Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 159
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
CRKVA je PROTIV

Kaptol traži od Josipovića da povuče odlikovanje D. Hedlu

\'Zagreb...Kaptol...03.06.2009....press biskup Vlado Kosic  Iustitia et pax o krizi.....Neven Simac.... snimio: Matija Habljak/Vecernji list\'
Arhiva VL-a
08.12.2011.
u 12:06

Iustitia et pax tvrdi da je Hedl pozivao "na represiju prema onima koji drukčije misle i tako ugrožavao živote nevinih ljudi" te da je riječ o osobi "koja je u vrijeme demokratske Hrvatske pravomoćno osuđena za klevetu"

Crkva je protiv odlikovanja novinara Drage Hedla i traži od predsjednika Hrvatske Ive Josipovića da ga povuče. S tim zahtjevom, u ime Hrvatske biskupske konferencije oglasila se u četvrtak njezina komisija Iustitia et pax (Pravda i mir), izražavajući "nezadovoljstvo i duboku zabrinutost činjenicom da je predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović u povodu Međunarodnog dana ljudskih prava Redom Stjepana Radića za osobit ljudski i profesionalni doprinos borbi za ljudska prava, promicanje pravde i demokracije te otkrivanje istine odlikovao novinara Dragu Hedla, osobu koja je u vrijeme komunističkog režima i jednoumlja svojim napisima potirala jedno od temeljnih ljudskih prava, pravo slobode vjerovanja".

"U svojim napisima iz toga vremena, između ostaloga, nazivao je bl. Alojzija Stepinca 'krvnikom među svecima' stavljajući u taj negativni kontekst i bl. Ivana Merza", piše u priopćenju Iustitije et pax, koje je potpisao njezin predsjednik sisački biskup mons. Vlado Košić.

Iustitia et pax tvrdi da je Hedl pozivao "na represiju prema onima koji drukčije misle i tako ugrožavao živote nevinih ljudi" te da je riječ o osobi "koja je u vrijeme demokratske Hrvatske pravomoćno osuđena za klevetu, osobi koja se često prikazivala žrtvom, a nikada nije dokazano da je bila ugrožena te nikako ne zaslužuje to časno odlikovanje".

"Poseban razlog za zabrinutost izaziva činjenica da demokratski izabran predsjednik Republike Hrvatske, koji je dužan brinuti se za poštovanje prava svih, ali i za poštovanje povijesne istine i njezino otkrivanje, odlikovanje dodjeljuje onima koji su u komunizmu, a i nakon njegova pada, iskrivljavali i zatomljivali i činjenice i istinu", piše crkvena komisija i poziva predsjednika Josipovića da iz "moralnih razloga povuče dodijeljeno odlikovanje i još jednom preispita svoju odluku da se takvo odlikovanje dodjeljuje bilo kojoj osobi koja se u vrijeme komunizma ogriješila o poštovanje temeljnih ljudskih prava".

"Takva vrsta kršenja ljudskih prava ne zastarijeva i ne može se opravdati nekim drugim pozitivnim djelima, a takav odabir osoba dovodi u pitanje važnost i značenje samog odlikovanja ako se koristi kao sredstvo za prekrajanje onoga čega bi trebalo biti znakom, a to je istina", kaže komisija Iustitiae et pax u prvome crkvenom priopćenju takve vrste u kojem se službena Crkva na takav način obračunava s jednim novinarom i njegovim pisanjem.

Drago Hedl je u razgovoru za Tportal izrazio čuđenje reakcijom crkvene komisije Iustitiae et pax, kazavši kako je tekst na koji biskupi prigovaraju napisao i objavio prije 30 godina u Glasu Slavonije.

– U to se vrijeme bila digla velika politička bura u jednome malom mjestu pokraj Požege, gdje je u tamošnjoj crkvi osvanuo mozaik s Alojzijem Stepincem. Ja sam otišao tamo kao novinar, napravio reportažu koja je objavljena u Glasu Slavonije i tom sam tekstu spomenuo da je Stepinac u Jugoslaviji na sudu osuđen kao ratni zločinac - što je fakt – rekao je Hedl Tportalu.

– Ako je moj tekst uistinu zaista značio kršenje ljudskih prava, onda se vratimo malo u povijest pa se prisjetimo da je ista ta Crkva i te kako ozbiljno kršila ljudska prava spaljujući na lomači ljude koji se nisu slagali s njima – rekao je Hedl, podsjećajući još jednom da vrh Katoličke crkve već dugo ima pik na njega.

– U vrijeme kada sam ja pisao o zločinima počinjenim u ratnom Osijeku, nadbiskup Srakić odlazio je u prijateljske posjete Branimiru Glavašu, koji je u konačnici pravomoćno osuđen za te zločine. S druge strane, Srakić se nijednom nije sjetio primiti bilo kojeg člana obitelji Glavaševih žrtava, dakle, mi smo tu očito bili na suprotnim stranama. Nadalje, ja sam u više navrata pisao tekstove o tome što radi Katolička crkva, što o svećeniku pedofilu, što o neviđenoj raskoši u gradnji osječkog vikarijata, o građevinskim radovima koje je Crkva naručila, a nikad nije platila, tako da im je ovo sad dobro došlo da se pokušaju obračunati sa mnom – rekao je Hedl u svojoj reakciji na Tportalu.

Komentara 740

VE
velikazmija
14:26 08.12.2011.

zorbas -grk upravu si plus

OB
-obrisani-
17:31 08.12.2011.

Drog Mića....je....vjerojatno....Njofra...

OB
-obrisani-
14:29 08.12.2011.

HDZ...i...Crkva su...rak rana....Hrvatske . Zločinačke smo se riješili....ee sad su na redu...klerofašisti

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije