Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 119
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Intervju

Karamarko: Ostavku ne dam, imam podršku premijerke Kosor

karamarko
Žarko Bašić/Pixsell
Autor
Ivanka Toma
17.07.2010.
u 00:15

- Apsurdno je pozivati na ostavku zato što provodimo zakon. Policija je izvršila asistenciju koja se temelji na zakonu. Tehnologija postupanja besprijekorna je i nismo imali ni jedno prekoračenje ovlasti.

Što kažete na poziv da date ostavku?

– Nemam što reći na to. Svatko ima pravo pozivati na ostavku, ali to treba argumentirati. Apsurdno je pozivati na ostavku zato što provodimo zakon. Policija je izvršila asistenciju koja se temelji na zakonu. Tehnologija postupanja besprijekorna je i nismo imali ni jedno prekoračenje ovlasti. Zadovoljan sam jer se na prijašnjim takvim i sličnim događajima (kojih je bilo oko 145 na zahtjev tijela s javnim ovlastima) znalo dogoditi da se prekorače ovlasti.

Apsurdno je politizirati položaj policije u situaciji kada se provodi zakon. Različiti komentatori govore da trebamo politički rezonirati, no prvo što sam rekao kada sam došao u MUP bilo je da ću depolitizirati policiju. Policija je u ovoj intervenciji štitila demokraciju. Ne znači demokracija samo slobodno izražavanje volje, već i pridržavanje i afirmaciju zakona. Kad se u inozemstvu pokrene akcija koja sadrži građanski neposluh, organizatori ukalkuliraju policijsku intervenciju. Jedino u nas toga nema. Legitimno je izražavanje građanskog neposluha, prosvjedovanje na ulici, no suludo je očekivati da policija u tome sudjeluje.

Prekomjerna sila

Predsjednik Ivo Josipović prozvao vas je smatrajući da je prekomjerno upotrijebljena sila?


Razgovarao sam s predsjednikom o tome i mislim da smo riješili problem. Nisam zapazio da me prozvao, već je problematizirao postupke policije. Odbacujem primjedbe o nerazmjernoj uporabi sile. Policija je primijenila onoliko sile koliko je trebalo da makne ljude koji su ugrožavali promet. Nije bilo nikakvih prekoračenja ovlasti, to su paušalne ocjene!

Pa je li baš bilo nužno uhićivati ljude?


Nitko nije uhićen. Bila je riječ o privođenjima. A da se nas pita, prvi bismo htjeli da ne bude nečega takvog. No mi smo po zakonu morali reagirati na poziv tijela koje ima javne ovlasti, a Gradski ured to jest, i intervenirati u situaciji kada je prijetila opasnost od narušavanja javnog reda i mira većeg opsega.

Prosvjednici se pozivaju na odluku Državnog odvjetništva koje je otvorilo spis i preispituje legalnost dozvola za građevinske intervencije u Varšavskoj. Znači li štogod za policiju to što tužitelji provjeravaju?

Policija nevoljko ulazi u stvari koje druga državna tijela, ili čak politika, nisu riješili, i koje se često prebacuju na grbaču policiji. O ovome što spominjete mogu reći da policija sudjeluje u kriminalističkoj obradi, no prosvjedi u Varšavskoj nešto su posve drugo. Zamislite policiju koja odbija intervenirati u uspostavi javnog reda, koja ocjenjuje i taktizira!? To bi bila politikantska policija koja je duboko u politici, a ja to ne želim.

Cijeli intervju s ministrom Karamarkom pročitajte u subotnjem Večernjaku

Komentara 241

OB
-obrisani-
12:42 17.07.2010.

Koliko će vremena još proći dok bosančerosi koji ovdje arlauču po cijele dane shvate da je Karamarka, postavio njihov najveći prijatelj drug Stipe.

VI
Vito
10:22 18.07.2010.

Karamarko: Ostavku ne dam, imam podršku premijerke Kosor Pa naravno da će te podržavati, jer i sama živi u stanu iz kojeg je izbačena obitelj druge nacionalnostipa sama treba takvu zaštitu. No, oteto prokleto.

OB
-obrisani-
14:10 17.07.2010.

Ok, nije 45, ( u stvari 46,6), jer nije bila ratna sprema s pancirkom, kacigom, dugom cjevkom,kratkom i pripadajućom municijom, rego riot oprema, samo s kratkom cijevi i odgojno-obrazovnom noćnom palicom. I po kojom teleskopskom, i CS-om. nije bilo riot shieldova, a onom koji ga nosi bi se popelo onda i iznad 46kila.. Ali svejedno..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije