Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 192
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
summit pučana

Karamarko u Beču: Zadovoljan se vraćam kući

tomislav karamarko
EPP
20.06.2013.
u 21:46

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko sudjelovao je na summit Europske pučke stranke

- Zadovoljan se vraćam kući. Bio je to dobar i zanimljiv sastanak na vrhu, na čijem je početku predsjednik Europske pučke stranke Martens čestitao HDZ-u i njegovom čelništvu na vrijednoj pobjedi koju je ostvario na hrvatskim izborima za Europski parlament - rekao je predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko za Večernji list nakon sastanka u Beču koji su vodili čelnik austrijske Narodne stranke (ÖVP) i potkancelar i ministar europskih i međunarodnih poslova Michael Spindelegger i predsjednik EPP-a Wilfried Martens.

Dodao je kako je primijećena i pozitivno ocijenjena „brza revitalizacija“ HDZ-a, koji je prije godinu i pol dana izgubio parlamentarne izbore, a nedavno u samo mjesec dana dobio europske i lokalne izbore.

Na dnevnom redu summita šefova država i vlada zemalja Europske unije na kojem su sudjelovali i predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso, njemačka kancelarka Angela Merkel, predsjedatelj Europskog vijeća, Irac Enda Kenny, mađarski premijer Viktor Orban, grčki premijer Antonis Samaras, finski premijer Jyrki Katainen i drugi visoki europski čelnici, bile su pripreme za sastanak Europskog vijeća 27. i 28. lipnja, ali i važne teme kao što su nezaposlenost mladih u EU, porezna i financijska politika, aktualno stanje u članicama EU-a i ostale goruće teme.

- Zbog besposlice i nemogućnosti da nađu posao samo je prošle godine iz Hrvatske otišlo oko 15 tisuća mladih koji su netom završili škole i fakultete, što nije dobro i to pod hitno moramo zaustaviti - napomenuo je Karamarko.

Predsjednik HDZ-a nam je rekao kako je prigodom bilateralnog susreta sa svojim austrijskim kolegom Spindeleggerom dogovorio unapređenje suradnje, obzirom na bliskost stranačkih programa.

- Ovo je bila naša prva prava bilaterala i nova faza suradnje - istakao je, dodavši kako je to važno zbog relativno velikog broja Hrvata koji živi u Austriji. Rekao je kako je sa Spindeleggerom razmijenio mišljenje o gospodarskoj situaciji u dvije države.

Dotaknuto je i pitanje zdravih investicija i još uvijek postojećih administrativnih prepreka pri ulaganju u hrvatsko gospodarstvo. Dvojica čelnika sestrinskih stranaka složili su se i o pitanju nužnosti provođenja „uravnotežene porezne politike“.

- Otkad je socijaldemokratska vlada na vlasti kod nas su investicije pale na nulu - rekao je Karamarko, oštro kritizirajući sadašnju poreznu politiku u RH koja, kako je istakao, „uništava poduzetništvo“ i „regrutira sve više sirotinje“.

- Ukras EU koji dobiva 1. srpnja, zove se Hrvatska, a na nama je da znalački iskoristimo naše potencijale, materijalne i ljudske, kapitaliziramo naše znanje i konačno počnemo u njega i ulagati - rekao je čelnik HDZ-a, napomenuvši kako mu je cijelo vrijeme summita, na kojem su se okupili najviši europski dužnosnici glavom strujala pomisao, Hrvatska će za desetak dana postati punopravna članica upravo ove europske obitelji.

- Zajednički je mnogo lakše rješavati probleme - zaključio je Karamarko napomenuvši kako je na sastanku bilo riječi i o pripremama pučana za redovite europske izbore u svibnju sljedeće godine.

Summit je završio zajedničkom Izjavom i očitovanjem sudionika na temu „Rast i posao u Europi“. Spindelegger je upozorio kako je za smanjenje nezaposlenosti nužno poticati gospodarski rast i dati više slobode poduzetnicima. Izjasnio se je za „pravilnu štednju“ i „razumna ulaganja“. Europska pučka stranka je najveća europska politička grupacija u Europskom parlamentu i okuplja 74 europske stranke desnice u svojstvu punopravnih i pridruženih članova te promatrača.

>>'Dosta je posipanja pepelom zbog onoga što su činili pojedinci'

 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije