Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 58
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zločini koji su potresli Hrvatsku

Kako je 'mirni i dobri' dečko iz koristoljublja ubio trudnicu

ubojstvo
Foto: Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL
14.09.2015.
u 16:35

Iz neposredne blizine ispalio je u žrtvu deset metaka iz automatske puške s prigušivačem.

“Miran i dobar dečko!” Tako su za Damira Talana govorili susjedi i poznanici. Taj mirni i dobri dečko 20. siječnja 2003. ustrijelio je Gordanu Fic (26) iz Dragoslavca, djelatnicu u mjenjačnici u Prelogu, ženu u petom mjesecu trudnoće. Ušetao je u 16.45 u mjenjačnicu Lotus u Glavnoj ulici i iz neposredne blizine ispalio prema njoj deset metaka iz automatske puške. Pet hitaca pogodilo ju je u desno rame, prsni koš i glavu. Nije joj bilo spasa. Pokupio je iz ladice 257.945 kn u raznim valutama i pobjegao. Talan je tada imao 20 godina. Županijski sud u Čakovcu zbog ubojstva iz koristoljublja osudio ga je na 15 godina, maksimalnu kaznu s obzirom na njegovu dob mlađeg punoljetnika. Da je imao godinu više, mogao je dobiti i do 40 godina. Talan je iz Rivalna, sela u općini Martijanec blizu Ludbrega u Varaždinskoj županiji. Potraga za ubojicom dugo je trajala. Živio je s majkom, bratom i bakom, skromno, no on je, kažu prijatelji, uvijek imao za trošiti. Po struci je automehaničar, a radio je u pilani. Tog 20. siječnja nakon posla popio je nekoliko pića s prijateljem. Razišli su se oko 16 sati. Četrdeset i pet minuta kasnije ušao je u mjenjačnicu koja je bila osigurana alarmnim uređajem, no nije imala neprobojno staklo. Iako se razbojništvo i ubojstvo dogodilo usred grada, nitko nije čuo pucnjeve jer je na automatsku pušku stavio prigušivač, a nesretna djelatnica nije stigla pritisnuti alarm. Suvlasnik Lotusa Dušan Posel pronašao ju je kako nepomično leži iza pulta.

– Najprije sam pomislio da joj je pozlilo, jer je bila trudna, opipao sam joj puls i prodrmao je, ali ništa. Otrčao sam do susjeda i vikao: Zovite policiju i hitnu! Tek kad smo je podigli, primijetio sam puno krvi, a kad sam joj htio dati umjetno disanje, iz usta joj je potekla krv. Tada sam shvatio da je gotovo – rekao je na suđenju D. Posel.

Talan je otkriven zahvaljujući neoprezu. Pritajio se i polako trošio novac, oko 100.000 kuna u sedam mjeseci. I tada je napravio fatalnu pogrešku. Za zamjenu stranih novčanica u kune izabrao je mjenjačnicu u Ludbregu, i to baš poslovnicu Lotusa, u kojoj je radio Posel mlađi!

– Bio je potpuno miran i staložen, ali bile su mi sumnjive novčanice tolara i slovačkih kruna u sitnim apoenima, koje u banci ne uzimaju pa mu ih nisam mogao promijeniti. Zapisao sam registraciju njegova auta i obavijestio policiju – prisjetio se na suđenju Posel.

Krug se zatvorio i Talan je nakon pretrage kuće uhićen. Pronađena je i automatska puška. Na početku suđenja rekao je da se ne osjeća krivim. Majka nije primijetila ništa sumnjivo u njegovu ponašanju tijekom tih sedam mjeseci. Dio svjedoka spominjao je i Slovenca, nekog Tomaža Majera, koji je, pričali su, bio uključen u ilegalno prebacivanje stranaca preko granice, od kojeg je navodno Talan i kupio automatsku pušku. No veza s fantomskim Slovencem i krijumčarenjem ljudi nije potvrđena. Kao olakotne okolnosti Talanu su priznate neosuđivanost i mlađa životna dob, a među otegotnima bila je hladnokrvnost tijekom cijelog dokaznog postupka i nemilosrdnost u načinu izvršenja kaznenog djela. Dokaza je bilo dovoljno, od otisaka na vratima mjenjačnice do oružja i vrećice s dijelom opljačkanog novca. U pritvoru si je pokušao britvicom prerezati žile.

Gordanin suprug Srećko Fic na suđenju je rekao da mu nitko iz obitelji Talan nije izrazio sućut. Nitko mu se nije javio ni nakon suđenja.

– Nemam što s njima razgovarati. Ne znam ni gdje služi kaznu. Sad na proljeće zvali su me iz neke službe i pitali jesam li za to da mu se omoguće slobodni vikendi. Naravno da sam protiv toga – rekao je.

>> Ispalili majci dva hica u glavu i zatim je bacili u septičku jamu

Komentara 4

Avatar Admin nabijem te
Admin nabijem te
18:28 14.09.2015.

znači sa kojih 32 je vani!koje sudstvo!

MA
Maja28
16:44 14.09.2015.

Nit je miran nit je dobar bio samo nije imao priliku niti povod u svojoj bolesnoj glavi. Nikada nisam voljele te mirne i dobre....

SA
samoborka
22:39 14.09.2015.

Slobodni vikendi za teske kriminalce, ubojice, silovatelje.... Pustiti krvolocne vukove medju ovce. Pa da ne povjerujes. Zaista se zapitas tko je tu zapravo lud.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije