Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 160
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BIJEG IZ KANDAHARA

Kakav je to filmski bijeg 500 talibana!

Kandahar
reuters
27.04.2011.
u 07:15

Čuvari su se toliko napušili da se nisu ni pomaknuli dok smo mi sasvim mirno bježali iz zatvora, opisao je avanturu jedan bjegunac

Ni jedan posao u Afganistanu nije lagan, ali zasigurno najteži zadatak ovih dana ima upravitelj zatvora Sarposa u Kandaharu. Njegova je dužnost, naime, objasniti svojim pretpostavljenima kako se moglo dogoditi da mu talibani doslovno pred nosom mjesecima kopaju podzemni tunel do zatvora, opreme ga električnom rasvjetom i ventilacijskim sustavima, a potom tijekom samo jedne noći iz uzništva oslobode cijelo krilo zgrade u kojemu su bili smješteni politički zatvorenici. Mjesecima pripremana talibanska akcija, koja je u ponedjeljak navečer kulminirala bijegom gotovo 500 zatvorenih talibanskih boraca, po svojoj složenosti i maštovitosti posve je nalik na scenarij nekog hollywoodskog filma. Prije gotovo pola godine talibani su, prerušeni u građevinare, otvorili “gradilište” na parceli tristotinjak metara od zatvora.

Bauštelci pod autocestom

Nitko nije pretjerano obraćao pozornost na 18 radnika koji su svakodnevno tamo nešto kopali, dovozili čelične i betonske grede, odvozili zemlju u nepoznatom smjeru jer su vjerovali da je riječ o gradilištu nekog od projekata koji sponzorira američka vlada. Ipak, tih 18 “bauštelaca” nije kopalo temelje buduće višekatnice, već 320 metara dugačak tunel do zloglasnog zatvora u kojemu su čamili njihovi suborci. Kako bi cijeloj priči dali i malo poduzetničkog duha, talibani su iskopanu zemlju čak i prodavali na lokalnom bazaru, a dobiveni novac ulagali su u financiranje operacije. Tunel je građen po visokim građevinskim standardima, opremljen je sustavom električne rasvjete i ventilacijom, a njegove su stijenke učvršćene betonskim i čeličnim traverzama. Koliko su pažnje talibanski graditelji posvetili kvaliteti gradnje, govori podatak da tunel prolazi i ispod najvažnije afganistanske autoceste Kandahar – Kabul, koja se proteže između “gradilišta” i zatvora. Na tom je dijelu građevina posebno učvršćena, a inženjeri, koji su pregledali tunel i cestu iznad njega, kažu da nema bojazni od bilo kakvog propadanja ili urušavanja, čak ni pri prolasku najtežih kamiona ili tenkova. Koliko god gradnja tunela bio opsežan i složen zahvat, držan je potpuno u tajnosti, a za njega nisu znali čak ni zatvorenici radi čijeg je bijega iskopan.


Zaštita bjegunaca

– Saznao sam da je organiziran bijeg samo 20 minuta prije nego što su me odveli do tunela – kaže u telefonskom razgovoru za britanski Guardian 28-godišnji taliban, jedan od oko 500 bjegunaca koji se već priključio pobunjeničkim postrojbama na jugu zemlje. Kako tvrdi, cijelo izvlačenje bilo je vrhunski organizirano, spasioci su u tunel puštali male, kontrolirane grupe bjegunaca kako ne bi preopteretili ventilacijski sustav i ostali bez zraka.

– Najmanji problem bili su čuvari, za cijelog bijega, od 11 navečer do 3.30 sati ujutro ni jednom nisu došli provjeriti što radimo, u kakvom smo stanju. To je bilo i očekivati, neprestano su ili pijani ili napušeni marihuanom – kaže taliban bjegunac.

Ništa bolje osiguranje nije bilo ni izvan zatvora, na obližnjem “gradilištu”, gdje su zatvorenici izlazili na slobodu – tu su ih čekale su doslovno kolone osobnih automobila koji su ih prevozili na tajne lokacije i u sigurna skloništa.

– Nakon izlaska iz tunela dočekivao bi nas zapovjednik grupe i trpao u vozila, nije nam trebalo više od nekoliko minuta da nestanemo iz zatvora – kaže bjegunac.

Al-Qa’ida ipak nije ništa prepuštala slučaju pa se u blizini zatvora tijekom bijega nalazila i grupa naoružanih napadača koja je trebala vatrom zaštititi bjegunce u slučaju da ih čuvari otkriju. “Grupa naših mučenika otišla je neobavljena posla. Čuvari su bili neaktivni, primijetili su našu akciju tek četiri sata nakon što je i posljednji borac izvučen iz zatvora”, piše u jučer objavljenom priopćenju afganistanske Al-Qa’ide. Podzemni tunel toliko je složen da je čak imao i dva kraka, jedan koji je vodio do zgrade gdje su bili smješteni talibanski borci, dok je drugi vodio do krila zatvora u kojemu su smješteni obični kriminalci. Taj krak tunela nije korišten. Ova operacija velika je pobjeda Al-Qa’ide, kojom ne samo da je popunjeno ljudstvo iskusnim i relativno odmornim borcima nego predstavlja i velik propagandni uspjeh.

Komentara 57

OB
-obrisani-
09:08 27.04.2011.

Tpican primjer izdaje. Sovinisti u Afganistanu zele da imaju Talibane.

OB
-obrisani-
07:25 27.04.2011.

ha,ha,ha.....mora im se priznati ,izveli si to majstorski............................................

OB
-obrisani-
19:23 27.04.2011.

Akbar Zib AI Qaram Ti si cionista pa uzeo arapsko ime provociras i siris terorizam ................................................

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije