Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 66
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
protiv odluke sabora

Karamarko o Bleiburgu: Vlast se nije oslobodila starih ideologija

'03.02.2012.,hotel Panorama, Zagreb -   Tomislav Karamarko na konferenciji za novinare najavio svoju kandidaturu za predsjednika HDZ-a. Photo: Zeljko Lukunic/PIXSELL'
Foto: 'Zeljko Lukunic/PIXSELL'
1/3
Autori: tr/VLM, IČ/VLM
18.04.2012.
u 11:37

Sama odluka Predsjedništva Sabora, bez provedene rasprave svih zastupnika, o dokidanju pokroviteljstva nad obilježavanjem spomena bleiburških žrtava ne služi na čast vladajućem SDP-u i njegovoj koaliciji, smatra Karamarko.

– Ova sramotna odluka Predsjedništva Hrvatskog sabora o dokidanju pokroviteljstva znak je da se nova vlast nije oslobodila starih ideologija i zabluda. Hrvatski birači im za to u svakom slučaju nisu dali mandat. Bit će to iznova zločin nad nevinim žrtvama komunističko-boljševičkog režima, kao i ponižavanje i vrijeđanje svih onih koji su izgubili svoje najmilije. Brisanje simbolike Bleiburga jest brisanje nečiste savjesti i pokušaj rehabilitacije komunističkog režima, a takvi režimi odavno su osuđeni od suvremene Europe i slobodoljubivog svijeta – komentirao je u svom priopćenju Tomislav Karamarko odluku Predsjedništva Sabora da ne bude više pokrovitelj komemoracije na Bleiburgu.

"Vladajuća elita je dezorijentirana"

Smatra da je riječ o otvorenom popuštanju pred praksom jednoumlja "za koju je izgledalo da je odložena u ladice povijesti".

– Vraćanje je to u vrijeme prije Domovinskog rata u kojem smo platili visoku cijenu za stvaranje slobodne i demokratske države, obranu od agresije poticane istom totalitarnom politikom i ideologijom. Ovo je pokazatelj dezorijentacije vladajuće elite i njezine izgubljenosti u vremenu u kojem bi trebala zaživjeti istinska demokracija poput one koja vlada u zajednici slobodnih demokratskih država EU u koju uskoro ulazi i Republika Hrvatska – dodaje jedan od kandidata za šefa HDZ-a.

Istaknuo je da sama odluka Predsjedništva Sabora, bez provedene rasprave svih zastupnika, o dokidanju pokroviteljstva nad obilježavanjem spomena bleiburških žrtava ne služi na čast vladajućem SDP-u i njegovoj koaliciji.

– Danas, dvadeset godina od utemeljenja i međunarodnog priznanja Republike Hrvatske, ovakve inicijative predstavljaju ponižavanje i cinično iživljavanje nad narodom kojemu se ne dopušta štovanje jednog od najosjetljivijih simbola stradanja u hrvatskoj povijesti – zaključio je Karamarko.

Tomašić: Odluka Sabora je sramotna

Odluka Predsjedništva Sabora da ne bude pokrovitelj komemoracije na Bleiburgu je sramotna, pogotovo zato što je predsjednik Sabora Boris Šprem izjavio da na Bleiburgu nije bilo nevinih žrtava, kaže predsjednica HSP-a dr. Ante Starčević Ruža Tomašić.

– Onaj čas kada je vojska položila oružje oni više nisu bili vojnici nego zarobljenici i prema njima se trebalo tako odnositi, a svatko tko je pogubljen bez suda je nevina žrtva. Osim toga, svi znaju da su u tim kolonama bili starci, žene i djeca, a nađene su i lubanje žene i djeca i staraca, dakle nije bila samo vojska – tvrdi Tomašić te dodaje kako je Bleiburg bio stratište hrvatskog naroda, a ne samo vojske koja se predala. Hrvatski sabor je sabor svih Hrvata i predsjednik Sabora Šprem ovim potezom stvara tenzije i međusobne podjele među Hrvatima – nastavlja Tomašić.

– Briga predsjednika Sabora i ove Vlade trebala bi biti pokretanje gospodarstva i podizanje životnog standarda, a podizati tenzije da se sakrije nesnalažljivost i nepripremljenost ili nesposobnost je prozirno i kratkoročno. Predsjednik Josipović jednom je rekao da je ustaška zmija digla glavu, a meni se čini da se upravo crvena zmija razbudila i razbahatila i jedna dobronamjerna napomena njima, četiri godine jako brzo prođu – zaključila je Ruža Tomašić na konferenciji za novinare.

HSS protiv ukidanja pokroviteljstva Sabora

HSS se također protivi ukidanju pokroviteljstva Sabora komemoracije na Bleiburgu.

– Uvođenje teme Bleiburga u javnost podmukli je i samo prijezira vrijedan spin za skretanje pažnje s Dalmacija vina, Jadrankamena, OKI-ja, Siska i sličnih egzistencijalnih i pravih problema. HSS se protivi ukidanju pokroviteljstva Sabora, i to ne samo iz razloga što je to mjesto početaka stradanja hrvatskog naroda, nego i zato što je veći dio domobranskog korpusa pripadao članstvu HSS-a – poručili su iz te stranke na današnjoj konferenciji za novinare.

– Žrtve totalitarnog komunističkog terora nad Hrvatima 1945. godine obilježavaju se u Bleiburgu zato što je to do nastanka Hrvatske države bilo jedino stratište Hrvata izvan granica Jugoslavije. Što se nas tiče, danas bi trebalo taj pijetet žrtvama odavati i u Kočevskom rogu i u Maceljskoj šumi i u Barbarinom rovu i na Jazovki i na još mnogim mjestima po Hrvatskoj – zaključuju u HSS-u.

Komentara 47

OB
-obrisani-
12:06 18.04.2012.

???

OB
-obrisani-
12:06 18.04.2012.

ha ha ha ha ...čuj ovu milicajku...

CA
campa
15:35 18.04.2012.

Upotpunosti sam zato da se i dalje financira obilježavan je žrtava Blajburga,Križnih puteva te zločina počinjenih u Jasenovcu.Ovdje su žrtve bili Hrvatski građani i kojima bez obzira moramo dati počast.Ali sam protiv ikonografije koja prati odavanje počasti .Sasvim je logično da državni dužnosnici nebi trebalo biti službeno nazočni gdje se javno prizivaju aveti prišlosti obučeni u ustaške i ine odore jer normalno je da moraju poštivati ustav koji se je po tom pitanju jasno odredio.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije