Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 181
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Život na kredit

Kako se Zagorci snalaze u sve težem položaju kad se bez kredita ne može

07.07.2009.
u 17:39

Biserka Perin iz Mača, učiteljica razredne nastave, otplaćuje dva kredita. Rata jednog je 1130 kuna, a drugi će još nekoliko godina plaćati 713 kuna mjesečno. I to bi bio dovoljno veliki izdatak za njezinu učiteljsku plaću, no povrh toga izdvaja još 700 kuna za otplatu tuđeg kredita jer je nekome učinila uslugu i bila jamac.

- Gotovo tri tisuće kuna mjesečno, više od polovice plaće, odlazi na otplatu rata. Ipak nekako uspijem sve redovito plaćati. Po dolasku plaće najprije platim rate kredita, zatim režije, a onda - što ostane, ostane, snalazim se.

Muž ima premalu plaću da bi podigao bilo kakav kredit. Sreća je što smo odškolovali dijete, sami smo, pa se snalazimo akrobacijama s minusima na računima, raznim karticama: pretačemo iz šupljeg u prazno - priča o svakodnevnim novčanim snalaženjima Biserka koja se odriče čak i bolovanja da joj se plaća ne bi smanjila.

Bez kredita teško je danas započeti zajednički život i mladim obiteljima. Tridesetpetogodišnji Andrej i 31-godišnja Jelena Tuškan iz Mača otplaćuju više kredita. Andrej svaki mjesec 700 kuna izdvaja za nenamjenski kredit, isto toliko za kredit za auto, 600 za kredit na Masteru, 500 kuna American, a koristi i dopušteni minus, pa mu također oko polovice plaće otpadne na te izdatke.

Njegova žena Jelena za dva kredita mjesečno mora plaćati po 2700 kuna, a tu je još po tisuću kuna za kredite na karticama.

- Živimo od plaće do plaće. Imamo velike troškove putovanja pa vozimo automobile na plin, no i u to je trebalo uložiti. Tu su i troškovi vrtića za sina Brunu - kažu zadovoljni što im djeca nisu ništa uskraćena, ali nemaju ni previše.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije