Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 120
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
novi zeland

Kapetan tankera optužen za izazivanje nepotrebne opasnosti

naftna mrlja (1)
Foto: AFP/PIXSELL
1/4
12.10.2011.
u 09:22

Procijenjeno je da je u more iscurilo 200 do 300 tona nafte iz broda koji je prevozio više od 1700 tona goriva.

Kapetan tankera koji se nasukao na grebenu nedaleko od novozelandske obale, zbog čega je u more iscurila ogromna količina nafte, uhićen je i optužen za "upravljanje brodom koje je izazvalo nepotrebne opasnosti i rizike". Ako bude osuđen, javlja CNN, čeka ga i do 7800 dolara kazne ili 12 mjeseci zatvora.

Novozelandska agencija za saniranje naftnih mrlja Maritime (MNZ) naglasila je da će najvjerojatnije biti podignuto još nekoliko optužnica.

Podsjetimo, Rena, tanker koji plovi pod liberijskom zastavom, prošlog se tjedna nasukao na greben Astrolabe 12 nautičkih milja od Tauranga na Sjevernom otoku. Stotine tona nafte iscurile su u more zbog čega je novozelandski ministar okoliša izjavio da je ovo najveća pomorska katastrofa.

U MNZ-u su procijenili kako je 200 do 300 tona nafte iscurilo iz broda koji je prevozio više od 1700 litara goriva, a znatna količina nafte završit će na obali između Mount Maunganuija i Maketua. Oko 70 kontejnera koje je tanker prevozio palo je u more, a njih 11 koji sadržavaju opasne supstancije ostalo je na Reni.

U MNZ-u se boje da će još dio kontejnera s tankera zbog loših vremenskih uvjeta i stanja trupa broda završiti u moru. Zbog opasanosti koju kontejneri predstavljaju plovidbi MNZ je izdao navigacijska upozorenja, a pomorski promet je preusmjeren.

Komentara 6

NV
nvuci15
09:57 12.10.2011.

Od kad tankeri prevoze kontejnere,pa ovo je nevjerovatno. Bravo novinaru sve pet!!!

BI
bilicboysi
10:29 12.10.2011.

Rekao bi Mladen Delic:\"\' pa ljudi moji jeli to moguce!! Brod za prijevoz kontenjera, nazivate tanker vec danima. Malo profesionalizma ne bi skodilo...

OB
-obrisani-
10:43 12.10.2011.

Ne zna se ni ciji je brod ni tko je vlasnik a ime kapetana se krije da je kojim slucajem brod iz Rusije, Kine ili Hrvatske onda bi anglosaksi ocrnjavali i demonizirali sve uzduz i poprijeko.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije