Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nezakonito ušli

Kaotične scene u New Yorku: Grupa studenata pokušala spriječiti zatrpavanje tajnog tunela

Ilustracija
Reuters/Pixsell
10.01.2024.
u 14:48

Grupa je nastojala zaustaviti građevinsku ekipu koja je zatrpavala sporni pronađeni tunel, piše židovska publikacija Forward

Kaos je izbio unutar sinagoge u New Yorku u ponedjeljak navečer dok je grupa studenata pokušavala spriječiti zatrpavanje tajnog tunela u sinagogi. Policajci njujorške policije pozvani su u ponedjeljak poslijepodne u svjetsko sjedište ortodoksne židovske skupine Chabad-Lubavitch u Brooklynu nakon što je "skupina pojedinaca nezakonito ušla" u zgradu oštetivši zid, rekao je glasnogovornik policije New Yorka, a prenosi Newsweek.

Grupa je nastojala zaustaviti građevinsku ekipu koja je zatrpavala sporni pronađeni tunel, piše židovska publikacija Forward. Videozapisi koji su postali viralni na društvenim mrežama prikazuju ih kako kidaju drvenu oplatu na zidu u sinagogi, a nekoliko muškaraca se vidi kako sjede ili stoje u prostoru iza sinagoge u očitom pokušaju da spriječe zatvaranje tunela cementom. Drugi isječci prikazuju ih kako prevrću drveni namještaj u zgradi i sukobljavaju se s policajcima. Nekoliko muškaraca iz zgrade su izveli policajci, pokazalo se na snimkama.

"U ovom trenutku poznato je da je više osoba privedeno", rekao je glasnogovornik policije koji je dodao i kako nema ozlijeđenih osoba. Lokalni mediji izvjestili su o otkriću tunela ispod sinagoge u prosincu. Građevinski radnik otkrio je da se proteže ispod ženskog dijela sinagoge do mikve - židovske ritualne kupelji za čišćenje - na uglu ulice Union. Vodstvo sinagoge odlučilo je zatvoriti odjel za žene dok se ne donese odluka o tome kako osigurati zgradu.

Rabin Motti Seligson, medijski direktor pokreta Chabad-Lubavitch, rekao je da je "prije nekog vremena grupa studenata ekstremista" probila zidove u susjednim posjedima sinagoge kako bi imala "neovlašteni pristup".

"Ranije [ponedjeljak], kamion s cementom je dovezen da popravi te zidove", rekao je u izjavi objavljenoj na X, bivšem Twitteru. "Ta su nastojanja prekinuli ekstremisti koji su probili zid do sinagoge, vandalizirajući svetište, u nastojanju da očuvaju svoj neovlašteni pristup. Od tada su uhićeni, a zgrada zatvorena čekajući strukturnu sigurnosnu procjenu."

VEZANI ČLANCI:

Seligson je rekao da su službenici skupine Chabad-Lubavitch "pokušali steći odgovarajuću kontrolu nad prostorijama putem sudskog sustava države New York; nažalost, unatoč stalnom prevladavanju na sudu, proces se vukao godinama."

"Ovo je, očito, duboko uznemirujuće za pokret Lubavitch i židovsku zajednicu širom svijeta. Nadamo se i molimo da možemo ekspeditivno obnoviti svetost i pristojnost ovog svetog mjesta." – rekao je Rabin Yehuda Krinsky, predsjednik pokreta Chabad-Lubavitch, zahvalivši NYPD-u na njihovoj "profesionalnosti i osjetljivosti".

"Zajednica Chabad-Lubavitch povrijeđena je vandalizmom skupine mladih agitatora koji su u ponedjeljak navečer oštetili sinagogu ispod sjedišta Chabada. Ovi odvratni postupci će biti istraženi, a svetost sinagoge će biti vraćena", dodao je Krinsky.

VIDEO Test automobila Mercedes GLC Coupe

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije