Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 178
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Glas naroda

Kerum: Neka o kipu Isusa na Marjanu odluči narod

Isus
Arhivska fotografija
06.07.2011.
u 19:37

Neka narod odluči Ja sam ideju dao, a ne valja stvarati podjele među narodom. Kada napravimo anketu, vidjet ćete da su građani za, kaže splitski gradonačelnik

Najveći kip Isusa Krista na svijetu, koji je splitski gradonačelnik Željko Kerum najavio da će o svom trošku graditi na Marjanu, jučer je bio top tema svih splitskih razgovora. Jedni su oduševljeni, a drugi iznimno protiv.

– Uvijek ima onih koji se protive. Ja sam ideju dao, a ne valja stvarati podjele u narodu. Neka narod odluči! Najkorektnije bi bilo da napravimo anketu ili referendum među građanima pa ćete vidjeti da su oni za! – rekao nam je Kerum, koji je na godišnjem odmoru.

Iznenađeni su i najbliži Kerumovi suradnici.

Šundov u čudu

– Nemam vam što o tome reći, kako bi to izgledalo da ministri komentiraju izjave premijerke – pokušao se isprva izvući Jure Šundov, splitski dogradonačelnik, ali je ipak odgovorio na pitanje je li službeno pokrenut postupak o spomeniku.

– Gradonačelnik je dao tu izjavu, a ja sam njegov čovjek. Čim dobijemo naredbu, prionut ćemo realizaciji. Naravno, poštovat ćemo sve zakone i propise te se konzultirati sa strukom – rekao je Šundov.

Komisija za spomenike Gradskog vijeća Splita taj prijedlog još nije dobila. Ljubica Vrdoljak, nezavisna vijećnica koja podržava gradonačelnika i članica komisije, tvrdi da nije riječ o spomeniku Isusu, već o vraćanju križa na Marjan, koji je tu nekad i bio, što je već u proceduri. Ipak, ona neće imati ništa protiv ni ako se digne spomenik Isusu.

Splitska oporba ideju nije podržala. Smatraju kako je nije moguće izvesti.

Sprdanje s vjerom

– Ovo je još jedna provokacija Željka Keruma. U dvije godine nije postigao nikakve rezultate, a sada želi skrenuti pozornost s bitnih stvari na nebitne – rekao je Joško Dvornik (HNS), a njegov kolega Goran Kovačević kaže da su riva i Marjan simboli koji se ne smiju politizirati.

Ideji se protivi i splitsko Društvo prijatelja kulturne baštine. Slikar Zvonimir Mihanović rekao je da je to sprdanje s vjerskim osjećajima.

U Splitsko-makarskoj nadbiskupiji, čini se, nemaju ništa protiv, ali misle da je neizvedivo.

– Split je grad svih nas i trebalo bi više razgovora, dijaloga i okruglih stolova o ideji kao što je ova. A kod nas se sve dogodi na brzinu, netko nešto predloži i onda svi skoče na to, ispolitizira se i nakon toga zaboravi – rekao nam je mons. Ivan Čubelić, generalni vikar Splitsko-makarske nadbiskupije.

On kaže kako je tako veliki projekt nemoguće realizirati na brzinu. Potrebno je barem pet godina, a kako je riječ i o umjetničkom djelu, trebalo bi vidjeti tko će i što napraviti.

– Nemoguće je reagirati “na prvu”, nego ako netko nešto doista hoće napraviti, onda treba diskutirati i razgovarati. Načelno nitko nije protiv toga, ali je mnogo otvorenih pitanja – rekao nam je mons. Čubelić.

Ključne riječi

Komentara 363

FE
Fedele
21:42 06.07.2011.

@info-punkt ---- Bookmarkiraj je, pa udri !!! :))) Zdrav ti nama živio !!

JA
japa
20:14 06.07.2011.

Blago budalama......

Avatar MK
MK
14:08 07.07.2011.

...los original je uvjek bolji nego dobra kopija.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije