Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Afera “Amigo”

Kad je nepotizam u pitanju, RH je za Bavarsku mačji kašalj

angela merkel
Reuters/PIXSELL
22.05.2013.
u 10:35

Nama najbližu i najbogatiju pokrajinu u Njemačkoj ovih dana potresa afera nastala nakon što je otkriveno da su zastupnici CSU-a u javnim službama zapošljavali svoje supružnike, djecu, rođake...

Što se tiče nepotizma, Hrvatska je mačji kašalj za njemačku saveznu državu Bavarsku. Ovu nama najbližu i najbogatiju pokrajinu u Njemačkoj posljednjih dana potresa afera neviđenih razmjera nazvana “Afera amigo”. Naime, otkriveno je da su zastupnici stranke CSU (Kršćansko-socijalna unija) u zemaljskom parlamentu zapošljavali svoje supružnike, djecu, rodbinu... u javnim službama ili čak u vlastitim uredima. Od 2000. godine po babi i po stričevima 79 zastupnika, od kojih velika većina iz CSU-a, zaposlilo je svoje najbliže na javnim i državnim funkcijama u Bavarskoj.

Vlastite žene u uredima

Tako je jedan zastupnik zaposlio svojega sina u tinejdžerskim godinama da mu održava računalo. Neki su zaposlili vlastite žene da im vode ured i pretvorili ga u “home office”. Sve su to na kraju platili građani, bavarski porezni obveznici.

– Svi čelnici CSU-a znali su za zapošljavanja – kazao je Werner Weidenfeld, profesor političkih znanosti na Sveučilištu Ludwig Maximilian u Münchenu.

Pet ministara u bavarskoj vladi priznalo je da su zapošljavali svoje najbliže. To u Bavarskoj nije zakonom zabranjeno – za razliku od svih drugih saveznih država – ali je moralno dvojbeno i ima velike političke posljedice u pokrajini u kojoj se najviše poštuju tradicionalne vrijednosti. Valjda su kao jednu od tradicionalnih vrijednost shvatili i zapošljavanje najbližih po onoj narodnoj “tko će koga ako neće svoj svoga”.

Prošloga je mjeseca Georg Schmid, stranački predsjednik CSU-a u bavarskom parlamentu, dao ostavku na mjesto predsjednika nakon što je otkriveno da je u Landtagu više od dva desetljeća zapošljavao svoju ženu i isplaćivao joj do 5500 eura mjesečno. Kada se tome pridoda i njegova plaća, supružnici Schmid zarađivali su više od kancelarke Angele Merkel.

Uzlet socijaldemokrata

A ovaj skandal najveću štetu već nanosi kancelarki, četiri mjeseca prije saveznih izbora, jer je njezin CDU u koaliciji na saveznoj razini. Najnovije ankete pokazuju pad podrške koaliciji CDU/CSU i uzlet socijaldemokrata i zelenih koji bi, da se danas održavaju izbori, imali prednost dovoljnu da formiraju vlast. Kršćanska socijalna unija najvažnija je sila u bavarskoj politici od Drugog svjetskog rata. Bez glasova CSU-a Merkel može zaboraviti na novi mandat. Horst Seehofer, stranački lider CSU-a, brzo je pokušao popraviti stanje. On je pozvao ministre iz svojih redova da vrate državi iznos potrošen na plaće rođaka. Pozvao je i da se donese zakon koji će onemogućiti zapošljavanje rođaka političara.

>> Ravnateljica zaposlila sina da predaje povijest

>> Nepotizam na fakultetu: Na Agronomiji radi 70 rođaka

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije