Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 24
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ŽRTVA IZ OSIJEKA:

'Kad sam mu otkrila da je začet nakon silovanja, zagrlio me'

Suđenje Ljubinku Radoševiću i Vojislavu Grčiću, portal (1)
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
1/12
05.09.2013.
u 09:03

Ništa mi u životu nije bilo teže nego prolaziti kroz ovo suđenje. Šteta što se nije dogodilo prije, rekla je žrtva silovanja

– Gledao me zbunjeno, oči su mu bile pune suza. Šutio je, samo je uporno zurio u mene, a onda me zagrlio i prozborio: “Mama, bit će sve u redu!” – teškim glasom progovara 42-godišnja Osječanka. Tek je prije dvije-tri godine otkrila sinu bolnu i strogo čuvanu tajnu o njegovu dolasku na svijet. Začela ga je kao žrtva silovanja u okupiranom Dalju kod Osijeka, u krvavo ratno ljeto 1991. Kada je postao punoljetan, rekla mu je da moraju razgovarati.

Nož pod vratom

– Sve sam mu kazala. Nije mogao vjerovati da sam proživjela takvo nešto – nastavlja. Nije ju iznevjerio, hrabri je i podupire svakoga dana. Za silovatelje mladić ne želi ni čuti. Ljubinko Radošević (59) i Vojislav Grčić (51) nepravomoćno su jučer osuđeni svaki na 12 godina zatvora zbog ratnog zločina, silovanja nesretne žene i zlostavljanja cijele joj obitelji.

Ocu su joj svezali ruke iza leđa i stavili nož pod vrat.

– Sad ćeš vidjeti što će se desiti! – povikao je, navodi se u optužnici, Radošević. Gurnuo je tada 20-godišnju djevojku u ruke Grčiću.

– Evo ti je! – rekao mu je. Grčić i pokojni Nikola Puača, tereti se, strgali su joj odjeću. Silovali su je na stolu u njezinu domu. Nije tu bio kraj torturi, Radošević je isto naredio i još jednom pripadniku Teritorijalne obrane. Stravična scena odigravala se pred očima njezinih roditelja te maloljetnih brata i sestara. Brat je imao tek 10 godina. Puške su bile uperene u njih, mogli su samo bespomoćno proživljavati najtraumatičnije trenutke života.

– Nismo o tome više u kući razgovarali. Ni njima nije bilo lako – kaže žrtva silovanja.

Iživljavali su se nad njom i prije, na sam pad sela, 1. kolovoza. Mladu je ženu taj dan obilježio za cijeli život. Grčić, Puača i još jedan im kolega odvezli su je, tereti se, na pistu za istovar šećerne repe u blizini željezničke stanice. Posjeli su je na stražnje sjedalo pa ulazili u automobil jedan po jedan i silovali je. Oca su joj bezumno mlatili. Zabili su mu injekciju s crvenom tekućinom u vrat i odveli ga na nepoznato mjesto.

Obitelj je uspjela izvući živu glavu i otići u Mađarsku. No uskoro su doživjeli novi šok – otkrili su da im je kći trudna.

“Zgrozile me laži!”

– Bila sam rastresena, nisam znala što ću. Htjela sam pobaciti, ali u Mađarskoj se to nije moglo. Kada sam vidjela kako nema spasa i da moram roditi, pristala sam pa što bude – priznaje.

Nije zažalila. Udala se kasnije i započela novi život. Suprugu je odmah sve rekla, prošlost ih nikada nije sputavala. S njim ima troje djece, a svi su joj velika potpora. Drhtala je dok je sudac Zvonko Vekić izricao kaznu Radoševiću i Grčiću. Na sud je došla s tremom.

– Najsretnija sam na svijetu! Nisam vjerovala da ću to dočekati! Da su oslobođeni, ne znam kako bih to preživjela – uzbuđeno je kazala. Slušala ih je u ponedjeljak dok su uvjeravali suca kako nisu ništa krivi.

– Zgrozile su me tolike laži! Da sam im bar imala hrabrosti odgovoriti u lice – rekla je.

Tužiteljstvo je najavilo žalbu, tražit će višu kaznu.

>> Blog Sunčica - ratni zločin nad ženama Vukovara

>> Optuženi silovatelj: Nisam je silovao, uz nju sam samo sjedio

Komentara 1

HU
Hulk
17:54 05.09.2022.

Glavno da se sad slobodno šeće po Hrvatskoj i ljetuje u Šilu na otoku Krku!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije