Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 120
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dražen Ćurić

Kako odrezati pipke Udbi, zanima jedino predsjednicu

Kolinda Grabar Kitarović
Foto: Miranda Cikotić/Pixsell
10.09.2015.
u 08:07

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović poslala je tri svoja savjetnika da poslušaju kako je Njemačka odsjekla pipke Stasijevoj hobotnici.

Odlično predavanje Rolanda Jahna, direktora njemačkog Saveznog ureda za istraživanje zloglasne istočnonjemačke tajne službe Stasi, samo je potvrdilo skandaloznu činjenicu da se Hrvatska nije pomakla s mrtve točke u suočavanju sa svojom komunističkom prošlošću i mentalitetom koji je kreirala zloglasna Udba. SDP, formalni nasljednik Komunističke partije Hrvatske, nije se udostojio poslati ni nižerangiranog aparatčika, dok je HDZ-ov predstavnik Miro Kovač došao na sam kraj predavanja. Zato je stigla ohrabrujuća poruka s Pantovčaka. Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović poslala je tri svoja savjetnika da poslušaju kako je Njemačka odsjekla pipke Stasijevoj hobotnici. Takav muk većeg dijela hrvatske političke i društvene elite i svojevrsni bojkot Rolanda Jahna, uglednog borca protiv totalitarizma i zagovornika ljudskih prava, potvrđuje sve šire uvjerenje da je Hrvatska posve izgubila bitku s nasljeđem komunizma te da ostaci hrvatske Udbe nikada neće doživjeti sudbinu Stasija. Dok sam zapisivao glavne točke njemačke borbe protiv ostavštine totalitarnog DDR-a, nada se topila brže nego ledenjak pogođen globalnim zatopljenjem. Hrvatska je napravila gotovo sve suprotno od onoga što je Njemačka učinila nakon ujedinjenja.

Nijemci su sačuvali milijune dosjea, način rada i tragove zločina koje su uime Komunističke partije počinile tajne službe. U Hrvatskoj su Udbini dokumenti počeli nestajati još i prije demokratskih promjena, a ta se praksa nastavila i nakon slobodnih izbora. Njemačka je odmah nakon ujedinjenja progonila političko i policijsko vodstvo propale države, dok je Hrvatska za bivše komuniste i udbaše "rezervirala" utjecajne pozicije u vlasti. Hrvatska je bila izložena agresiji pa objektivno nije mogla provesti lustraciju, ali nitko nije očekivao da će se stare strukture tako razmahati i praktično preuzeti kontrolu nad društvenim i političkim procesima. Glavni Honeckerov obavještajac Markus Wolf završio je osramoćen u zatvoru, a posljednji šef hrvatske Udbe Josip Perković postao je glavni čovjek u tajnim službama demokratske Hrvatske.

U ugovoru o pripojenju bivšeg DDR-a Zapadnoj Njemačkoj zapisano je da bivši suradnici Stasija ne mogu raditi u državnim službama. Kandidati za savezni i regionalni njemački parlament moraju se izjasniti o tome jesu li surađivali s tajnom službom. Nikome u Hrvatskoj takva provjera nije pala na pamet. O totalitarnoj prošlosti nekih hrvatskih političara počelo se sramežljivo raspravljati tek kada su Perković i Mustač izručeni Njemačkoj. Dok su stasijevci izbačeni iz sustava, udbaši su zavladali sustavom. Perković je stvorio široku mrežu vjernih suradnika koji su mu vječno zahvalni što im je sačuvao status u tranziciji. Njegov sin Saša Perković bio je savjetnik za sigurnost Stipi Mesiću i Ivi Josipoviću. Nije daleko od istine izjava Dobroslava Parage koji tvrdi da su komunisti lustrirali žrtve komunizma. Predavanje Rolanda Jahna došlo je s 25 godina zakašnjenja. Ali to ne znači da treba odustati od potrage za istinom i pravdom. Treba pokušati dok god postoje i najmanji izgledi. Sada je sve teže jer je prošlo puno godina. Bivši komunistički prvaci i njihovi vjerni izvršitelji postali su "ugledni građani" koji imaju utjecaj u politici, gospodarstvu i medijima. Suđenje Perkoviću i Mustaču u Münchenu i predavanje Rolanda Jahna u Zagrebu ipak daju tračak nade. Još samo kada bi bilo malo političke volje.

Komentara 130

FN
Fr@njo
08:39 10.09.2015.

za zastitu udbaskih zlocina i dijela, upravo su osnovali novu partiju, pardon , novi centralni komitet na celu sa bivsim predsjednikom Josipovicem.

GO
golub
08:41 10.09.2015.

Partiji zabraniti djelovanje, a HDZ trebao bi se počistiti od partijaša.

BA
balic
08:42 10.09.2015.

Njemacka je provela lustraciju, to je sto i nama treba.Vjerujem da ce nova Vlada provesti.SDP -ovci se boje lustracije jer ih je vise u njihovim redovima nego HDZ/vim, da je drugacije vec bi oni davno proveli lustraciju.Kako se kaze, tkoo pod drugim jamu kopa sam u nju padne.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije