Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kaos u Ukrajini

Nizozemski premijer bijesan na Rusiju: Putin mora preuzeti odgovornost

avion
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
1/11
19.07.2014.
u 23:53

Ukrajina optužuje pobunjenike da kradu nakit, novac i kreditne kartice sa tijela žrtava

Svijet je i dalje u šoku nakon što je avion Malaysia Airlinesa prije dva dana srušen iznad Ukrajine, pri čemu je život izgubilo 298 ljudi. Brojni svjedoci iz malog sela na granici između Rusije i Ukrajine iznijeli su potresna svjedočanstva o trenutku pada aviona.

 - Čula se strašna buka, a nakon toga su mi stvari počele padati kroz krov kuće. U kuhinju mi je palo tijelo jedne od putnica, opisuje dramatične trenutke Irina Tripunova.

Samo nekoliko stotina metara od njene kuće u polje je palo desetak tijela.

Stanovinca sela koja je željela ostati anonimna tvrdi kako je vidjela tijela kako padaju s neba.

 - Jedno je tijelo palo u moj vrt, kaže 20-godišnjakinja koja zbog stravičnog prizora ne može spavati.

U nastavku pročitajte kronologiju današnjih događaja:

23.50 sati - Nizozemski premijer Mark Rutter objavio je izjavu o katastrofalnom rušenje zrakoplova Malaysia Airlinesa u kojem je poginulo čak 193 nizozemska državljana:

- Želim vidjeti rezultate, posve slobodan pristup mjestu nesreće i brzu brigu za tijela preminulih. To je prvi prioritet. Putin mora preuzeti odgovornost oko pobunjenika i pokazati Nizozemskoj i svijetu da čini ono što se od njega i očekuje, izjavio je Rutte.

23.33 sati - Ukrajina ima "uvjerljive dokaze" da je Rusija nabavila oružje iz kojeg je srušen malezijski Boeing 777. Izjavio je to šef tamošnje protuobavještajne službe Vitalij Naida na konferenciji za medije. Kao dokaz priložio je fotografije koje prikazuju kako su raketni sustavi BUK ušli u Ukrajinu iz Rusije.

20.20 sati - Njemačka kancelarka Angela Merkel i ruski predsjednik Vladimir  Putin uspjeli su se, čini se, dogovoriti kako će zbog nesreće malezijskog aviona biti organizirana međunarodna istraga. Iz Njemačke je stiglo priopćenje u kojem stoji da su Merkel i Putin telefonom dogovorili da će nezavisni istražitelji čim prije stići na mjesto pada aviona, a sve će nadgledati Organizacija međunarodnog civilnog zrakoplovstva

15.00 sati - Ukrajina je optužila pobunjenike da kradu nakit, novac i kreditne kartice sa tijela žrtava poginulih u padu avionu

14.00 sati - Njemačka kancelarka Angela Merkel i ruski predsjednik Vladimir Putin dogovorili su međunarodnu istragu oko pada malezijskom aviona u Ukrajini. Dogovoreno je i kako će se mjestu nesreće hitno omogućiti pristup, javlja Telegraph.

13.15 sati - Pobunjenici sada tvrde kako nisu dirali tijela, no ističu kako su zabrinuti jer se ona raspadaju na vrućini.

Aleksandar Borodai, predsjednik samoprogalšene Narodne republike Donjecka kaže:

 - Tijela nedužnih ljudi leže na vrućini. Zadržavamo pravo da uklonimo tijela ako se proces oduži. Molimo Rusiju da nam pomogne i pošalje svoje stručnjake.

13.00 sati - Rusija je odgovorila na sankcije SAD-a usmjerene prema njihovim poduzetnicima te je zabranila ulazak u zemlju za 12 državljana SAD-a od kojih se za njih 10 sumnja da su povezani sa skandalom vezanim uz mučenje zatvoreniku u Abu Ghraibu.

12.45 sati - Ukrajina tvrdi kako ima 'neoborive dokaze' da je ovaj teroristički čin počinjen uz pomoć Rusije

12.30 sati - Malezija je pozvala ukrajinske snage i pobunjenike da čuvaju mjesto pada zrakoplova. Ukrajina i dalje optužuje pobunjenike za pokušaj uništavanja dokaza i premještanje 38 tijela s mjesta nesreće, javljaju agencije i prenose da će međunarodni promatrači OESS-a pokušati ponovno do mjesta nesreće.

Promatrači OSCE-a danas ponovno pokušavaju pristupiti mjestu pada aviona u čemu su ih prošli put spriječili naoružani separatisti.

11.23  sati - Malezijski premijer Najib Tazak na Twitteru je objavio i kako se na letu MH17 nalazila i 83-godišnja majka njegove maćehe.

11.15 sati - Ukrajinske vlasti javljaju kako su pretražile 18 od ukupno 25 kvadratnih kilometara te pronašli 186 tijelo

11.00 sati  - Pobunjenici i međunarodni promatrači još nisu postigli dogovor kako bi osigurali područje gdje je avion srušen.

10.45 sati - Glasnogovornik ukrajinskog Vijeća sigurnosti rekao je kako crna kutija nije predana Kijevu koji o njoj nema dodatnih informacija.

10.15 sati - Nakon razgovora malezijskog premijera Najiba Razaka sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom 60 malezijskih istražitelja trebalo bi stići u Kijev u nadi da će doći do mjesta u istočnoj Ukrajini gdje je srušen avion.

>> Vođa pobunjenika: Putnici su bili mrtvi prije no što je avion poletio

Komentara 217

CA
cadjo
16:45 19.07.2014.

sta bi sa onim avionom "malaysia airlines -a" koji je "nestao" prije 4 mijeseca ?

VD
Vojo Dodevski
11:17 20.07.2014.

Sjetite se kako je sve zapochelo: U Ukrajini je izvrshen klasichni drzavni udar i legitimno izabran Predsjednik je prinugen da pobjegne od lincha. Tako je otvorena pandorina kutija, a otvorili su je Obama i Merkel, idejni tvorci tog drzavnog udara i pokushaja da se baza NATO-a postavi na granici sa Rusijom. Ni u ludilu Rusi nece dozvoliti to: NATO u Ukraini i stap bay step ulazak u Iran (preko Sirije), chime bi Rusi bili opkoljeni sa obije strane.

BI
billynik
00:30 20.07.2014.

Baš će to zabrinuti Putina, hoće li nizozemski premijer preuzeti odgovornost za žrtve u Srebrenici?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije