošću, kao budućeg sjevernokorejskog vođe prizori starih članova partijske elite dok doslovno puze pred licem novog diktatora postali su prepoznatljiv znak korejske propagande, ključan alat kojim se Kim Jong-il koristio da bi uzdigao svoga sina na mjesto nasljednika.

– Očita poruka narodu je kako Kim Jong-un diktira političkom elitom. Ovakvi prizori odražavaju pouzdanost režima u Jong-unov status nasljednika – smatra Cheong Seong-chang, stručnjak sa sjevernokorejskog instituta Sejong, donosi NY Times.

Kada se Kim Jong-un, koji se u javnosti počeo pojavljivati prije godinu dana i navodno je u kasnim 20-ima, krajem studenog pojavio kao general s četiri zvjezdice i potpredsjednik Središnje vojne komisije, prvo što je svijet primijetio je pretilost koju je, čini se, naslijedio od svog oca i djeda Kim Il-sunga, utemeljitelja Sjeverne Koreje. Neki južnokorejski mediji čak špekuliraju da se podvrgnuo plastičnim operacijama kako bi što više nalikovao svome djedu kojega njegov narod još uvijek doživljava kao svojevrsno "božanstvo“.

Godinu dana nakon prvog istupanja u javnost sve je jasnije da je Kim Jong-un uspio izgraditi vlastiti kult ličnosti. U svojim pojavljivanjima na javnoj televiziji izgleda gotovo identično kao djed. Dobro poznato odijelo nalik onom koje je nosio Mao Ce Tung, začešljana crna kosa i ozbiljnost zaštitni su znak diktatora čije vrijeme tek dolazi.

Na javnim događanjima čelnici su već po navici nazdravljali ne samo Kim Jong-ilu nego i "najmlađem generalu".

Budući vođa Kim Jong-un neočekivani je guru stila u Sjevernoj Koreji. Zbog njegove prepoznatljive frizure mladići u Pyongyangu čekaju u redovima ispred brijačnica kako bi kopirali njegovu kratku "kockasto" izbrijanu frizuru koja je poznata pod pojmovima "mladost" ili "ambicija".

Košarka, jedan od najtipičnijih američkih sportova, njegova je velika strast, donosi Telegraph, a navodno je posebno impresioniran Michaelom Jordanom.

Budući vođa, vjeruje se, pohađao je brojne škole u Švicarskoj koristeći se raznim pseudonimima, a njegovi bivši kolege tvrde da se predstavljao kao sin običnog vozača. Kao dijete bio je iznimno stidljiv, što baš i nije kvaliteta kakva se traži od vođe, a navodno je jako teško komunicirao s ljudima koje nije poznavao. Međutim, dok je studirao, bio je vrlo uočljiv njegov iznimno natjecateljski duh, posebice u sportovima, a skijanje i košarka bili su mu najdraži.

U vidokrug svoga oca kao potencijalni novi vođa ušao je kada je njegov stariji polubrat Kim Jong-nimmed, bivši miljenik, ostao bez očeve naklonosti nakon što je uhvaćen kako s lažnom putovnicom pokušava ući u Japan ne bi li posjetio Disneyland u Tokyju.

Japanski kuhar koji je radio za Kim Jong-ila opisao je mladog i nepoznatog Jong-una kao "pljunutu sliku svojega oca kada se u obzir uzme izgled, tjelesna građa i osobnost".

Slijedeći očeve stope i uspoređujući se s "božanstvom", Kim Jong-unov rođendan koji je navodno 1. siječnja proglašen je nacionalnim praznikom.

Vojnicima raspoređenim diljem Sjeverne Koreje posljednjih nekoliko mjeseci navodno se prikazuje dokumentarac o novom vođi koji započinje riječima:

"Slijedeći stope generala i nudeći vodstvo snagama, drug general Kim Jong-un zadaje velik udarac neprijateljima svojom snalažljivošću i pronicljivošću".

Komentara 29

JA
jamadolac
16:50 19.12.2011.

I kod nas ima sličnih !!

PA
patria
11:41 19.12.2011.

Ako je ovaj prestolonasljednik dinastije Kim uistinu novi sjevernokorejski diktator, onda mu samo želim da nastavi tradiciju svoga djeda i oca progresivno sve kraće vladavine sljedećega potomka.

MI
mikica
15:25 19.12.2011.

Crko Marsshal

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije