Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 74
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Jama

Kardinal Bozanić s osam biskupa u četvrtak na Jazovki

\'za unu.....11. 03. 2007. kula pokraj katedrale/kardinal bozanic na izlozbi portreta kardinala franje kuharica  snimio: zeljko hladika\'
Željko Hladika/PIXSELL
12.06.2011.
u 21:07

Na molitvi nad Jazovkom 1993. godine bio je kardinal Franjo Kuharić, a od tada gotovo nitko s crkvenog vrha

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić predvodit će biskupe na spomen-jamu Jazovku u četvrtak. Bit će to prvi Bozanićev posjet Jazovki, ali i prvi posjet tako velikog broja, čak devet biskupa odjednom. Naime, na Žumberku se u četvrtak sastaju biskupi Zagrebačko-crkvene pokrajine, koju čine Zagrebačka nadbiskupija, Križevačka eparhija, Varaždinska, Sisačka i Bjelovarsko-križevačka biskupija.

Spomen-jama Jazovka, u koju su ubačeni ubijeni brojni zarobljenici i ranjenici domobranske vojske nakon Drugog svjetskog rata, jedna je od “sivih zona” poratnih zločina. Naime, kada su 1991. krenula istraživanja jame Jazovka, naglo su prekinuta po nalogu najvišeg političkog vrha jer su dokazi vrlo brzo počeli upućivati na sudjelovanje nekih visokih hrvatskih političara s početka 90-ih u partizanskim zločinima. Ipak, zahvaljujući žumberačkom kleru, svake godine pokraj Jazovke služene su mise zadušnice i križni put od Sošica do Jazovke, pokraj koje se spomen-jama nalazi.

Na molitvi nad Jazovkom 1993. bio je kardinal Franjo Kuharić, a od tada praktički nitko s crkvenog vrha. Prije dvije godine, 22. lipnja na Dan antifašističke borbe, misu zadušnicu pokraj Jazovke predvodio je pomoćni biskup zagrebački mons. Valentin Pozaić, koji je tada rekao da “stojimo nad tragičnim grobom i tragičnom sudbinom mnogih ljudi, kojima se ni dan-danas ne može i ne smije obilježiti grob, ni postaviti dostojan nadgrobni kamen, natpis, spomenik” te da su se ondašnji egzekutori “ponašali kao da Boga nema, i sami su sebe, i jedni druge, proglašavali bogovima, gospodarima života i smrti”.

“Dokazi njima nisu bili potrebni. Bilo je dovoljno njihovo mišljenje – komunističko, zločinačko”, poručio je mons. Pozaić na molitvi u kojoj su sudjelovali rimokatolički i grkokatolički svećenici, a uime Islamske zajednice molitvu za žrtve predvodio je izaslanik muftije Šefka Omerbašića imam Idriz efendija Bešić.

Ključne riječi

Komentara 48

OB
-obrisani-
22:37 12.06.2011.

bravo kardinale bozanicu oce li jos i dalje govoriti josipovic da je zvijezda petokraka poruka mira i ljubavi

DU
Deleted user
07:45 13.06.2011.

Crkva je oduvijek bila krivotvoriteljica povijesti a ne njezin čuvar i stvaratelj. Stalno dokazuje da nije na strani antifašizma već neprotiv.

Avatar Aristarh
Aristarh
21:38 12.06.2011.

Naime, kada su 1991. krenula istraživanja jame Jazovka, naglo su prekinuta po nalogu najvišeg političkog vrha jer su dokazi vrlo brzo počeli upućivati na sudjelovanje nekih visokih hrvatskih političara s početka 90-ih u partizanskim zločinima. ................................... Majku vam vašu visokopolitičku,u, krvničku. K*******sinovi, doći ćete vi na svoje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije