Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
osuda izjave

Karamarko: Nikolić će se morati dobro prati od svoje prošlosti

Tomislav Karamarko (1)
Goran Kovačić/PIXSELL
25.05.2012.
u 10:55

HDSSB-ov Boro Grubišić se zapitao što "uopće očekivati od četnika". Neka proba to ostvariti pa će vidjeti ono što su Hrvati već pokazali, da su vojnici i ratnici.

Zgodan je poučak Fred Matić, ministar branitelja, iznio na temu snovi i njihovo ostvarenje, ponukan priznanjem novoizabranog srbijanskog predsjednika Tomislava Nikolića da još uvijek sniva o Velikoj Srbiji.

– Kaže se da postoje snovi koji se nikad neće ostvariti. I ja sam ponekad razmišljao o Claudiji Schiffer i shvatio sam da se ti snovi nikad neće ostvariti – komentirao je Fred Matić dodajući:

– Ali, postoji i ona druga poslovica, što sto pametnih napravi, može jedan i upropastiti. Uza sve što smo u 13 godina u Vukovaru uspjeli napraviti nakon mirne reintegracije, takve izjave sigurno nikome ne čine dobro, ni onom kraju, ni stanovnicima, ni Hrvatima, ni Srbima za koje se on tako zalaže – kazao je Matić komentirajući Nikolićevu izjavu da je Vukovar uvijek bio srpski grad.

Na upit kako vidi budućnost suradnje sa Srbijom, ministar Matić kazao je da ćemo morati surađivati.

– To su nam susjedi, pojasnio je.

Nikolićeve izjave komentirao je i predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko.

– Rekao sam da će se Nikolić morati dobro prati od svoje prošlosti i svojih velikosrpskih i četničkih izjava koje pretendiraju na teritorij Hrvatske ako želi dokazati svoj nekakav proeuropski put. Mi budno i pozorno pratimo, imat ćemo odgovor na svaku takvu konstataciju – upozorava Karamarko.

– Za sada ne znam. Oficijelna politika sigurno će morati reagirati. Naravno, vidjet ćemo u kojemu će smjeru gospodin Nikolić dalje razvijati svoju politiku. Je li to proueropska ili će to biti nešto drugo u realnosti – odgovorio je Karamarko na upit bi li u ovom slučaju trebao reagirati i državni vrh.

Na Nikolićevu izjavu austrijskim medijima da Vukovar treba biti srpski grad i da Hrvati tamo nisu nikada ni trebali živjeti reagirali su i Saborski zastupnici.

Bivša premijerka i predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor smatra da je to skandalozna izjava i očekuje da će na nju reagirati i predsjednik republike i Vlada.

– Na to se treba reagirati, to je zastrašujuća izjava jer je Vukovar hrvatski grad koji je najviše pretrpio u bespoštednoj i krvavoj agresiji na Hrvatsku. Vukovar je simbol hrvatskog stradanja, nad njim je počinjen i ekocid i genocid i urbocid i ovakve izjave su skandalozne i neće pridonositi svemu onome što smo u proteklim godinama napravili za približavanje i dobrosusjedstvo – rekla je Kosor te podsjetila kako je kao predsjednica vlade darovala predsjedniku Republike Srbije prijevod acquisa, posao u koji su uložili osam milijuna eura, time pokazujući da žele podupirati europski put susjedskih država. Prisjetila se pri tome kako je i ona reagirala na izjavu bivšeg predsjednika Republike Srbije o tome da ne bismo trebali slaviti Dan pobjede, dakle Oluju.

Zastupnik srpske nacionalne manjine Milorad Pupovac ustvrdio je kako takve izjave ne mogu unaprijediti odnose između država.

– Nema nikakve sumnje da odgovornost šefova država i Srbije i Hrvatske nalaže drugačiji vokabular i drugačije odnose posebno prema mjestima koja su mjesta groznog stradanja i bezumlja jedne politike koja je poražena i koja ne bi trebala dobiti prostora u bilo kojem smislu ili u bilo kojoj riječi – rekao je Pupovac te nastavio kako je Vukovar bio i ostao i grad Hrvata i grad Srba.

– Vukovar je grad u kojem žive i Hrvati i Srbi i tako treba biti. Nalazi se na istočnoj granici Hrvatske i na zapadnoj obali Dunava koji dijeli Hrvatsku i Srbiju i ta rijeka nas treba spajati – zaključio je Pupovac.

HDSSB-ov Boro Grubišić se zapitao što "uopće očekivati od četnika" te dodao kako opet imamo cirkus oko Nikolićeve izjave koja je bespredmetna i bezvezna.

– Neka proba to ostvariti pa će vidjeti ono što su Hrvati već pokazali, da su vojnici i ratnici. To je smiješno. Mislim da to više služi domaćoj javnosti da imamo o čemu dva, tri dana pričati. O onim važnim temama gospodarstva, nezaposlenima ponovo ne pišemo. Ta izjava je za njegovu unutardržavnu, srbijansku upotrebu, a što se tiče nas Hrvata, dakle o takvim izjavama se mi ne trebamo previše brinuti – primjetio je Grubišić te dodao kako na izjavu ipak treba reagirati državni vrh na čelu s predsjednikom RH, predsjednikom Vlade i ministricom vanjskih poslova.

– U mnogim drugim situacijama su kasnili pa evo kasne i sada. Kad su u Novom Sadu tukli naše navijače isto je trebalo dva, tri dana, valjda će se i sada nakon dva, tri dana netko oglasiti. Ja znam kako bih se postavio – poručio je Grubišić.

Njegov stranački kolega Zoran Vinković ovu je izjavu komentirao u saborskim klupama.

– Danas nismo ni svjesni da smo žrtve nasilja kada novoizabrani srpski predsjednik Nikolić kaže da je Vukovar srpski i da će srpski i ostati. To je nasilje nad svim hrvatskim građanima, pa i nad hrvatskom djecom. Tom očigledno velikom četniku treba ovaj Sabor odgovoriti da prestane širiti govor mržnje i širiti velikosrpsku ideju i poslati jasnu i glasnu poruku da je Vukovar hrvatski i da je uvijek i bio hrvatski bez obzira što četnik Nikolić priča – zaključio je Vinković.

– Skandalozne su Nikolićeve izjave kako je Vukovar uvijek bio srpski grad te da se Hrvati nemaju razloga u njega vraćati te kako je zamišljeni "projekt velike Srbije" njegov neostvareni san. Takve izjave nismo čuli još od smrti Slobodana Miloševića i uhićenja njegovog političkog mentora Vojislava Šešelja u čijim se bolesnim glavama takav "projekt" stvarao, ali se srušio na početku pokušaja realizacije upravo na vratima grada čije ime Tomislav Nikolić ne bi smio ni izgovarati, Vukovaru – navodi se u današnjem priopćenju HSP-a dr Ante Starčević kojega potpisuje glavni tajnik i predsjednik MO Šarengrad Pero Ćorić.

– Dio intervjua Tomislava Nikolića gdje on najavljuje kako promjene granica neće biti i naglašava da je ona na Dunavu pogotovo nije prihvatljiva nama u HSP dr. Ante Starčević jer takva izjava ne odgovara činjeničnom stanju. Dio hrvatskog državnog teritorija još uvijek je okupiran od strane Srbije, a medijski najeksponiraniji slučaj je Šarengradska Ada. Srpska policija ne dopušta mještanima Šarengrada izlazak i korištenje skoro 1000 hektara Šarengradske Ade. Apeliramo i zahtjevamo od nadležnih da se slučaj Šarengradske Ade i drugih sličnih ne zanemari nego da se poduzmu svi potrebiti koraci kako bi RH konačno bila cjelovita. Šarengradskoj Adi danas treba sluga, a ne gospodar – navodi se u priopćenju.

Komentara 390

Avatar Django
Django
15:54 25.05.2012.

Al je ovaj Matić duhovit, evo smijem se, ha, ha ,ha

BE
beravi
16:42 25.05.2012.

a šta drugo očekivati od srbina???

Avatar Idler 3
Idler 3
15:28 25.05.2012.

15:08h BEBEK 2....misliš na nacionalnu strukturu prije ili poslije rata ?!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije