Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 149
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kraljevski toalet

Kako se kralo u HAC-u: Za WC školjku 4928 kuna!

\'19.03.2009., Zagreb - Drazen Keleminec, predsjednik Hrvatskog pravaskog pokreta donio je u paglavarstvo rolu wc papira kao poklon Milanu Bandicu. Dok su pokusavali doc do njegovog ureda Milan Bandic
Foto: Željko Lukunić/PIXSELL
1/3
03.01.2011.
u 20:30

Dva zahoda na odmorištu Mosor, na dionici autoceste A1 od Dugopolja do Šestanovca, naplaćena su tri milijuna, a stvarna im je cijena 576.000 kuna

Dva WC-a na odmorištu Mosor na autocesti između Dugopolja i Ravče Hrvatske autoceste platile su čak 3,5 milijuna kuna! Prema dokumentaciji koja je u posjedu Večernjeg lista, konzorcij domaćih građevinskih tvrtki, predvođen splitskim Konstruktorom, za gradnju dvaju WC-a na odmorištu Mosor na sjevernoj i južnoj strani autoceste prikazao je izvantroškovničke radove u iznosu od čak tri milijuna kuna, a što su im u HAC-u uredno odobrili.

Napuhavanje bez granica

U troškovniku osnovnog ugovora o gradnji te dionice navedeno je da su ukupni troškovi za gradnju tih dvaju WC-a 576.900 kuna! Tako je cijena WC-a na odmorištu Mosor porasla čak sedam puta. Primjer astronomske cijene WC-a na Dalmatini od Splita prema Pločama pokazuje kako su se napuhavale cijene u cestogradnji i kako se izvlačio novac. USKOK i policija intenzivno istražuju upravo malverzacije na dionici autoceste od Dugopolja i Ploča i sumnjaju da je tu ukradeno oko 100 milijuna eura.

>>Braća Žužul: Istraživali su nas, ali nisu našli ništa sporno

Pod posebnim povećalom istražitelja upravo su odmorišta na autocesti, o čemu smo jučer pisali, jer sumnjaju da se materijal s iskopa tih odmorišta preprodavao iako je morao biti korišten za gradnju autoceste.

Svaki WC na odmorištu Mosor prema osnovnom ugovoru trebao je koštati 288.450 kuna, a u to je bilo uključena gradnja objekta i priključak na sve potrebne instalacije. U tom troškovniku bilo je navedeno da će muški WC imati 2 školjke, 4 pisoara i tri umivaonika. Ženski WC pak čine tri školjke i isto toliko umivaonika, dok će za invalide biti jedna jedinica WC-a.

No u svibnju u HAC stiže zahtjev od Konstruktora da se izvođačima odobre dodatni nepredviđeni radovi na gradnji javnog WC-a na odmorištu Mosor u iznosu od 3,05 milijuna kuna.

Tadašnji predsjednik uprave HAC-a Mario Crnjak odmah izdaje suglasnost za odobrenje tih nepredviđenih radova, i to u iznosu od 2,96 milijuna kuna.

Prema dostavljenom troškovniku za te dodatne radove, stavke koje su navedene ukupno vrijede oko 550.000 kuna pa je nejasno na što se odnosi ostali iznos od plaćena dodatna tri milijuna kuna.

No u troškovniku za dodatne, nepredviđene radove ponovno su navedene kao stavke školjke, pisaori i umivaonici.

Za WC školjku s ugradnjom navedena je cijena od 4928 kuna po komadu, i to bez daske. Daske su posebno plaćane, i to po cijeni od 458 kuna i 873 kune. Pisaori su pak plaćeni svaki 7955 kuna, a umivaonici 4321 kunu.

Nisu ni “push”

Osim tih skupocjenih školjki, pisaora i umivaonika, i ostali dijelovi opreme za javni WC na odmorištu Mosor imaju astronomske cijene. Tako je jedan držač WC papira naplaćen čak 3500 kuna (ukupno pet držača), a sapunjaru je HAC platio 2048 kuna po komadu. Koš za smeće plaćen je 715,5 kuna po komadu, a skupljač higijenskih uložaka čak 2477 kuna.

Nevjerojatne su cijene i oznaka za muški i ženski WC te WC za invalide.

Te oznake HAC je platio čak 424 kune po komadu! Četka za WC košta 339 kuna.

Zahodi na odmorištu Mosor tako su skuplji čak i od svima već poznatih Bandićevih WC-a na okretištu tramvaja u Dupcu i Dubravi.

Podsjetimo, Grad Zagreb je gradnju tih dvaju WC-a platio 1,55 milijuna kuna, a gradonačelnik Milan Bandić tada se pravdao da ti WC-i imaju suvremenu “push” tehnologiju za puštanje vode. HAC-ovi WC-i pak koštaju 1,75 milijuna kuna svaki.

Usto, WC-i na odmorištu Mosor i ne rade, u što se uvjerio naš fotoreporter koji ih je jučer obišao.

Osim cijene WC-a, porasla je i cijena gradnje samog odmorišta Mosor. Naime, izvođači radova su za nepredviđene radove na tom odmorištu zatražili od HAC-a dodatnih 10,8 milijuna kuna.

U lipnju 2006. godine predsjednik uprave Hrvatskih autocesta Mario Crnjak uredno im je dao suglasnost za te troškove. Tako je samo za dodatne radove za zahode i na samom odmorištu Mosor isplaćeno ukupno 13 milijuna kuna više nego što je to bilo predviđeno ugovorom i osnovnim troškovnikom.

Komentara 205

ML
mladazemlja
10:03 04.01.2011.

USKOK podignuo optužnicu protiv SDP-ovog načelnika na Braču Istraga je provedena zbog počinjenja više kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti, zlouporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju, krivotvorenja službene isprave i poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti. Riječ je o načelniku Milnene Frani Loziću (SDP) koji je koncem kolovoza 2009.kazneno prijavljen, među ostalim zbog osnovane sumnje da je krivotvorivši suglasnost Općinskog vijeća potpisao predugovore s dvjema tvrtkama koje su namjeravale graditi ugostiteljsko- turistički kompleks na području zvanom češki kamp ETO BANDITIĆI....

OB
-obrisani-
10:36 04.01.2011.

Skupo sranje.

SV
sveznalica100
13:48 04.01.2011.

E, ebiga:htjeli smo višestranačje jer nam je bilo dost diktatura

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije