Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 115
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
prihvaćen

Kardinal Schönborn ručao s gejem: Pa vi ste veliki vjernik!

Christoph Schönborn
Foto: Zoran Grizelj/VLM/PIXSELL
1/3
13.04.2012.
u 08:00

Pismo iz Rima:
 Austrijski mediji nagađaju da je stigla opomena autrijskom kleru.

Pismo iz Vatikana vezano za poziv skupine austrijskih svećenika na neposlušnost glede zaređivanja žena, obveznosti celibata, nedavanja pričesti rastavljenim i ponovno oženjenim osobama te homoseksualnosti stiglo je u Beč.

Neka su austrijska glasila objavila da je riječ o strogoj vatikanskoj opomeni austrijskom kleru. Međutim Michael Prüller, glasnogovornik bečkog nadbiskupa kardinala Christopha Schönborna, kaže kako u vatikanskom pismu "nema ništa eksplozivnoga", kao ni naputka o tome kako bi trebalo "postupiti prema svećenicima koji su pozvali na neposlušnost." Objavljen je sažetak onoga što je Benedikt XVI. kazao na Veliki četvrtak o stanju u Crkvi, u kojoj ima i onih koji bi na drastičan način htjeli uvesti promjene.

Ušao u Pastoralno vijeće

Iako je papa kazao i da za Crkvu homoseksualni brakovi ne mogu biti prirodni jer ne prokreiraju, u austrijskoj crkvi prihvatili su homoseksualca u župno pastoralno vijeće. U župi Stützenhofen, sjeverno od Beča, u župno pastoralno vijeće izabran je Florian Stangl (26), deklarirani homoseksualac, koji živi s drugim muškarcem.

Pastoralno vijeće, predviđeno kanonskim zakonom, ima zadaću uključiti vjernike u život župe. Stangl je dobio 96 od 142 moguća glasa. Župnik Stützenhofena Gerhard Swierzek zatražio je od mladog homoseksualca da odustane od mjesta u pastoralnom vijeću i da odustane od pričesti jer živi s drugim muškarcem. Stangl je odgovorio da se osjeća blizak nauku Crkve, ali i kako zahtjev da živi izdvojeno ne smatra realnim. U prvom je trenutku bečka nadbiskupija obznanila da registriran suživot homoseksualaca ne dopušta takvim osobama sudjelovanje u pastoralnom vijeću. Stangl je tada zatražio prijam kod kardinala Schönborna, koji je partnera i njega pozvao na ručak. Poslije toga susreta bečki je nadbiskup obznanio da "mnogi članovi župnog pastoralnog vijeća ne žive potpuno u skladu s crkvenim idealima", ali ih je pohvalio zbog "zauzimanja u pokušaju življenja u vjeri." Schönborn je dodao kako, bez obzira na neke formalne greške, ne može ne može poreći da je Florian Stangl dobio većinu glasova te da je ostao "duboko zapanjen njegovom vjerom."

To su "formalne greške"

Pod "formalne greške" Schönborn misli na činjenicu da kandidati za pastoralna vijeća moraju potpisati izjavu o prianjanju vjeri i crkvenoj disciplini, a tu izjavu kandidati u Stützenhofenu nisu potpisali.

A Crkva ne osuđuje osobu nego njezino homoseksualno ponašanje i protivi se priznavanju gej brakova. Schönborn, dakle, nije stavio veto na ulazak mladoga homoseksualca u pastoralno vijeće, a njegov glasnogovornik Prüller kaže da je pitanje s pravne strane zaključeno, premda bi moglo biti posljedica s teološke strane. Ipak Prüller je odbacio kritike koje stižu kardinalu Schönbornu da je postupio protivno katoličkoj doktrini.

Schönborn, koji je sudjelovao u izradi katekizma Katoličke crkve, ne stavlja, kaže njegov glasnogovornik, u pitanje stajalište Crkve prema homoseksualnom odnosu ili braku. No, postavlja se pitanje kako se ponašati prema svim osobama koje drukčije žive od crkvenog nauka kao što su ne samo homoseksualci nego i mladi žensko-muški parovi koji sužive bez braka ili rastavljene i ponovno oženjene osobe. Kako ti kršćani mogu sudjelovati u misiji Crkve, mogu li biti u pastoralnom vijeću?

To su pitanja koja se danas nameću i o kojima potpisnici poziva na neposlušnost (Pfarrer Initiative) žele otvoriti raspravu u Katoličkoj crkvi.

Komentara 12

TE
The_E1
20:38 20.05.2014.

Bog je ustanovio sakramente i obveze koje vjernik mora ispunjavati da bi mogao živjeti slobodan od okova grijeha. Liberalizacija Božjih zakona težak je grijeh jer svečenici, biskupi i pape nemaju legimitet mjenjanja Božjih zapovijedi. Sakramenti su dar Božji i svatko tko ga želi primiti mora se odreći grijeha.

OG
Oger
10:02 13.04.2012.

13.04.2012. u 09:30h dovidovic je napisao/la: Moje demokratsko mišljenje je da je homoseksualnost nastranost, a ako je čovjek uz to i kršćanski vjernik onda je tu i šizofrenija. . Da vidim sad koliko moje demokratsko legitimno mišljenje može ostati na portalu VL-a. ------------------------------------------------------------------------------------------------------------ Naravno da ce ostati. Zasto ne? Samo po tvom upisu svi vidimo koliko si neinformiran.

OG
Oger
09:59 13.04.2012.

13.04.2012. u 08:28h yesMaster je napisao/la: Schonbrunnu je to možda u redu, ali zato je lokalni župnik dao ostavku: http://www.kreuz.net/article.14996.html ------------------------------------------------------------------------------------------------ Da, dao je ostavku, ali kako kaze: Zato jer ne zeli biti u zupi ciji pripadnici pod svaku cijenuu zele imati pravo. To znaci da svi zupljani nisu zastupali njegovo rigorozno, konservativno uvjerenje. A sta on misli? Da je samo njegova \"istina\" ono pravo? Istinu ne moze nitko zakupiti pa ni kat. crkva.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije