Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MILIJUNI U PROBLEMIMA

Kaos u Njemačkoj zbog štrajka javnog prijevoza, radnici bijesni: 'To je vraćanje u srednji vijek'

Štrajk u javnom prijevozu u Njemačkoj
Foto: REUTERS
1/9
02.02.2024.
u 11:08

Štrajk u javnom prijevozu trajat će 24sata i posljednji je u nizu prosvjeda transportnog sektora u zemlji.

U Njemačkoj je u petak ujutro počeo štrajk u javnom prijevozu koji je utjecao na milijune putnike. Jedina savezna država u kojoj se ne štrajka je Bavarska. Sindikati su pozvali 90.000 radnika javnog prijevoza da se pridruže štrajku koji za cilj ima bolje radne i financijske uvjete.

Štrajk u javnom prijevozu trajat će 24sata i posljednji je u nizu prosvjeda transportnog sektora u zemlji. Sindikat Verdi traži poboljšane radne uvjete, a neki od njihovih zahtjeva uključuju skraćeno radno vrijeme i povećanje prava na godišnji odmor.

Štrajk u javnom prijevozu u Njemačkoj
1/9

"Imamo dramatičan nedostatak radne snage u javnom prijevozu i nevjerojatan pritisak na zaposlenike. Autobusi i vlakovi otkazuju se svaki dan u svim zonama cijena jer nema dovoljno osoblja", izjavila je  Christine Behle,  zamjenica predsjednika Verdija, piše Reuters.

- Udruga poslodavaca je nažalost iznijela protuzahtjev koji smatramo povratkom u srednji vijek. Htjeli bi volonterski 43-satni radni tjedan i ukinuli zaštitu od otkaza na koju imamo pravo nakon 15 godina. Tako da smo nažalost prisiljeni stupiti u štrajk. Inače ne bismo štrajkali - kazao je vozač i član sindikata Frank Kuebler. 

VIDEO: Vozač: Htjeli bi volonterski 43-satni radni tjedan

Klimatski pokret Fridays for Future priopćio je 60 njegovih lokalnih ogranaka podupire štrajk. "Zajedno štrajkamo kako bismo se mobilizirali za bolje uvjete rada i budućnost javnog prijevoza", rekao je njihov glasnogovornik.

VIDEO: Policija se sukobila sa seljacima u Bruxellesu

 

Komentara 1

V0
Vlaskoulicanec4.0
14:02 02.02.2024.

Niti jedan jedini "radnik" nije bijesan zbog štrajka! U Njemačkoj je svima voda došla do grla i ako ovi zeleni nacisti uskoro ne odstupe, biti će u Njemačkoj još svašta!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije