Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 181
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sukobi u Vatikanu

Kardinali ustali protiv tajnika Bertonea koji je prigrabio svu vlast

'Pope Benedict XVI (L) and Vatican Secretary of State Cardinal Tarcisio Bertone wave as they leave after the Sunday Angelus prayer on July 19, 2009 in Romano Canavese, near Ivrea, in north-western Ita
Foto: 'ALESSIA GIULIANI'
1/9
30.05.2012.
u 12:00

Bitka se vodi na dvije fronte – jedna se tiče novca, 
a druga vlasti unutar Crkve. Na obje fronte tajnik Bertone ima vodeću ulogu

Zbog vatikanske banke (IOR), odnosno zbog novca, u Vatikanu se sada vode unutarnje borbe. U tom sučeljavanju svoju budućnost na položaju državnog tajnika vidi kardinal Tarcisio Bertone.

To je opća ocjena vatikanista, koji više ne spominju izraz „krtica“, odnosno špijuni, nego „disidenti“. Dakle, riječ je o onima koji nisu suglasni s Bertoneom i njegovim djelovanjem.

Ta podzemna bitka unutar vatikanskih zidina vodi se na dvije fronte – jedna se tiče novca, a druga vlasti unutar Crkve. Doznaje se i da, nakon što je 24. svibnja smijenjen s položaja predsjednika vatikanske banke, ekonomist Ettore Gotti Tedeschi piše svoj memorandum obrane. Premda je kazao da ne želi govoriti jer bi u suprotnome ražalostio Benedikta XVI., čini se da Gotti Tedeschi sada želi progovoriti o svome djelovanju na čelu vatikanske banke i o tome tko ga je sprečavao u provedbi mjera za uvođenje transparentnosti u poslovanju banke.

Udarac Vatikanu

Ako slučajno IOR ne dobije mogućnost dolaska na bijelu listu transparentnih europskih banaka, onda će to biti još jedan udarac Vatikanu. Bit to shvaćeno kao da Vatikan i dalje želi poslovati netransparentno.

“Follow the money”, preporučilo je Duboko grlo novinarima Washington Posta Carlu Bernsteinu i Bobu Woodwardu, koji su otvorili aferu Watergate. Ta je sugestija vjerojatno korisna i za VatiLeakes. Netko, očito više njih, a govori se da je čak 20 “krtica” koje iznose povjerljive dokumente iz Vatikana, želi maknuti kardinala Bertonea s položaja.

Bertone je bio dugogodišnji tajnik kardinalu Josephu Ratzingeru dok je bio na položaju pročelnika Kongregacije za nauk vjere, a kada je postao papom, postavio ga je na položaj državnog tajnika.

Prema nekim vatikanistima, Bertone ima protivnike jakog kalibra. Među njima su kardinal Mauro Piacenza, pročelnik Kongregacije za kler, kardinal Angelo Scola, nadbiskup Milana, i kardinal Dionigi Tettamanzi, donedavni milanski nadbiskup. Njima bi se mogli pridružiti i bivši rimski vikar i bivši predsjednik Talijanske biskupske konferencije (TBK) kardinal Camillo Ruini, zatim sadašnji predsjednik TBK kardinal Angelo Bagnasco, pa i bečki nadbiskup kardinal Christoph Schönborn. Držalo se kako je riječ o sukobu između talijanskih kardinala, ali ako i Christoph Schönborn nešto zamjera Bertoneu, onda je to širi problem.

Brojni pogrešni potezi

Bertoneu se zamjeraju neki pogrešni potezi Svete Stolice. I to već na samome početku pontifikata Benedikta XVI. Navodno je upravo Bertone inzistirao da se sljedbenici biskupa Lefebvrea, koga je izopćio Ivan Pavao II. jer je odbacivao Drugi vatikanski koncil, vrati pod okrilje Rimske crkve. Benedikt XVI. je sastavio i posebni dokument kako bi se lefevrijanci mogli vratiti, ali oni i dalje negiraju Drugi vatikanski koncil i čini se daće na kraju ipak biti odbijeni.

Je li bilo potrebno onda usmjeriti napore prema njima i je li Benedikt XVI. trebao povući njihovo izopćenje?

Šef ureda za tisak Svete Stolice otac Federico Lombardi kazao je da ni jedan kardinal u aferi VatiLeaks nije pod istragom. Time je htio opovrgnuti pisanja, na primjer, lista Repubblica. No, nitko nije napisao da su pod istragom kardinali, već da vjerojatno jedan talijanski stoji iza “krtica” koje iznose povjerljive dokumente iz Vatikana.

Lombardi je naglasio da Benedikt XVI. prati cijeli slučaj, da je informiran o tijeku istrage.

Otac Lombardi je kazao i da će uhićeni batler Paolo Gabriele biti podvrgnut procesu prema vatikanskim zakonima jer je vatikanski državljanin i živi u Vatikanu. Gabriele je počeo surađivati u istrazi.

Komentara 24

BJ
Ben Juda Talmudan
12:40 30.05.2012.

Fašist,kardinal Bertone imao je svoje prste i u sporu sa RKC i Porečke biskupije.

BJ
Ben Juda Talmudan
12:44 30.05.2012.

kobra11,tvoja je SPC siromašna pa onda nema tih ratova oko love i političke moći.I kod vas ima toga,ali baš radi manje love,intenzitet je puno slabiji.

Avatar kobra11
kobra11
12:11 30.05.2012.

Kardinali ustali protiv tajnika Bertonea koji je prigrabio svu vlast Bitka se vodi na dvije fronte – jedna se tiče novca, a druga vlasti unutar Crkve. Na obje fronte tajnik Bertone ima vodeću ulogu ... Hrićanski nema šta . Jadnini Isus. da može da se povamiri pa da im se napije krvi ovim krvopijama

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije