Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 103
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
skriveni dragulj

Kad liječnici nemaju lijek za reumu dođite na ovu plažu

'23.07.2013., Zadar - Turisticka patrola u Zadru, plaza u mjestu Ljubac.  Photo: Dalibor Urukalovic/PIXSELL'
Foto: 'Dalibor Urukalovic/PIXSELL'
1/6
28.07.2013.
u 19:30

Plaža Ljubač mjesto je na koje se iz Zadra odlazi na kupanje. Petnaestak minuta vožnje udaljena je od centra, u općini Ražanac, prolazite kraj male ploče i skrećete lijevo.

Japanke držite u ruci i hodate po pijesku, ali stotinu metara od obale... I to sami. Iskustvo je to kakvo si rijetko možete priuštiti na našoj obali, idila kao iz američkih filmova. Nedostaju samo dvoje zaljubljenih koji se drže za ruke. Plaža Ljubač mjesto je na koje se iz Zadra odlazi na kupanje. Petnaestak minuta vožnje udaljena je od centra, u općini Ražanac, prolazite kraj male ploče i skrećete lijevo. Mjesto od samo nekoliko stotina stanovnika krije ogromnu pješčanu plažu. – Ovdje se ne možete utopiti odete li i 200 metara od obale, jer je voda još do koljena. Pusto je i mirno. Nema čak ni naplate parkiranja, a na plaži ne možete ni iznajmiti ležaljku ili suncobran. Ljubač je nešto drugačije od onoga što možete vidjeti drugdje – priča nam Ines Marušić (35), koja je ondje rođena. Išli smo provjeriti, a da bismo zaplivali morali smo se dobro prošetati... U jednom je trenutku kraj nas protrčao umirovljenik namazan blatom!

– Stanite, što to radite? – pitali smo ga. – Trčim! Napokon! Mjesecima nisam mogao trčati zbog reume, a sad napokon mogu. Rekli su mi stariji ljudi da je dobro namazati se ovim blatom, a više nisam znao što bih učinio. Bio sam kod brojnih liječnika, na sto pregleda i ništa mi nije pomoglo. A vidite me sad! – kazao je i otrčao stotinjak metara ispred nas. Kad se u sprintu vratio, Zdravko Dundović (60) iz obližnjeg Radovina rekao je: – Nakon desetak dana mazanja ovim blatom, sad sam kao nov, leđa me više ne bole. Mislim da mi je pomoglo i to što je more ovdje 30 stupnjeva, a pijesak 40.

– A blato? Kako ga operete, što vam supruga kaže kad takvi dođete kući i sjednete na kauč? – pitali smo ga.

– Držim blato na tijelu sat vremena, a onda ga operem u moru i doma dođem posve čist – rekao je Dundović.

Ljubač je idealan za obitelji s djecom, a na plaži smo pronašli jednu. – Tu je prekrasno, pijesak je savršen za moje klince Juliju (10), Nataliju (5) i Sebastiana (3). Bili smo lani i vratili se – priča nam Aneta iz Krakova, a njezin suprug Robert dodaje: – Bili smo u Španjolskoj, u Lloret de Maru, u Nici u Francuskoj te u talijanskom Riminiju. I nigdje nismo pronašli ovakvo mjesto kao što je Ljubač. Tišina i uživancija za djecu. Zato smo se i vratili, a doći ćemo i dogodine. Uza sve, i smještaj je ovdje jeftin, za dva tjedna platit ćemo 700 eura, što bismo i kod nas na Baltiku platili više. Inače, ja sam spasitelj na poljskim plažama, ali takvog mjesta kod nas nema...

Ima i naših ljudi. Mihaela iz Varaždina također je s klincima.

– Moji sinovi Simon (10) i Karlo (8) ovdje uživaju. A na sladoled ih uvijek mogu odvesti u Zadar – kaže Mihaela.

Za mjesto zna i Slavica Ecclestone.

– Bila je lani tu, došla je helikopterom iz Zemunika. Jahta "Petara" čekala ju je u uvali, jedva je u nju stala – kaže Ines. U malome mjestu gotovo svaka kuća ima maslinik i domaće ulje, nema hotela, nema buke, samo pijesak... I mir. Da nema automobila, činilo bi vam se kao da ste se vratili u prošlost...

>> Han 400 zvjezdica: Sagrađen 1644., imao je tursku kupelj, džamiju...

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije