Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 132
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Što nas čeka u 2017.

Kaos u državi prvo će platiti privatne tvrtke i građani višim kamatama

vlada
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
13.06.2016.
u 23:30

Postotni bod veća kamata na dug znači da 3 milijarde kuna treba – nekome uzeti

Za razliku od države koja ima kontrolu nad svojim ovogodišnjim financijskim obavezama jer ih može pokriti na domaćem tržištu, privatni sektor i gospodarstvo ulaze u burno razdoblje.

Teško refinanciranje

Prema projekcijama otplate vanjskog duga, koje redovito priprema središnja banka, u drugoj polovici ove godine poslovnom sektoru stiže na naplatu oko tri milijarde eura inozemnog duga, uglavnom kredita. Njihovi uvjeti refinanciranja duga sigurno će se pogoršati jer se svaka politička nestabilnost po principu spojenih posuda prelijeva i na tvrtke. Poznato je da nakon pada kreditnog rejtinga države po automatizmu slijedi rušenje rejtinga tvrtki i banaka koje su prisutne na stranim tržištima.

Dio duga javnih poduzeća, prije svega iz prometnog sektora, vjerojatno će se zatvoriti institucionalnim kreditorima kao što su EBRD i Europska investicijska banka, no i takve su kreditne linije osjetljive na političke utjecaje. Svako povećanje kamata usporit će razvoj tvrtki ili će se, kad je riječ o bankama, preliti na korisnike, stanovništvo i poduzeća. Pritisak koji će zbog refinanciranja duga u nastavku godine imati poslovni sektor sljedeća će osjetiti država. Državi 2017. sjeda na naplatu 2,2 milijarde eura inozemnog duga, a tome se moraju pribrojiti i domaći krediti, što se zajedno penje prema tridesetak milijardi kuna, koliko su, primjerice, zajednički godišnji budžeti za zdravstvo i obrazovanje. 

Politika nema mnogo vremena za preslagivanje i eksperimente, ali očito je da proces političkog sazrijevanja nije lagan. Sastav Sabora odraz je raspoloženja građana pa je s te strane određeni oblik odgovornosti za stanje u zemlji i na biračima. Josip Tica, profesor na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, podsjeća da se svaki postotak promjene cijene zaduživanja mjeri milijardama s obzirom na ukupni iznos duga. – Kada se refinancira, uvijek se refinancira manji dio duga, ali postignuta cijena ima ozbiljne posljedice na budućnost, kao i na cijene obveznica na sekundarnim tržištima. Jedan postotni bod veća kamatna stopa na cijeli dug znači iznos koji je viši od tri milijarde kuna i toliko se mora nekom drugom dodatno oduzeti za kamate u proračunu. Svaki porast duga rezultira većim rezanjem na drugim stavkama, a to onda generira političke probleme prilikom sastavljanja prora- čuna ili problem s Bruxellesom ako mislite platiti kamatu većim deficitom – kaže Josip Tica.

Projekt EU u opasnosti

Povrh domaćih nestabilnosti, uvjete na tržištu diktiraju i vanjske okolnosti. Trenutačno je to mogućnost izlaska Velike Britanije iz EU, za nekoliko mjeseci bi to mogle biti monetarne mjere. – U slučaju brexita, čitav projekt Unije došao bi pod znak upitnika, s njim i monetarna unija, a posljedično i povjerenje u EU na financijskim tržištima – kaže Tica te dodaje da bi za Hrvatsku čak i tehnička vlada bila korisnija od nestabilnosti koju sada imamo. •

>> Snizili procjene za svjetsko gospodarstvo; procjene za Hrvatsku podignute, u skladu s MMF-ovima

>> Prijeti nam pad rejtinga, vrijeme je za državnike, ne politikante

Komentara 13

Avatar slaven0
slaven0
01:00 14.06.2016.

ono sto niti jedna vlada nece napraviti, a trebala bi pod hitno, je Bankrotirati. Sada ce i jedni i drugi pkusavati sto je moguce vise usporiti rast javnog duga tako sto ce prodavati preostalu drzavnu imovinu, uvesti porez na nekretnine te nas pretvoriti u kmetove i jamce za kredit te na racun nasih nekretnina dici dodatne kredite da mogu pokriti kamate na dug. Kada ni to ne bude dovoljno rezati ce se skolstvo i zdravstvo, te mirovine, a mirovinski fondovi ce ulagati u "sigurne" obveznice RH. Kada se na kraju pokaze da drustvo doslo na rub krvoprolica zbog teskog stanja onda ce se napokon sjesti za stol sa vjerovnicima i poceti razgovarati o bankrotu. U medjuvremenu ce proci 15ak najboljih godina nasih zivota tijekom kojih ce nam drzava uzimati 70% onoga sto zaradimo za neko obecanje usluga koje necemo primiti i mirovine koju necemo dobiti, ako ju i dozivimo.

LA
Lavica7
07:03 14.06.2016.

Budite pametni...pa oni nemaju pojma kako narod zivi. Vi mislite da oni poznaju nekog tko radi za 25oo kuna??? Onaj Podolnjak ima 500000 eura ustedjevinu, a ne izgleda bas kao neki biznismen. Mozete misliti koliko imajuu drugi...oni stvarno nemaju straha za buducnost ni sebe ni svoje djece. I? Tko vam je kriv sto nemate...

KI
killthesnake
06:28 14.06.2016.

Ne kukaj nego slijedeći put glasaj ŽiviZid!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije