Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 133
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Reakcije

Karamarko: Država je postala taoc Čačićeve osobne situacije

'30.05.2012., Zagreb - Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko daje izjavu pred zgradom Hrvatskog sabora.  Photo: Zarko Basic/PIXSELL'
Foto: Žarko Bašić/PIXSELL
1/4
29.06.2012.
u 14:57

Premijer Milanović rekao je kako će se o Čačićevoj sudbini odlučivati tek nakon pravomoćne presude

– Tek je pravomoćna presuda konačna točka za odluku o političkoj sudbini Radimira Čačića. Ova nepravomoćna presuda koja se očekuje je prolazno vrijeme – kazao je za Večernji list premijer Zoran Milanović na izlasku sa summita EU.

– Ja s vama o svemu ovome vrlo mirno i temeljito razgovaram, ali ću reći još jednu drugu stvar – ovo se pretvara u hajku na Čačića. On, doduše, svojim grubim ponašanjem tome daje povoda, no to ne znači da su napadi na njega s ove osnove opravdani. Dakle, ovo je pokušaj da se jednog čovjeka preko svake mjere zbog njegova malo oštrijeg karaktera, gluposti ako hoćete, naprosto zakuca u zemlju. Ja to kao čovjek neću dopustiti – kazao je. 

Mađarski premijer Viktor Orban od hrvatskih je novinara doznao za presudu mađarskog suda Radimiru Čačiću. Na brifingu koji je za mađarske novinare držao u Europskom vijeću po završetku summita EU dopisnik Večernjaka postavio mu je pitanje u suđenju u Kaposvaru, a Orban je, prije nego što smo uspjeli izgovoriti pitanje do kraja, uzvratio protupitanjem: "Kolika je kazna"? Nakon što je čuo, upitao je koliko je tužiteljstvo tražilo. 

– Znači, bit će još drugi krug – bila je prva reakcija mađarskog premijera kad je čuo odgovore na ta dva pitanja.

Odmah zatim odgovorio je na naše pitanje kako komentira jučerašnju Milanovićevu izjavu da Mađarska ne poštuje hrvatsko pravosuđe u primjeru istrage protiv šefa MOL-a Zoltana Hernadija.

– Poštujem hrvatskog premijera kao lidera i nemam razloga kritizirati ga osobno. Osim toga, prijateljstvo između mađarskog i hrvatskog naroda veliko je i povijesno. Upravo zato što je to prijateljstvo toliko vrijedno, ne želim se upuštati u konfliktne izjave. Kao pravnik mogu samo reći da postoji razlika između dva slučaja: u jednom je dvoje ljudi poginulo, a u drugom se pod sumnju stavljaju poslovna pitanja – rekao je mađarski premijer Viktor Orban.

Presuda se komentirala i u Zagrebu.  

Lesar: Mađarsko je pravosuđe shvatilo da je nezamjenjiv

Dragutin Lesar, upitan je li ga presuda iznenadila, kazao je: 

– Presudu mogu komentirati samo u kontekstu političke odgovornosti državnog dužnosnika. Proglašen je krivim, želim vjerovati da ona visoko dignuta ljestvica koju je premijer Milanović digao na primjeru bivše ministrice Mirele Holy neće biti spuštena. Čini mi se da je mađarsko pravosuđe shvatilo da je prvi potpredsjednik Vlade RH nezamjenjiv, to u kontekstu promatrane presude.

Kako mislite nezamjenjiv? – pitali smo ga. 

– Podsjećam na njegovu izjavu da će se povući iz politike samo ako bude osuđen na kaznu zatvora bezuvjetno.

Upitan da komentira izjavu premijera koji kaže da će čekati pravomoćnu presudu i da do tada ostaje sve kako je, Lesar je kazao: 

– Mislim da Milanović više neće biti premijer kada presuda bude pravomoćna.

Na pitanje što će kao oporba poduzimati u Saboru ako presuda kaže da je ipak kriv, Lesar odgovara da je prostor vrlo mali što se Poslovnika tiče.

– Da se to dogodilo bilo kome drugome, vjerojatno bi pod takvim političkim i medijskim pritiskom morao donijeti ostavku. Da se to meni dogodilo, doista ne bih ni trenutka o tome raspravljao. Interpelacija se formalno može podnijeti, ali s obzirom na veliku većinu koju koalicija ima u Saboru, ona bi bila bespredmetna – zaključio je Lesar. 

M. Holy: Nitko nije nezamjenjiv

Mirela Holy izricanje presude dočekala je gostujući na Soundset Plavom.

– Ja sam saborska zastupnica i ne mogu se miješati u rad pravosuđa bez obzira na to radi li se o vanjskom ili hrvatskom pravosuđu. Nemam namjeru komentirati presudu koja je nepravomoćna – komentirala je Holy.

– Nitko nije nezamjenjiv. Svi mi provodimo ili smo provodili ono što je plan ili program rada. Svi ministri pa i Čačić dužni su to provoditi i ne bih vezivala uspjeh Vlade uz bilo koju osobu pa ni uz Čačića, kazala je na upit bi li njegova osuda bila težak udarac hrvatskom gospodarstvu. 

J. Leko: Sudove treba uvažavati 

Josip Leko, potpredsjednik Sabora, s predsjedničkim ovlastima i predsjednik Glavnog odbora SDP-a Josip Leko suzdržano je komentirao Čačićevu presudu.

– Moj stav je da sudove treba uvažavati bez obzira na to u kojoj su europskoj zemlji, a odluke treba poštovati posebno kad su pravomoćne. Kad su prvostupanjske ili pravomoćne presude, o njima se najprije treba izjasniti sam Čačić, zatim njegova stranka, a onda vjerojatno i Vlada. Sve drugo je samo licitiranje i nagađanje – kazao je Leko.

J. Kosor: Ja bih ga razriješila dužnosti

HDZ-ovka Jadranka Kosor Čačićevu presudu prokomentirala je iz pozicije bivše premijerke.

– Propitujem kako bih ja postupila u sličnim uvjetima. Odmah bih razgovarala s ministrom što napraviti da se tako nešto dogodilo dok sam vodila Vladu, iznijela bih sve argumente o nepodnošljivoj političkoj situaciji i svakako, ako ministar ne bi podnio ostavku, ja bih ga razriješila – sigurna je Kosor koja suosjeća s Čačićem i "razumije da je u iznimno teškom životnom razdoblju, ali budući da je on političar, prvi potpredsjednik Vlade, misli da svakako treba podnijeti ostavku, a ako to ne učini, onda to treba učiniti premijer. Na pitanje misli li da bi u tom trenutku mogla biti upitna vladajuća koalicije, rekla je:

– U svakoj koaliciji, pa tako i u ovoj, to je teret za rad Vlade. Moje osobno mišljenje je da je to i dosad bio velik kamen oko vrata Vladi u njezinu radu zato što je riječ o prvom potpredsjedniku koji ima ogroman, iznimno važan resor u Vladi za hrvatsku budućnost. Pod pritiskom teško da može mirno, staloženo, sabrano i punom snagom raditi taj posao, a to je ono što nama u ovom trenutku treba – nastavila je Kosor i dodala kako premijer sada mora misliti o najboljim interesima Hrvatske, hrvatske Vlade, ali i o najboljim interesima gospodina Čačića.

– Visoko je podignuta ljestvica samo za neke, to je veliki problem o kojem danas u političkom prostoru raspravljamo. Jer ako se sjetimo slučaja Habuš i reakcije koalicije, dakako da kriteriji koju su vrijedili za gospodina Habuša nisu vrijedili za gospodina Čačića. Mislim da je prvi krivi veliki korak napravljen kada je gospodin Čačić stavljen na listu, on je, kao što znate, bio jedino u 3. izbornoj jedinici i nositelj te izborne liste, sve ostalo nosio je Milanović, tako da je sam sebe zapravo izvrgnuo dodatnom teretu koji je ponio. Svakako da postoji već nekoliko slučajeva i gđa. Kalambura, i Ferenčak itd., i nije to dobro, nije dobro ni za Hrvatsku jer ćemo se mi i dalje baviti međusobnim prepucavanjima od tome što su premijer ili prvi potpredsjednik trebali učiniti, umjesto da govorimo o projektima koje nam predlažu – tvrdi Kosor te zaključuje kako čovjek koji je dobio prvostupanjsku presudu bez obzira kakva ona bila, a ona je osuđujuća, ne može normalno raditi svoj posao.

– Moje iskreno suosjećanje za gospodina Čačića, mislim da je u iznimno teškoj situaciji, suosjećam i s njegovom obitelji, ali tako i s obitelji gospođe Liptak – poručila je Kosor.

Karamarko: Avanturistički potez Milanovića

Na nepravomoćnu presudu Radimiru Čačiću priopćenjem se osvrnuo i predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko, ustvrdivši kako je Vlada, ali i država bespotrebno postala taoc Čačićeve osobne situacije i nesreće koja se dogodila skoro godinu dana prije nego što je Vlada imenovana. Presuda, tvrdi Kamarako, pokazuje koliko je Čačićevo imenovanje u Vladu bio avanturistički potez premijera Zorana Milanovića.

"Iako se radi o uvjetnoj osudi, prvi potpredsjednik proglašen je krivim i nema sumnje da će ta činjenica , koja se ionako teško nosi s problemima koji su pred njom i koje mora rješavati. Očekujem da će premijer Milanović u tom smislu donijeti principijelnu odluku i s Vlade skinuti hipoteku koja opterećuje njen rad", zaključuje Karamarko.

Komentara 100

NI
Nibru
17:53 30.06.2012.

Disete prasinu Koja je vec nepodnosljiva

SB
samo budale i konji
16:32 29.06.2012.

Hrvatska bez Radimira danas, je kao Hrvatska bez Tuđmana 91.

NI
Nibru
17:52 30.06.2012.

Gospodo cime se vi gore bavite

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije