Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KATASTROFA Vatrena stihija bukti od četvrtka

Kalifornija: U požarima uništeno više od 800 kuća

15.11.2008.
u 09:27

Požari koji i dalje haraju Kalifornijom uništili su dosad više od 800 kuća, a od četvrtka, kad je buknuo prvi požar, opožareno je više od 34 četvornih milja. Zasad nije zabilježen niti jedan smrtni slučaj, ali policija sa psima tragačima pretražuje područje naselja kamp-prikolica gdje je uništeno čak 500 kuća.

Sve više stanovnika Sjeverne Kalifornije napušta svoje domove u strahu od vatre, usprkos činjenici da brojni kanaderi drže požar pod nadzorom. Područje prekriva gusti dim, pa je u dimu čak i Los Angeles, a zbog upitne kvalitete zraka otkazan je i maraton u Pasadeni na kojem je trebalo sudjelovati 8000 trkača.

Governer Arnold Swarzenegger proglasio je u nedjelju izvanredno stanje u okrugu Los Angeles, a jaki vjetrovi proširili su požare i u obližnju dolinu San Fernando.

- Nismo mogli točno pokazati gdje je požar. Ima puno požarišta i vatra se ne širi u jednom smjeru - izjavila je Christy Romero, glasnogovornica vatrogasne službe okruga Orange.

- Žar pada miljama ispred požarne fronte. To je no što stvara puno problema - izjavio je Chris Concepcion, zapovjednik vatrogasnog bataljuna okruga Orange.

Na tom je području evakuirano više od 4500 kuća, a oko 300 ljudi smješteno je u sklonište u lokalnoj osnovnoj školi.

U gradu Sylmar naređena je evakuacija 10.000 stanovnika, a više od tisuću vatrogasaca bori se s vatrenom stihijom, koristeći protupožarne helikoptere, buldožere i druge građevinske strojeve, kako bi zaustavilo širenje.

Požar se u subotu udvostručio i zahvatio je oko 2600 hektara, rekao je gradonačelnik Los Angelesa Antonio Villaraigosa.

(Hina, NaM)


Drugi grad zahvaćen šumskim požarima

Razorni šumski požari proširili su se u subotu u Kaliforniji na drugi grad, Sylmar, nakon što su dan prije uništili najmanje stotinu luksuznih kuća u mondenoj četvrti Montecito, jugoistočno od Santa Barbare. Iz grada Sylmara, smještenog sjeverno od Los Angelesa je, kako prenose američki mediji, na evakuaciju je bilo prisiljeno 5000 stanovnika. Vatra se opasno približila i tom američkom gradu, a jedna je osoba dobila teže opekline. Požare prati snažan vjetar, pa se šire velikom brzinom, izjavio je zamjenik lokalne vatrogasne jedinice Don Fraser. U Sylmaru i oko njega vatra predstavlja prijetnju za oko 1000 kuća, a 15 ih je već izgorjelo.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije