Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 46
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pravila ponašanja

Kerumov etički kodeks: Njegujte lijepe riječi i točnost

kerum
Ivo Čagalj/Pixsell, arhiva
15.02.2012.
u 11:55

Zaposlenici Gradske uprave u Splitu po novom kodeksu moraju sprječavati zloporabu svoje pozicije u korist osobnog interesa.

Splitski gradonačelnik Željko Kerum donio je Etički kodeks za službenike i namještenike Gradske uprave kojim se uređuju načela njihova ponašanja na radnom mjestu u odnosu na nadređene i podređene kao i korisnike usluga.

– Ne znam ja zbog čega je taj kodeks donesen. Nisam sudjelovao u tome, to rade gradske službe, a meni dođe na potpis. To je redovita gradska procedura, a pisao ga je onaj koji je odgovoran za to – kazao je splitski gradonačelnik Željko Kerum, kojeg smo upitali zašto je donio kodeks. Dodao je kako ne može znati sve što se radi. U gradskoj je upravi 400 ljudi, a gradonačelnik mora potpisati sve.

– Ljudi rade svoj posao, ja znam sve, a ne znam ništa – rekao nam je Kerum. Cilj je Etičkoga kodeksa je da službenici i namještenici kao personifikacija upravnih tijela Grada Splita, svojim ponašanjem štite javni i privatni interes utemeljen na Ustavu i zakonu. Tako će pridonositi jačanju uloge i ugleda tih tijela

Zaboravite darove

U ostvarivanju načela kodeksa moraju se suzdržavati od zabranjenih radnji i mjera. Službenicima i namještenicima nije dopušteno obavljanje ili neobavljanje nekog posla u službi u kojem postoji njegov osobni interes. Ne smije koristiti imovinu pravnih tijela u privatne svrhe, prije svega se to odnosi na uredski materijal, telefon i sredstva rada. Zabranjeno je povlašćivanje i nagrađivanje, prekoračivanje određenih prava zbog političke, nacionalne, rasne, vjerske, spolne i druge pripadnosti. Nije dopušteno postojanje materijalnog interesa u rješavanju predmeta, davanje informacija, a ne smije se nanijeti materijalna šteta u Upravnom tijelu namjerno ili iz krajnje nepažnje ili poticati druge da to čine. Zabranjeno je i primanje darova od trećih osoba, a pod tim se podrazumijeva svaki dar koji ima novčanu vrijednost. U izvršavanju poslova službenici ne smiju zlorabiti pozicije u korist osobnog interesa. Kerum nalaže savjesno, stručno, samostalno i odgovorno obavljanje poslova uz puno zalaganje i čuvanje ugleda službe i izvan radnog vremena.

Njegovanje lijepe riječi

Službenici i namještenici moraju se strpljivo, pristojno i ljubazno ponašati prema građanima te poštivati njihovo dostojanstvo, ravnopravnost i jednakosti. Kerum zahtijeva ažurnost i točnost, poštivanje radne discipline te razvijanje osobnog entuzijazma za rad!

Privatne posjete treba svesti na najmanju mjeru, imovinu Grada i radno vrijeme ne koristiti u privatne svrhe. Moraju njegovati lijepe riječi (usmene i pisane) i izbjegavati protežiranja. Svi uposlenici gradske uprave moraju potpisati Kodeks. Nadzor nad njegovom provedbom obavljaju rukovoditelji, a pročelnike nadzire gradonačelnik i njegovi zamjenici. Kodeks još nije stupio na snagu.

Komentara 12

DU
Dudek
20:13 15.02.2012.

Gospn Kerum, svi koji su protiv tebe su organizirani muljatori.Pitajte te jesu li oni ocistili snjeg ispred svojih zgeada.Iz toga svega stoji KOMADINA koji bas puno i nemisli o drzavi.Nego o svojoj zaradi.

HA
Harpoon
21:04 15.02.2012.

Dragi Rico, jedan moj komentar admin je radi samo njemu poznatih razloga deletirao. Htio sam ti reči da očistiš Split naročit oko rodilišta jer kada Seve Nazionale rodi, to će biti svjetska senzacija, pa nemoj sa strani novinari polome noge. Ipak razmisli o prijedlogu o ledenoj sigi i 9 mm.

OB
-obrisani-
22:13 15.02.2012.

he he he he ....neka.....neka.im.........to su htjeli...to su i dobili..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije