Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Institut za javne financije
Povratak na članak

Analiza Katarine Ott: Šteta što Vlada nije iskoristila proračun za početak agresivnije fiskalne konsolidacije

"Sveobuhvatne i odlučne reformske mjere iz rashodne strane proračuna teško je iščitati", piše u analizi Katarina Ott iz Instituta za javne financije

Komentari 10

Avatar FalusBonus
FalusBonus
17:38 12.12.2016.

Evo nas u državi uhljeba i penzionera u kojoj za obične i poštene ljude nema mjesta

VL
GU
gunđo
18:21 12.12.2016.

Pustite vladu i ministra Marića da u miru može raditi na financijskoj konsolidaciji i tek za proračun za 2018 godinu predvidjeti prave rezove i reforme.On je pokazao da zna i može i treba mu vjerovati kao i cijeloj vladi izuzev mogućih opstrukcija od MOST-a koji bi mogao usporiti reforme radi svog populustičkog i destruktivnog djelovanja.

VL
BE
berogrga
16:39 12.12.2016.

Nema savršenog proračuna i nikad ga i neće biti, ali s ovim proračunom 90 % ministarstava, ureda, agencija, građana može biti izuzetno zadovoljno, a samo rijetki ne. Razlog zadovoljstva leži u računu 2016. godine, tj. da su se svi redom preračunali i rastom BDP-a i rastom prihoda i smanjenjem rashod. Nakon objavljenih Smjernica za izradu državnog proračuna RH za 2017. i projekcija za 2018. i 2019., bio sam izuzetno zadovoljan jer sam već upozorio da će Plan prihoda i rashoda proračuna 2016. i uz rebalans proračuna biti "probijen“, ali ovaj put na drugi i na drugačiji način, tj. da će prihodi "rebalansiranog proračuna“ biti premašeni za više od cca 2 milijarde kuna kao i da će rashodna strana "rebalansiranog proračuna“ biti "probijena“, ali na drugačiji način, tj. rashodna strana će biti manja za sličnu brojku, tj. smanjit će se na isti način i nikako se ne može niti smije isključiti da će prihodi na kraju 2016. godine biti isti ili veći od rashoda, a što je već i sad povijesni događaj u RH. Unatoč tomu što Ministarstvo financija predviđa smanjeni deficit, od prvotnog plana 2,6 % odnosno 2,7 % BDP-a ovisno o metodologiji, te u rebalansu Proračuna za 2016. na 1,6 % odnosno 1,7 % ovisno o metodologiji, sve projekcije govore da će Proračun 2016. godinu imati VIŠAK. Razlog optimizma se vidi već po tomu što je Proračun 2016., nezabilježeno do sad, uknjižio VIŠAK od skromnih 2 milijuna kuna već u kolovozu, a što je uistinu povijesni događaj unatoč tomu što su rashodi Proračuna 2016. veći od rashoda iz 2015. i s punim pravom možemo očekivati daljnji rast i to u mnogo većim iznosima do kraja 2016. Iako se Proračun razlikuje od Smjernica proračuna i na prihodnoj i na rashodnoj strani za nešto manje od 2 milijarde kuna, izuzetno sam zadovoljan jer kao što sam već i naveo o Smjernicama, a i logično se nameće samo od sebe, da Ministarstvo financija RH ima veliku "ratnu rezervu“ koju može uporabiti za Proračun 2017.

VL
ST
stefj
16:36 12.12.2016.

Ma nema, proračun je opet napravljen za kupovinu glasova, opet se pogoduje državnim i javnim službenicima, opet se kupuju određene interesne skupine... Nakon bar donekle dobrog smjera s predloženim poreznim promjenama, proračun je zapravo sve vratio na staro i pokazao da ova vlada nema najmeru raditi ikakve promjene. S ovim proračunom sigurno idemo prema državi uhljeba i penzionera, gdje sve mlado i stručno odlazi van... Neće ništa pomoći medijsko isticanje loših iskustava gastarbajtera, kada se čovjek sa strukom zaposli i situira unutar mjesec-dva u npr. Irskoj, a za 3-4 mjeseca povuče cijelu obitelj... Šteta, šteta, opet pravnički lobi preuzima državu, opet srljamo u katastrofu. Orešković i nefunkcionalna vlada bili su čudo prema ovima sada. Na kraju ćemo vjerojatno samo ocjenjivati tko je bio gori - Milanović ili Plenković.

VL
VO
vladisa48@outlook.com
16:17 12.12.2016.

Nakon ovoga svima će nam biti super..Mene ta reforma sve vise I vise prožima...nemam riječi :)

VL
AR
aristip
16:07 12.12.2016.

Bojim se da nam je ne samo 2017. godina izgubljena nego će nam u stagniranju proći sve 4 slijedeće godine kao što je to bilo za Milanovićeve Vlade 4 godine i za vrijeme Sanadera skoro dva mandata. Naprosto svaka Vlada radi (ili bolje rečeno ne radi) po principu "drži vodu dok majstori odu". Vlada totalna bezidejnost i bezvoljnost da se bilo kakve odlučne reforme pokrenu.

VL
CI
cinbenik
16:01 12.12.2016.

Stara HDZe strategija,hobotnicom nagraditi biracko tijelo,ma sta se dogodilo Hrvatskoj i Hrvatima........Pretvorba,privatizacija...farbanje ,Fimi.......Samo branitelja proizvedenih u 500 000 i nesto ,vecina HDze biraci u zahvalu za status branitelja,pa puta clanovi njihovih obitelji,pa prednost u zaposljavanju.........U bobu HDze pobjednicki glasovi.......Treba to podmiriti....

VL
VR
Vojislav_Radakovic
14:43 12.12.2016.

A kad HDZ zivi od klijentele... Drzavna uprava, veterani, crkva, vojska, sindikati, dijaspora... Puno je to gladnih glasaca...

VL
OS
osica
14:58 12.12.2016.

Baš šteta da se o prijedlogu proračuna prije puštanja u javnost ne kontaktira i pita za mišljenje i Institut za javne financije, čije analize svakako zaslužuju pažnju . Možda bi se na vrijeme preduhitrile neke moguće loše stavri. No, domaćaaća potrošnja je u mnogome zadana jer najveći dio građana i onih koji troše svaku kunu doma neće dobiti ni kune više. Oni koji imaju hoće, pa će rasti štednja i putovanja po svijetu, jahtice i deluxe vozni park. No, ipak za "proračun je odgovoran onaj tko je išao na izbore i pobijedio" . No , je li nekoga briga za masu kad pobijedi na izborima. ? Do sada se pokazalo da nije. No. živi bili pa vidjeli . Mi vremena nemamo a oni se ponašaju da imamo. "Ipak su oni dobili izbore," to je izgleda najvažnije.

VL
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.