Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 170
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
deložacija

Kardinal Puljić: Samo preko mene mrtva mogu u nadbiskupiju

\'2.10.2008.,Sarajevo,BIH - Vinko Puljic,vrhbosanski nadbiskup i kardinal. Photo Zvonimir Coric/Vecernji list\'
Zvonimir Ćorić
04.11.2010.
u 12:13

Puljić je razočaran jer nema ni reakcije poglavara Islamske zajednice u BiH.

Vrhbosanski nadbiskup, kardinal Vinko Puljić, poručio je da neće dopustiti deložaciju iz dijela svoje rezidencije iako je Općinski sud u Sarajevu presudio da stan kojim se sada koristi kardinal mora biti vraćen obitelji nekadašnjeg djelatnika UDBA-e Fadila Smajovića.

– Ja poštujem vlast, ali ovdje sam vlast ja jer ovaj je objekt privatno vlasništvo. To je naše privatno crkveno vlasništvo i ja ću stati na prag i neću im dopustiti deložaciju. Mogu ući samo preko mene mrtva – kazao je kardinal Puljić za jednu sarajevsku televiziju.

Poruka svim Hrvatima

Zgrada Vrhbosanske nadbiskupije u središtu Sarajeva, u kojoj je i “sporna” kardinalova rezidencija, sagrađena je 1895. godine i uvijek je bila u vlasništvu Katoličke crkve. Komunističke su vlasti u stan u kojem se nalazi rezidencija svojedobno na silu uselile Smajovića, pripadnika UDBA-e, a u njemu je poslije njegova bijega iz Sarajeva na početku rata pronađena oprema za prisluškivanje i snimanje. Postoji i dokumentacija koja potvrđuje da su iz tog stana dugo godina prisluškivani crkveni velikodostojnici.

Zbog svega ovoga, ali i činjenice da je Općinski sud u Sarajevu pri odlučivanju zanemario neke pravne činjenice, oko planirane deložacije kardinala Puljića u BiH digla se velika prašina. Sam kardinal, poznat po umjerenim stavovima, ovaj je put odlučio reagirati oštro. On ističe da se sudskom presudom protiv Crkve pokušava poslati određena poruka.

Razočaran je kardinal što je izostala reakcija poglavara Islamske zajednice u BiH, reisa Mustafe Cerića, ali i većine hrvatskih političara u BiH. Ipak, naknadno su se neki od njih oglasili i osudili najavu deložacije najvišega predstavnika Katoličke crkve u BiH. Smatraju da presuda nije pravedna, poglavito ima li se na umu pozitivna uloga kardinala Puljića u ponovnoj uspostavi povjerenja među narodima u BiH. Dapače, mnogi analitičari upozoravaju kako će cijeli ovaj slučaj imati i negativne posljedice na situaciju u BiH, koja je iznimno napeta poslije izbora održanih prošlog mjeseca.

Među onima koji su najavili da će se angažirati kako bi slučaj rezidencije kardinala Puljića bio okončan povoljno za sve je i novi stari član Predsjedništva BiH Željko Komšić. Nejasno je, međutim, kako će Komšić ili bilo koji drugi političar pomoći kada je sudska presuda već donesena.

– Na žalost, pravo i pravda ne moraju se uvijek podudarati. I to nije samo tako s ovom presudom. Kardinal Puljić zamoljen je za malo vremena, zapravo da pričekamo formiranje nove vlade Županije Sarajevo, od koje imam namjeru zatražiti da se uključi u rješavanje ovog problema – izjavio je Komšić za sarajevske medije, dodajući kako postoji i konkretna ideja za rješavanje problema.

SDP skuplja bodove

Komšić smatra da je ovaj slučaj prilika i za Sarajevo da pokaže “svoju veličinu i svoje pravo lice, lice grada u kojem nepravdi nema mjesta i gdje se razumijemo i bez suvišnih riječi”.

Spremnost da pomogne u rješavanju problema iskazao je i sarajevski gradonačelnik Alija Behmen, koji ipak ima znatno manje ovlasti nego županijska vlada.

Pitanje deložacije kardinala Puljića dobra je prilika i za SDP, stranku kojoj pripadaju Komšić i Behmen, da pokaže senzibilnost za ovdašnje Hrvate i Katoličku crkvu.

Proteklih tjedana, prije svega zbog toga jer je drugi put većinom bošnjačkih glasova Komšić izabran za hrvatskog člana Predsjedništva, razmjenjivane su oštre riječi i poruke između SDP-a i hrvatskih stranaka. SDP je izravno optužen za majorizaciju Hrvata, pa je slučaj kardinalove rezidencije prilika da nova županijska vlast u Sarajevu, koju će predvoditi SDP, pokaže kako nije protiv Hrvata.

Ključne riječi

Komentara 400

KU
kumajela
12:57 04.11.2010.

Msg Vinko Puljić je legenda. I

SI
sinaj
14:56 04.11.2010.

Crkva u Bosni je pogotovo za vrijeme rata učinila sve što je mogla u zaštiti ljudi. Za vrijeme opsade Sarajeva nikog se nije pitalo tko je i odakle dolazi, pomoć se pružala svima. Crkva je, dakle, dala i košulju i kaput i cipele i sve drugo. Ni u jednoj se rečenici u Bibliji ne da naslutiti da nekom moraš dopustiti da te istjera iz vlastite kuće, nije to stvar matrijalnog, nego osnovnog ljudskog prava. To su samo bolesne i neznalačke interpretacije Biblije koja je sama po sebi vrlo jasna.

B6
Booyaka 619
12:56 04.11.2010.

Nažalost, hrvatski državni vrh \'zauzet\' je dočekom onog čet., pardon, Tadića, pa ne vidi što se dešava u Sarajevu... Predsjedniče Jospoviću, trk izvinite se mujama, možda odgode deložaciju...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije