Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
usporedbe

Kako se iPhone 5 nosi s glavnim izazivačima i konkurentima

apple iphone 5
AFP/PIXSELL
04.10.2012.
u 12:00

Najpoželjniji mobitel na svijetu? Svakako. Najbolji? Baš i ne... Pročitajte usporedbu najmoćnijih i najpopularnijih smartphonea

iPhone 5 će u povijesti Applea ostati zapamćen kao prijelomna točka. Do \"petice\", svaki novi iPhone bio bi neosporno najbolji mobitel na planetu. IPhone 5 to nije. Možemo se sporiti ima li boljih mobitela – veći dio stručne javnosti glasat će za Samsung Galaxy S III – ali činjenica je da nitko osim najzagriženijih Appleovih fanova neće samo tako, bez ikakve diskusije, proglasiti iPhone 5 najboljim mobitelom. Jer, sudeći po tehničkim karakteristikama, on to nije. Ima mobitela koji imaju jači procesor, veći ekran, više detalja na slici, bolju kameru, izdržljiviju bateriju, vitkiju liniju, brži prijenos podataka, prilagodljivije korisničko sučelje... ukratko, naprednije mogućnosti.

iPhone 5 je bez sumnje inženjerski i dizajnerski trijumf: u prvim recenzijama svi hvale izgled i kvalitetu izrade, ali mobitel ipak nije nakit... Ako ne računamo osobine koje je naslijedio od prethodnika, iPhone 5 nema ni jednu jedinu karakteristiku u koju možete uprijeti prstom i reći: od ovoga nema boljeg. I kako onda da takav mobitel proglasite najboljim na svijetu? Za uspjeh iPhonea, kao i ostalih Appleovih proizvoda, nikad nisu bile presudne tehničke karakteristike. Uvijek je važnije bilo nešto nemjerljivo: subjektivno korisničko iskustvo.

>> Evolucija umjesto revolucije – isplati li se čekati novi iPhone 5?

>> Samsungov osvrt na iPhone 5: Sljedeća velika stvar već je ovdje.

Nažalost, upravo tu pada iPhone 5. Njegov iOS 6 donosi dvjestotinjak novih mogućnosti – a među njima nijedna nije posve nova, inovativna i dosad neviđena. Od Applea očekujemo, ako ne revolucionarne novosti kao što je bežično napajanje, onda barem poneki zgodan detalj kao što je kamera koja prati vaše oči kako bi mobitel znao da čitate i da tog trenutka ne smije isključiti ekran – ali takve \"cvebe\" danas možemo očekivati od Samsunga, ne od Applea. Nakon izlaska iPhonea, postaju jasniji i motivi zbog kojih je Apple tužio Samsung tražeći svotu od koje bi se mogla izgraditi dva Golden Gatea ili jedan Curiosity, NASA-ino vozilo za Mars.

Nema sumnje da je Samsung kriv po barem nekoliko točaka optužnice jer je u prošlosti bezočno kopirao iPhone, ali – tko nije? U doba kada je na čelu Applea bio čovjek s vizijom, dizajn iMaca kopirali su čak i proizvođači glačala i stolnih lampi, ali Steve Jobs se nije uzrujavao: puštao je druge da ga kopiraju jer je znao je da će on opet smisliti nešto novo. Današnji Apple to očito nije u stanju i zato mu ne preostaje drugo nego da pokuša usporiti zahuktalu konkurenciju tako da im ispostavi račun za njihove stare grijehe.

Komentara 3

FL
flaash
12:41 04.10.2012.

Članak je ok, ali da novinar malo bolje barata činjenicama i novostima o temi koju je pisao onda bi svakako spomeniuo lg optimus g(nije da sam neki ljubitelj lg), ali to je daleko najači mb. današnjice, koji će u prodaju doći sigurno prije spomenute nokie 920 koja hardverski neće moć parirat niti jednom androidu sa vrha ponude(izuzev kamere jer znamo svi da je nokia na tom polju uvijek top..)

KO
Konspirator
13:57 04.10.2012.

Slažem se sa člankom i ja smatram da IPhone 5 nije dao ništa novo.

DU
Deleted user
14:57 04.10.2012.

Malo je skup taj Samsung, a bogami i iPhone. :-(

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije