Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
reakcije

Mate Granić: Sve su to spinovi obrane Ive Sanadera

'20.04.2011.Gajeva, Zagreb -  Mate Granic, bivski ministar vanjskih poslova Photo: Patrik Macek/PIXSELL'
Foto: 'Patrik Macek/PIXSELL'
1/5
03.11.2011.
u 18:39

Sve što imam reći, kazat ću na sudu, na svjedočenju idućega tjedna, kaže Mate Granić.

Političari, ni vladajući iz bivše stranke bivšeg premijera Ive Sanadera niti oporbeni, ne žele komentirati suđenje i strategiju Sanaderove obrane da svu krivnju prebaci na Matu Granića, koji mu je bio šef.

Tko sam ja da komentiram

Rječit je bio Damir Kajin iz IDS-a, koji ne želi da bivši premijer završi kao žrtveno janje ratnog profiterstva.

– Ne znam je li u slučaju za koji mu se sudi primio mito, ali znam da Sanader ne može biti ni prvi niti najveći ratni profiter. Što je s pretvorbom iz devedesetih, nitko nije imao za golf, a kupovali su tvrtke? Što je sa švercom nafte i oružja, pretvorbom banaka?! – žesti se Kajin. Sa Sanaderovom obranom slaže se da nije uzeo proviziju za kredit kojim su kupljene zgrade veleposlanstava jer je u Austriji Sanader u tom slučaju samo svjedok. Napominje da te zgrade sada vrijede i pet puta više nego tada. No Kajin pretpostavlja da je Hypo banka nekome platila “ulaznicu” da 1996. godine preuzme Slavonsku banku preko koje je ušla na hrvatsko tržište.

>> Ivo Sanader: Dvadeset sam godina služio Hrvatskoj!

– Bio sam zastupnik tada i znam tko je uime Vlade zastupao stajalište da se Slavonska banka preda Hypo banci za 30 milijuna maraka – kazao je Kajin aludirajući na tadašnjeg premijera Zlatka Matešu. Kajin je uvjeren da Sanader za svog mandata u Ministarstvu vanjskih poslova nije uzeo mito za kredit koji je Hypo banka dala za kupnju zgrada veleposlanstava, no da bi mu se moglo imputirati da je Miroslavu Kutli u toj banci sređivao kredite. Esdepeovac Nenad Stazić strategiju obrane slučaja Sanader nije želio komentirati jer je riječ o sudskom postupku u tijeku.

>> "Sanaderu štaka ne treba, tu je da ne bi morao imati lisice"

– Tko sam ja da komentiram strategiju obrane. To si ne smije dopustiti ni neozbiljan političar, a ne ozbiljan, kakvim sebe doživljavam – kazao je Stazić. Ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković također nije želio komentirati tijek suđenja “jer bi to bilo potpuno neprimjereno, a riječ je o sudskom procesu”.

Spin obrane

Dodao je još da nije pratio suđenje jer je imao “pametnijeg posla”. Slično je odgovorio i Davor Božinović.

– Nisam gledao i ne pratim suđenje – rekao je ministar obrane. Goran Beus Richembergh, zastupnik HNS-a, Sanaderovu obranu drži logičnom.

– Teza je: Granić je vodio cijeli posao, a ja sam samo finiširao. Teško mi je vjerovati da je Sanader taj cijeli posao mogao obaviti sam jer, u vrijeme kad je on bio pomoćnik ministra, sumnjam da bi tako veliki posao prošao bez znanja Vlade i njegova šefa Granića. Više ćemo znati tek kada budu svjedočili ljudi iz Hypo banke – rekao je Beus.

– Sve što imam reći, kazat ću na sudu, na svjedočenju idućega tjedna. Tada ću reći sve, uključujući i sve o spinu obrane Ive Sanadera i njihovim lažima i obmanama – kratko nam je izjavio Mate Granić koji je u četvrtak ujutro otišao na službeni put u inozemstvo. Granić je trebao biti prvi svjedok koji će biti ispitan na suđenju Sanaderu za ratno profiterstvo, no zato što je u inozemstvu, u petak će prvi svjedok biti bivši premijer Nikica Valentić. Podsjetimo, Sanader ja na današnjem suđenju izravno ustvrdio da je Granić kao ministar isposlovao financijsku ponudu Hypo banke koja je na koncu bila i u potpisanom ugovoru o kreditu te da je jedino on kao ministar bio u poziciji davati obećanja.

>> Strani mediji o suđenju Sanaderu: To je suđenje stoljeća u RH

Komentara 117

OB
-obrisani-
11:12 04.11.2011.

dobro si ti premazan frajeru mrtvi...

DK
dkatica2
20:17 03.11.2011.

Da nisu banke u stranom vlasništvu , mi odavno bili vriti! ------------------------------------------------------------------------------

Avatar Čobanković ( mlađi )
Čobanković ( mlađi )
20:30 03.11.2011.

Da,dobar tekst ispod.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije