Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 115
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prosvjedi

Kao šef oporbe Milanović je nudio pomoć, sad to zaboravlja

'SPECIJAL MOJA ZEMLJA 26.09.2012., Piskorevci - Matija Brlosic, predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore.  Photo: Marko Mrkonjic/PIXSELL'
'Marko Mrkonjic/PIXSELL'
16.08.2013.
u 07:30

Prosvjedi seljaka koji su jučer prekinuti zbog blagdana Velike Gospe nastavljaju se već danas. Ponovno će traktorima blokirati ceste, a idući tjedan spremaju se k Ivi Josipoviću.

Prosvjedi seljaka koji su jučer prekinuti zbog blagdana Velike Gospe nastavljaju se već danas. Ponovno će traktorima blokirati ceste, a idući tjedan spremaju se k šefu države Ivi Josipoviću. Kod predsjednika neće prosvjedovati, nego je predsjednik, kako nam je prenio Matija Brlošić, šef Poljoprivredne komore, za razliku od premijera Zorana Milanovića, odgovorio na pismo seljaka i izrazio spremnost da ih sasluša.

Linić nije htio ni čuti

– Milanović nas je kao šef oporbe primao dok su seljaci prosvjedovali protiv HDZ-ove koalicijske vlade i nudio pomoć. No, sada kao premijer očito je zaboravio svoja obećanja – prozvao ga je Brlošić. Josipoviću će predstavnici Poljoprivredne komore i seljaka predložiti da se seljacima za 10 posto umanje obveze koje imaju prema državi budući da im nisu isplaćene potpore. Odnosno da im se u tom postotku smanji PDV, davanja za mirovinsko, ili pak da im se smanji cijena mineralnih gnojiva. Seljaci su svjesni da novca u proračunu nema pa predlažu to rješenje.

– Linić nije htio ni čuti za taj naš prijedlog. A smatramo da se u razgovore sa seljacima mora uključiti i premijer. Seljaci bi taj dobiveni popust vratili kad bi dobili potpore – rekao je Brlošić. Optužuje ministra poljoprivrede Tihomira Jakovinu da je obmanuo seljake jer ih je uvjeravao da će dobiti potpore iako se još pri donošenju proračuna znalo da tog novca nema. Na konstataciju da su seljaci postali iritantni sa svojim vječitim prosvjedima i da ni javnost nije na njihovoj strani, Brlošić kaže da su tome krivi političari koji seljake nazivaju parazitima.

– Zbog male grupe seljaka koja je eventualno zlorabila potpore donosi se generali sud o svima, što nije dobro ni točno – odgovorio je Brlošić. Na primjedbe da iza prosvjednika stoji oporbeni HDZ kaže da se on kloni politike i da su seljaci prosvjedovali i za HDZ-ove vlade. Seljaci su proteklih dana traktorima blokirali prometnice u četiri županije – Brodsko-posavskoj, Osječko-baranjskoj, Vukovarsko-srijemskoj i Virovitičko-podravskoj. Predahnuli su na blagdan Velike Gospe kako ne bi ometali hodočasnike u marijanska svetišta.

Glavninu uzmu kombinati

Sindikat hrvatskih seljaka tražio je proteklih dana potpunu isplatu potpora te povećanje otkupne cijene pšenice sa 1,05 na barem 1,38 kuna po kilogramu. Cijena od 1,05 kuna, kažu u tom sindikatu, ne pokriva ni trošak proizvodnje. Seljaci tvrde da 80 posto državnih potpora primaju veliki kombinati.

Iz resornog ministarstva bili su poručili da je do sada isplaćeno gotovo 2,4 milijarde kuna poticaja. S obzirom na tvrde stavove ministra financija Linića i užarene glave prosvjednika, teško da će brzo doći do dogovora.

>>'Molimo vas za 1,38 kn s kojima ćemo svi biti na dobitku'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije