Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 74
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ples s naftom

Kevin Costner ima rješenje za mrlju u Meksičkom zaljevu

costner
Reuters
Autor
Zorana Bajt
23.05.2010.
u 09:00

Slavni glumac, koji se nedavno okušao i kao rock glazbenik, u zadnjih 15 godina investirao je 24 milijuna dolara u stroj koji je posljednja nada BP-a.

Hollywoodska zvijezda Kevin Costner, koji je dosad potrošio milijune dolara na strojeve za čišćenje vode od nafte, mogao bi spasiti Meksički zaljev. Naime, British Petroleum (BP), iz čije se platforme već danima izlijeva 5000 barela nafte na dan, spreman je testirati Costnerov centrifugalni stroj za skupljanje nafte s morske površine.

Doktor za ocean

Slavni glumac, koji se nedavno okušao i kao rock glazbenik, u zadnjih 15 godina investirao je 24 milijuna dolara u stroj koji je posljednja nada BP-a. Čelništvo tvrtke odlučilo je u Meksičkom zaljevu testirati šest Costnerovih strojeva koji se zovu “Ocean Therapy”, prenosi The Los Angeles Times.

“Sliči na veliki usisavač. Usisava veliku količinu zagađene vode, odvaja naftu i u more vraća vodu koja je čista 97 posto. U biti, to je sofisticirana centrifuga koja može pročistiti veliku količinu vode”, izjavio je Costnerov poslovni partner, odvjetnik John Houghtaling.

Costner je novac u stroj počeo ulagati 1989. godine, nakon incidenta Exxon Valdez s izlijevanjem nafte na Aljasci. Kevinov brat, znanstvenik Dan Costner, pomogao je u razvoju stroja. Braća su osnovala i tvrtku Costner Industries Nevada Corp. koja se bavi razvojem raznih uređaja i ekoloških tehnologija, uključujući i baterije koje nemaju kemijsko punjenje i koje mogu trajati 15 godina.

Dozvolu za uporabu stroja za odvajanje nafte Costner je dobio još 1993. od američkog Ministarstva energije. Prije tri godine 55-godišnji glumac izjavio je londonskom The Daily Mailu da je ulupao milijune dolara u “tehnologije za koje vjeruje da će pomoći svijetu” i da na tome nije ništa zaradio.

– Izgubio sam oko 40 milijuna dolara. Ali znam da je to u redu jer će promijeniti stvari na pozitivan način – izjavio je Costner.

Prošlog je tjedna u Louisiani demonstrirao svoj stroj kazavši da je “jako sretan što je stroj konačno ugledao svjetlo dana”.

Costner ima oko 300 strojeva za čišćenje nafte, i to raznih veličina. Najveći je težak 21 tonu i može pročistiti oko 760 litara vode u minuti.

Britanski naftni div BP dosad je pokušavao zaustaviti naftu s pomoću tzv. velikog zvona od betona i čelika koje je trebalo začepiti izvor iz kojega nafta šiklja nakon havarije platforme za vađenje Deepwater Horizon. Pokušaj je bio neuspješan.

Strah od plime

Nafta i dalje nekontrolirano istječe iz olupine naftne platforme koja je potonula nakon velike eksplozije u Meksičkom zaljevu. U toj katastrofi nestalo je 11 radnika. Strahuje se da bi zbog plime naftna mrlja mogla prodrijeti dublje u močvarne predjele jugoistočne Louisiane te da bi se uskoro mogla proširiti i na susjedne države – Mississippi, Alabamu i Floridu.

Komentara 7

BS
Britka sablja
10:42 23.05.2010.

Iz ovoga se BP neće lako iskobeljati, ako uopće preživi. Ja za sebe znam da neću pustiti suzu, ako taj monstrum i nestane.

AN
ankicascreiber
11:37 23.05.2010.

Britka sablja slazem se. Amerikanci su opasni za te stvari, nadam se da ce unistiti BP zbog tog zagadenja. Naime svakom studentu pocetniku je jasno da prije no sto pocnes dirati bilo koju kemikaliju moras dobro znati sto ces raditi ako se dogodi nesreca. I na kucnim kemikalijama pise, sto raditi ako se dogodi nesreca. BP nikada nije trebao dobiti dozvolu za rad a da nisu pokazali sto ce raditi ako se dogodi nesreca. Katastrofa je da je vec proslo mjesec i vise dana i da oni jos uvijek neznaju sto raditi, kako zaustaviti naftu. Pored toga prica je da su inzinjeri sa platforme upozoravali na problem, medutim BP je stavio profit ispred sigurnosti. Mislim da bi ameri trebali opaliti BP sa zestokom kaznom, i onda te novce staviti uistrazivnaje alternativnih oblika energije.

AN
ankicascreiber
09:42 23.05.2010.

HA HA HA HA HA ovo je odlican primjer gdje nam je danasnja civilizacija. BP zaraduje miliajrde dolara, nisu mogli uloziti u istrazivanja za neki stroj koji kosta 40 miliona dolara!!!! Vjerovatno su milione dolara potrosili na neke jebivjetre managere koji su se istakli prodavajuci puno nafte u vrijeme naftne krize. Zato covijecanstvu i je tako kako je, da se vise izdvaja u istrazivanje ne bi bilo ni ovih umijetnih kriza, od nafte do financiskih trzista.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije