Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 146
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prisjećanje Rahima Ademija

Kako je planirana operacija Ljeto-95: Zbog tajnosti nismo vodili bilješke, a Šušak je potom nazvao Tuđmana

Gojko Šurak i Rahim Ademi
25.07.2023.
u 13:45

Na kraju dana Gotovina mi je rekao: 'Ti, Ademi, preuzmi operativni dio ove operacije i vodi operaciju, a ja ću preuzeti političku i obavještajnu djelatnost, elektroničko izviđanje i SIS', prisjetio se Rahim Ademi

Rahim Ademi, general čije su zasluge u Domovinskom ratu često nepravedno osporavane i minorizirane, izdao je prošle godine svoje memoare i detaljno opisao devet vojnih operacija u kojima je sudjelovao, koje je planirao i vodio. "Samo istina - ratni dnevnik generala Hrvatske vojske", odnosi i dotad nepoznate detalje operacije Ljeto-95, koja je prethodila Oluji. Akcija je počela 25. srpnja, no za nju je Ademi doznao 10 dana ranije. 

"Ujutro 15. srpnja 1995., nešto prije 8 sati, u zapovjedništvo Operativne grupe Livno u Gornjim Rujanima došao je general Gotovina, a dočekali smo ga Korade i ja. Izvijestio nas je da Krstičević neće doći jer je na odmoru, a dok smo ispijali jutarnju kavu, priopćio nam je da će po nas doći helikopter i odvesti nas na sastanak s ministrom obrane Gojkom Šuškom, koji će se održati u njegovoj kući u Širokom Brijegu. Točno u 8 sati uputili smo se pješice prema helidromu ispred zapovjedništva, gdje nas je već čekao helikopter", piše Ademi u knjizi. Navodi da ih je u kući, osim Šuška, dočekala njegova supruga Đurđa, ali bili su tamo i ministar obrane Herceg-Bosne Vladimir Šoljić, general bojnik Ante Gotovina, stožerni brigadir Ivan Korade, brigadir Ljubo Ćesić Rojs... Ministar Šušak otvorio je sastanak rekavši da se zbog tajnosti ne vode bilješke. 

"Gospodo časnici, dragi prijatelju Šoljiću, došlo je strateško vrijeme i trenutak za oslobođenje Bosanskog Grahova i Glamoča. Ovu priliku ne smijemo propustiti, posebno nakon veličanstvene pobjede u operaciji Skok-2. Pozvao sam vas ovamo da vam priopćim tu odluku, jer u vas imam potpuno povjerenje i siguran sam da ćete taj zadatak realizirati", rekao im je Šušak. Tada je pred njima nazvao predsjednika Franju Tuđmana i rekao mu da im je priopćio odluku. 

Gospođa Đurđa poslužila je izvrstan ručak

"Predsjednik Tuđman rekao je da se potpuno slaže i zatražio da se operacija provede za deset dana. Svi smo čuli razgovor ministra Šuška i predsjednika Tuđmana. Vrhovni zapovjednik oružanih snaga odobrio je operaciju i odredio vrijeme za početak, za deset dana, što je značilo 25. srpnja 1995. godine", piše dalje Ademi i dodaje da ih je gospođa Šušak tom prilikom počastila izvrsnim ručkom. Za desert je bila dinja. "Isti dan Gotovina, Korade i ja helikopterom smo se vratili u Rujane, a Gotovina je odatle produžio u Split", piše Ademi i nastavlja: "Sastanak kod ministra obrane Republike Hrvatske u Širokom Brijegu, na kojem je vrhovni zapovjednik oružanih snaga dr. Franjo Tuđman, na prijedlog ministra obrane, zapovjedio izvođenje strateške operacije za oslobađanje Bosanskog Grahova i Glamoča uistinu je povijesni sastanak, jer oslobađanje Bosanskog Grahova i Glamoča značilo je kraj takozvane Republike Srpske Krajine. Zato smatram da je ta operacija mnogo teža, veća i važnija od operacije Kozjak-95 (Oluja-95). I zato je sav moj angažman, kao i angažman cijelog zapovjedništva OG Livno, bio posvećen pripremi i planiranju operacije koju će general Gotovina nazvati Ljeto-95."

VEZANI ČLANCI:

U tijeku priprema i planiranja strateške operacije Ljeto-95 došlo je i do promjene naziva Operativne grupe Livno u Operativnu grupu Sjever, na traženje Gotovine, radi zaštite tajnosti pripreme operacije.

Ademi piše dalje: "S novim načelnikom Glavnog stožera HV-a stožernim generalom Zvonimirom Červenkom i njegovom pratnjom sastali smo se 22. srpnja 1995. u Gornjim Rujanima. Uz Červenka, na sastanku su još bili: ministar obrane Gojko Šušak, pomoćnik načelnika za obavještajne poslove admiral Davor Domazet Lošo, operativac u Glavnom stožeru HV-a general-bojnik Vinko Vrbanac, zapovjednik Zbornog područja Split general-bojnik Ante Gotovina, zapovjednik OG Sjever i načelnik stožera ZP-a Split stožerni brigadir Rahim Ademi, načelnici i pomoćnici OG Sjever, zapovjednici postrojbi za ofenzivna djelovanja (Korade, Filipović, Čačić, Sopta, Kotromanović, Glasnović, Jelić). Tema sastanka bila je priprema za stratešku operaciju Ljeto-95. 

General Červenko u kratkim je crtama objasnio operaciju prema Grahovu te istaknuo da su Srbi ušli u zonu razgraničenja i da su aktivni po cijeloj liniji bojišnice. Skrenuo je pozornost na ozbiljnost i rad, koji će osigurati izvođenje zadatka, i istaknuo da će koordinator između ZP-a (OG Sjever) i načelnika Glavnog stožera HV-a biti general Vrbanac. Nakon načelnika Glavnog stožera HV-a, skupu se obratio admiral Domazet Lošo iznijevši svoju obavještajnu prosudbu o neprijatelju. Njegova procjena, temeljena na lošim obavještajnim podacima, bila je potpuno nerealna. Rekao je da pred sobom imamo goleme snage neprijatelja, a posebno je istaknuo moguće intervencije neprijateljskih oklopnih snaga. Pa je kazao da je jedna oklopna bojna smještena na vojnom poligonu Crvena zemlja i da može intervenirati na lijevi bok naših snaga, druga je smještena kod Bosanskog Grahova i može intervenirati preko Crnog Luga, a treća je razmještena u Resanovcima i može intervenirati prema Bosanskom Grahovu. Napomenuo je da je za intervenciju prema Grahovu spremna i pričuva 2. krajiškog korpusa stacionirana u Drvaru.

"Ostao sam u čudu. Rekao sam, ako je tako, onda možemo početi bježati prema Italiji" 

Ostao sam u čudu, nije mi bilo jasno odakle mu ti podaci. Na licima zapovjednika postrojbi vidjela se zabrinutost te sam shvatio da moram nešto poduzeti. Zatražio sam od ministra Šuška da mi da riječ te sam izišao pred zapovjednike, objesio zemljovid koji sam pripremio za taj sastanak i rekao: 'Gospodine ministre, načelniče, gospodo generali i zapovjednici, ako je stanje ovakvo kako nam je prezentirao admiral Domazet, možemo odmah početi pakirati kofere i bježati prema Italiji. Ja ću vam dati točnu prosudbu o neprijateljskim snagama.' Zatim sam iznio svoj stav i mogućnost naših snaga za izvršenje zadaće. Već u tijeku izlaganja na licima naših zapovjednika vidio sam optimizam i zadovoljstvo", prisjeća se general u knjizi.

Operacija Ljeto-95 isplanirana je isključivo u zapovjedništvu OG Sjever (Livno) uz sudjelovanje načelnika rodova i pomoćnika. Planovi izvođenja operacije nisu upućeni na pregled i odobrenje u Glavni stožer HV-a, jer nije bilo potrebno.

VEZANI ČLANCI:

"U odnosu na neprijatelja, borbena mogućnost naših postrojbi bila je puno bolja u svim pitanjima: u obučenosti, uvježbanosti, spremnosti, bili smo naoružani modernim sredstvima za vođenje protupješačke, protuoklopne i protuzračne borbe. Sve naše postrojbe bile su sposobne izvršavati svaki zadatak jer su iza sebe imale mnogo uspješno izvedenih operacija. Moral i entuzijazam vojnika, časnika i dočasnika bio je na visokoj razini jer se približavao dan konačnog oslobođenja svih okupiranih krajeva Republike Hrvatske. Ukratko, bili smo superiorniji, ali nikad nisam ni podcijenio ni precijenio mogućnosti neprijatelja", nastavlja: 

"U tijeku 23. srpnja 1995. poduzeli smo s generalom Gotovinom niz radnji i postupaka radi podizanja bojne spremnosti cijelog zbornog područja, a kad je general došao na zapovjedno mjesto OG Sjever (Livno), upoznao sam ga s cijelim elaboratom izvođenja operacije. Gotovina nije imao nijednu primjedbu. Na kraju dana rekao mi je: 'Ti, Ademi, preuzmi operativni dio ove operacije i vodi operaciju, a ja ću preuzeti političku i obavještajnu djelatnost, elektroničko izviđanje i SIS.'"

Završni sastanak ministar Šušak održao je 24. srpnja u 14 sati, a na njemu su bili: general Ante Gotovina, stožerni brigadir Rahim Ademi, brigadir Ljubo Ćesić Rojs, brigadir Ivica Primorac, stožerni brigadir Miljenko Filipović, stožerni brigadir Ivan Korade, brigadir Renato Romić, brigadir Stanko Sopta, zapovjednik specijalnih postrojbi Mijo Jelić, brigadir Ante Kotromanović, bojnik Marko Skejo, načelnik topništva Marko Rajčić, načelnik veze Jozo Ribičić, zapovjednik 3. gardijske brigade HVO-a pukovnik Ilija Nakić, brigadir Željko Glasnović, načelnik operative Josip Jukica, zapovjednik 40. inženjerijske bojne bojnik Ante Malenica, načelnik obavještajnog osiguranja (Žanko, bojnik Budiša i bojnik Biočić), pomoćnik za logistiku Staša Milanović, pomoćnici za PD Škorić, Tadić Šutra, a za SIS Generalić, načelnik zdravstvene struke bojnik dr. Branko Sruk.

"Prema mojim bilješkama, Šušak nam je tada rekao da napad počinje 25. srpnja 1995. u 5 sati, da mora biti uspješan i da svaki pojedinac mora biti svjestan odgovornosti jer ovo je odlučujuća bitka za Republiku Hrvatsku. Tko nije spreman za ovu odlučujuću bitku, kazao je, neka slobodno traži svoje mjesto na nekom drugom planetu. 

Zatim su svi zapovjednici referirali ministru obrane i naglasili da su spremni za izvršenje dobivenog zadatka", napisao je Ademi.

Komentara 20

Avatar MarkoHR
MarkoHR
14:05 25.07.2023.

Herojska vremena i isto takvi ljudi, u presudnim danima za oslobođenje jedine nam domovine Hrvatske i konačni slom velikosrpske agresije!

ME
Melkiorr
16:43 25.07.2023.

Čestitke i zahvalnost!

DU
Deleted user
19:30 25.07.2023.

Vrhunski osmišljene akcije, rezultat se još uvjek pamti - bežanija do Banjaluke. Sve ovo drugo relativiziranje i omalovažavanje koje mogu pročitati od pojedinaca u komentarima je dobro poznata srpska propaganda. Probili ste sve rekorde u povlačenjima i izgubljenom teritoriju, a trebali ste izgubiti i više.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije