Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Istraga

Istražni zahtjev protiv odgovornih za pad helikoptera

helić, helikopter
Krunoslav Petrić/Pixsell
09.02.2010.
u 19:55

Zbog ugradnje zvučno-izolacijske spužve u predjelu krutih komandi, 9. srpnja 2007. u Vukovaru se, neposredno nakon uzlijetanja s heliodroma vojarne 204. vukovarske brigade, srušio na tlo helikopter MI-8.

VUKOVAR – Poslije dvije i pol godine od helikopterske nesreće u krugu vukovarske vojarne 204. vukovarske brigade Općinsko državno odvjetništvo u Vukovaru podnijelo je istražnom sucu Županijskog suda u Vukovaru istražni zahtjev protiv četvero hrvatskih državljana (1954., 1969., 1957. i 1964.), inače zaposlenika Zrakoplovno tehničkog zavoda Velika Gorica, zbog postojanja osnovane sumnje da su od prosinca 2005. do travnja 2006. godine počinili teško kazneno djelo protiv opće sigurnosti.

– Trenutačno mogu reći samo da će javnost o svemu biti na vrijeme obaviještena, kratko nam je rekao županijski državni odvjetnik u Vukovaru Božidar Piljić, kojega smo upitali za imena osoba koje su kazneno prijavljene.

Kako se navodi na internet stranici DORH-a, postoji osnovana sumnja da su osumnjičenici kao zaposlenici Zrakoplovno-tehničkog zavoda odgovorni za nadzor i kontrolu radova u sklopu svojih dužnosti i ovlaštenja, tijekom izvođenja radova preuređenja helikoptera Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane tip MI-8 propustili obavljati nadzor nad radom djelatnika Odjela remonta i održavanja ZTZ-a prilikom ugradnje zvučno-izolacijske spužve lijepljenjem na oplatu helikoptera a kako ne bi došlo do ugradnje navedene izolacije u području upravljačkih komandi.

Zbog te ugradnje zvučno-izolacijske spužve u predjelu krutih komandi 9. srpnja 2007., neposredno nakon uzlijetanja s heliodroma vojarne 204. vukovarske brigade, helikopter MI-8 srušio se na tlo, pri čemu su tri osobe smrtno stradale, a više ih je zadobilo teške tjelesne ozljede.

Iz DORH-a navode da je tijekom 2009. godine Općinsko državno odvjetništvo u Vukovaru u više navrata zaprimilo dopune kaznene prijave, posljednju 13. srpnja 2009. godine, a da je Povjerenstvo za istraživanje nesreće zrakoplova MORH-a 17. srpnja 2008. dostavilo Općinskom državnom odvjetništvu u Vukovaru završno izvješće.

Komentara 10

TH
thevoice
15:46 10.02.2010.

izgleda da pojedinci nisu upoznati sa slucajem pa blebecu bezveze , helikopter se srusio jer je neki pametnjakovic postavio izolaciju izmedju trupa i poluga za upravljanje .sada podizu kaznene prijave ?pa nije ni cudo da nam EU blokira poglavlje pravosudje ,pa izgleda da svi dugovlace kako bi imali sto duze one sramotno visoke place za ne raditi nista ,sramota od drzave ! fuj

NJ
Njamanjam
20:22 09.02.2010.

Ok, optuženi su oni koji su dobili nalog ili naredbu. A što je s onima koji su nalog ili naredbu izdali?

AH
ahoj
12:55 10.02.2010.

žao mi ljudi,al šta očekivati nego da se stara kanta sruši. kriva je stanica za teh.pregled koprivnica tam se prolazi za 200 kn. u grabi za pregled vozila

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije