Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 77
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Događaji na Jarinju

KFOR nije koristio pretjeranu silu prema nasilnim prosvjednicima

\'U.S. NATO soldiers repair a road sign near the Serbia-Kosovo border crossing in Jarinje July 28, 2011. A deadly flare-up of violence in Kosovo\'s Serbian-populated north has sent tensions with Belgr
Reuters/Pixsell
29.09.2011.
u 11:06

SAD je osudio "napad Srba na pripadnike KFOR-a" na sjeveru Kosova i pozvao sve strane da zadrže mir

KFOR kategorički odbacuje lažne optužbe da je koristio pretjeranu silu protiv nenaoružanih civila. Izjave koje upućuju na takav scenarij neodgovorne su i dovode u zabludu, s obzirom na to da KFOR nije bio ni inicijator, a niti strana koja je eskalirala sukob – navodi se u jutrošnjem priopćenju iz zapovjedništva KFOR-a u Prištini koje prenose mediji u Srbiji.

KFOR navodi da je tog dana oko podneva na graničnom prijelazu Jarinje, osiguravajući kontrolni Eulexov punkt bio primoran na adekvatan način odgovoriti "na određena nasilna i nasumična djela koja su nepoznate osobe počinile protiv vojnika KFOR-a".

– Potvrđeni su slučajevi bacanja kamenja i nasilnih pokušaja ugrožavanja sigurnosnog parametra KFOR-a. Kasnije, tijekom poslijepodnevnih sati, pucano u smjeru pripadnika KFOR-a, uz bacanje eksplozivnih naprava prema njima. Kao rezultat tih djela, devet pripadnika KFOR-a je zadobilo lakše ozljede, dok nepotvrđeni izvještaji upućuju na sedam lakše ozlijeđenih osoba među nasilnim demonstrantima – navodi se u KFOR-ovu priopćenju.

Mediji u Srbiji javljaju da je Vijeće sigurnosti UN-a noćas održalo "hitne zatvorene konzultacije o stanju na sjeveru Kosova", ali nije izdano zajedničko priopćenje niti su doneseni ikakvi zaključci. U konzultacijama iza zatvorenih vrata, koje je zatražila Rusija, ponovila se ranija situacija, da su zapadne zemlje iskazale stav kako se problemi na sjeveru Kosova mogu riješiti jedino dijalogom, uz posredovanje Europske unije, navodi Tanjug pozivajući se na diplomatske izvore u Ujedinjenim narodima.

SAD je osudio "napad Srba na pripadnike KFOR-a" na sjeveru Kosova i pozvao sve strane da zadrže mir, a Beograd i Prištinu neka nastave dijalog, podsjeća Tanjug.

Agencija Srna u svojim izvješćima navodi kako je "SAD osudio nasilan napad srpske rulje" na mirovne snage NATO-a na kontrolnom punktu na sjeveru Kosova.

Komentara 27

BZ
Byker_Zg
11:39 29.09.2011.

To sve kaj si napisal mi je več poznato samo kaj su tada serbi divljali i palili sve kaj nije serpsko po Hrvatskoj ! ! !

BZ
Byker_Zg
11:41 29.09.2011.

Nije mi jasno kako vi serbi uopče imate obraza pisat ovakve komentare nakon svog zla kojeg ste napravili u Hrvatskoj!

OB
-obrisani-
11:32 29.09.2011.

Gde je bio taj TFOR da zastiti Srbe 2004. godine . U albanskoj, martovskoj „oluji“, 2004. godine, stradalo je sve što je srpsko. Ljudi, imovina, svetinje, spomenici kulture. Bio je to nastavak velikog pogroma, započetog u leto 1999. Ovaj martovskii odvijao se pred očima 20.000 NATO vojnika i to na Kosmetu koji je pod protektoratom UN. Za samo dva dana divljanja albanskih terorista stradalo je osam Srba i 11 Albanaca. Povređeno je oko hiljadu ljudi, među njima 143 pripadnika srpske nacionalnosti i na desetine pripadnika međunarodnih snaga, koji su se sukobili sa Albancima. Iz srpskih domova proterano je više od 4.012 ljudi, etnički je očišćeno šest gradova i devet sela. Porušeno, zapaljeno, ili teško oštećeno 935 srpskih kuća, deset škola, domova zdravlja, pošta. Srušeno je, zapaljeno ili teško oštećeno 35 srpskih svetinja, od toga 18 spomenika od posebnog kulturnog značaja.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije