Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 121
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
mogući scenariji
Povratak na članak

Kako će škotsko 'ne' mijenjati Veliku Britaniju

Decentralizacija koja će uslijediti neće samo utjecati na Škotsku već i na ostatak Otoka. Ali kako? Britanski BBC nudi pet mogućih solucija

Komentari 14

Avatar viki_nuland
viki_nuland
14:34 19.09.2014.

Unatoc tome sto su isprepadani koordiniranom kampanjom velikih banaka i biznisa skoro pola Skota je bila za neovisnost sto je jasna poruka onima u Londonu da nesto nije u redu u "Ujedinjenom Kraljevstvu". Mislim da je ovim referendumom otvoren put drugim referendumima npr. u Kataloniji, zatim Baski, pa Belgija, Veneto, Bavarija itd. itd. Zato je zapad toliko rezao na referendum Krima i pokusaj odvajanja Donbasa. Otvara se Pandorina kutija...

VL
HL
HV_LAKI102
15:21 19.09.2014.

Pripremali su se Englezi za ovaj scenario,Skotska mora da je puna planski naseljenih engleza i naravno veliki broj privilegovanih domacih izdajnika,nesto slicno kao kod nas,komunisti.Zao mi je onih koji su pokrenuli ovaj referendum za samostalnost i slobodu Skotske,sta da im drugo kazem nego;primite moju iskrenu sucut.....pripremite se za sankcije.

VL
Avatar spira
spira
18:30 19.09.2014.

Ruski posmatrači koji su posmatrali kako protiče referendum u Škotskoj, smatraju da je Vestmister vršio značajan pritisak na Škote. “Prema onome što su nam rekli naši posmatrači, bilo je više glasova “za” nezavisnost, tokom brojanja. Škotska se našla pod velikimkim pritiskom. Oni koji su vodili kampanju protiv nezavisnosti kršili su sve što se moglo zamisliti”, kaže Georgij Fjorodov šef Udruženja za zaštitu izbornih prava “Civilna kontrola”. S druge strane Igor Morozov, član Odbora za inostrane poslove Saveta Federacije, kaže da je na rezultate uticala propaganda Vestminstera.

VL
Avatar spira
spira
14:59 19.09.2014.

London je prvo ponudio veću autonomiju u zamenu za opstanak Britanije, pa su Škoti prihvatili tu ponudu i odlučili da nastave život kao deo britanskog carstva. Kameron već od januara mora da ispuni obećanje i da prebaci na Edinburg nove nadležnosti. Tako se može reći da su svi dobili ovim referendumom - London je ostao centar Velike Britanije, a Škoti su "unovčili" glasanje protiv nezavisnosti. Ono što može da zabrine ostatak Evrope jeste činjenica da je referendum održan i da će na toj činjenici insistirati svi regioni koji žele nezavisnost.

VL
Avatar DonLon
DonLon
15:14 19.09.2014.

1. West Lothian Max - Parlament Velike Britanije odlucuje o pitanjima Velike Britanije, o engleskim pitanjima treba odlucivati parlament Engleske, o skotskim parlament Skotske. Sadasnji nacin nije odrziv jer skotski parlamentarci glasaju o, recimo, financiranju prosirenja tramvajske mrezu u juznomom Londonu, dok engleski ne glasaju o javnom prijevozu u Skotskoj. Sve su glasniji i oni koji traze da London ima vecu samostalnost u odlucivanju jer je premalo zastupljen u Parlamentu.

VL
KI
-KIKKI-
14:17 19.09.2014.

Odlučili su tako kako jesu, čak su i maloljetnici imali pravo glasa. Očigledno im je bolje u V.Britaniji.

VL
LE
lebar
14:19 19.09.2014.

Ovo je dobar rezultat za nas Hrvate jer da su se odcijepili pitanje je kada bi to ucinila Istra koja niti ne pripada ovim balkanskim plemenima

VL
ST
strsljen2013
14:07 19.09.2014.

Kad ih sada englezi stisnu.

VL
Avatar reference
reference
14:01 19.09.2014.

ahahaa odje ima vise clanaka o skotima nego u Daily Mailu, ahahaaa sto ti je kompleks malog I beznacajnog naroda I drzavice.

VL
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.